Vajdaság
Óbecse, Zombor és Magyarkanizsa a legátláthatóbb községek Szerbiában
Betűméret:             

Szerbiában Óbecse, Zombor és Magyarkanizsa rendelkezik a legjobb átláthatósági indexszel, derült ki a Transparentnost Srbija felméréséből.

„Ezek a községek több mint nyolcvan pontot értek el, hetven felett van Novi Pazar, Leskovac, Vranje és Soko Banja. Bujanovac esetében nagy visszaesés történt, de alacsonyabb pontszámot kapott Jagodina, Svilajnac, Bogatić és Merošina is” – mondta Zlatko Minić, a Transparentnost Srbija munkatársa a helyi önkormányzatok 2021. évi átláthatósági indexének ismertetésén.

A rossz értékelésre az olyan tényezők vannak hatással, mint az elégtelen költségvetési információk, a döntéshozatalra, a községi vagyon felhasználására és a pályázati pénzek elosztására vonatkozó információk hiánya.

Az előző évhez képest a legnagyobb fejlődést Veliko Gradište, Boljevac, Požarevac, Újvidék, Malo Crniće, Bor és Fehértemplom érte el, tette hozzá Minić.

Nemanja Nenadić, a Transparentnost Srbija igazgatója elmondta, hogy nagyobb az átláthatóság ott, ahol egyértelműen meghatározott törvényes kötelezettségek és szankciók vannak.

Az átláthatósági index alapján 145 helyi önkormányzatot és 25 városi községet értékeltek és rangsoroltak Szerbiában.

Az index a városok, községek és városi községek hivatalos honlapjának áttekintése során, a kiinduló kérdésekre gyűjtött válaszok alapján adott pontok összege.

Az átláthatóság egy olyan mechanizmus, amely megkönnyíti a korrupció felderítését vagy megelőzését. (Beta)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban