Vajdaság
Óbecse, Zombor és Magyarkanizsa a legátláthatóbb községek Szerbiában

Szerbiában Óbecse, Zombor és Magyarkanizsa rendelkezik a legjobb átláthatósági indexszel, derült ki a Transparentnost Srbija felméréséből.

„Ezek a községek több mint nyolcvan pontot értek el, hetven felett van Novi Pazar, Leskovac, Vranje és Soko Banja. Bujanovac esetében nagy visszaesés történt, de alacsonyabb pontszámot kapott Jagodina, Svilajnac, Bogatić és Merošina is” – mondta Zlatko Minić, a Transparentnost Srbija munkatársa a helyi önkormányzatok 2021. évi átláthatósági indexének ismertetésén.

A rossz értékelésre az olyan tényezők vannak hatással, mint az elégtelen költségvetési információk, a döntéshozatalra, a községi vagyon felhasználására és a pályázati pénzek elosztására vonatkozó információk hiánya.

Az előző évhez képest a legnagyobb fejlődést Veliko Gradište, Boljevac, Požarevac, Újvidék, Malo Crniće, Bor és Fehértemplom érte el, tette hozzá Minić.

Nemanja Nenadić, a Transparentnost Srbija igazgatója elmondta, hogy nagyobb az átláthatóság ott, ahol egyértelműen meghatározott törvényes kötelezettségek és szankciók vannak.

Az átláthatósági index alapján 145 helyi önkormányzatot és 25 városi községet értékeltek és rangsoroltak Szerbiában.

Az index a városok, községek és városi községek hivatalos honlapjának áttekintése során, a kiinduló kérdésekre gyűjtött válaszok alapján adott pontok összege.

Az átláthatóság egy olyan mechanizmus, amely megkönnyíti a korrupció felderítését vagy megelőzését. (Beta)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Falunapra készül Kishomok - illusztráció
2021. JÚLIUS 27.
[ 10:48 ]
Egy 19 éves fiatalember halt meg abban a balesetben, ami hétfő este negyed 9 tájban történt Szabadkán, a Csorda úton. S. D. (19) nagy sebességgel hajtotta a motort a Csorda úton, majd egy eléje kikanyarodó kisebb teherautónak ütközött. Rendőrségi információk szerint a gépkocsi vezetője nem adta meg az elsőbbséget a...
2021. JÚLIUS 27.
[ 10:45 ]
Kishegyesen az iskola galériájában egy különleges tárlat megnyitójával vette kezdetét az Anna-napok rendezvénysorozata. A Szent Anna templomban ezt követően ünnepi misét celebráltak. Dr. Szőke Anna és a Kishegyesi Értéktár Egyesület Azok az 50-es évek elnevezésű kiállításával kezdődött meg Kishegyesen az idei...
2021. JÚLIUS 26.
[ 21:56 ]
Az elmúlt három hét alatt 300 olyan polgár vette fel a koronavírus elleni védőoltást Szabadkán, akiket korábban az orvosok alapbetegségeik miatt elutasítottak az oltópontokon. Most fokozott orvosi ellenőrzés közepette adták be nekik a vakcinát, de senkinél sem léptek fel nemkívánatos mellékhatások, írja a subotica.com...
2021. JÚLIUS 26.
[ 14:02 ]
Beolvasás folyamatban