Vajdaság
Óbecse, Zombor és Magyarkanizsa a legátláthatóbb községek Szerbiában

Szerbiában Óbecse, Zombor és Magyarkanizsa rendelkezik a legjobb átláthatósági indexszel, derült ki a Transparentnost Srbija felméréséből.

„Ezek a községek több mint nyolcvan pontot értek el, hetven felett van Novi Pazar, Leskovac, Vranje és Soko Banja. Bujanovac esetében nagy visszaesés történt, de alacsonyabb pontszámot kapott Jagodina, Svilajnac, Bogatić és Merošina is” – mondta Zlatko Minić, a Transparentnost Srbija munkatársa a helyi önkormányzatok 2021. évi átláthatósági indexének ismertetésén.

A rossz értékelésre az olyan tényezők vannak hatással, mint az elégtelen költségvetési információk, a döntéshozatalra, a községi vagyon felhasználására és a pályázati pénzek elosztására vonatkozó információk hiánya.

Az előző évhez képest a legnagyobb fejlődést Veliko Gradište, Boljevac, Požarevac, Újvidék, Malo Crniće, Bor és Fehértemplom érte el, tette hozzá Minić.

Nemanja Nenadić, a Transparentnost Srbija igazgatója elmondta, hogy nagyobb az átláthatóság ott, ahol egyértelműen meghatározott törvényes kötelezettségek és szankciók vannak.

Az átláthatósági index alapján 145 helyi önkormányzatot és 25 városi községet értékeltek és rangsoroltak Szerbiában.

Az index a városok, községek és városi községek hivatalos honlapjának áttekintése során, a kiinduló kérdésekre gyűjtött válaszok alapján adott pontok összege.

Az átláthatóság egy olyan mechanizmus, amely megkönnyíti a korrupció felderítését vagy megelőzését. (Beta)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szabadka: Mérsékelt szavazási kedv - illusztráció
2022. JANUÁR 16.
[ 17:28 ]
A topolyai község területén közel 30 ezren szerepelnek a választási névjegyzékben. A kishegyesi község területén pedig valamivel több, mint 10 ezren. Előbbi helyen 49, míg utóbbin 23 szavazóhelyen adhatják voksaikat a polgárok vasárnap 7 és 20 óra között. A topolyai községi területén 28 136 szavazati joggal...
2022. JANUÁR 15.
[ 18:26 ]
Vajdaság-szerte százötven általános iskolában hirdettek figyelmeztető sztrájkot hétfőre, a második félév első napjára. A sztrájkkal a zentai kollégáikat ért hátrányos megkülönböztetés ellen tiltakoznak. A zentai pedagógusok kálváriája már több mint egy éve húzódik. A törvény által szavatolt utazási...
2022. JANUÁR 14.
[ 23:01 ]
Több bűncselekmény elkövetőit is sikerült elfognia a szabadkai rendőrségnek. Pénzt rabolt egy trafikból a 2002-es születésű, bácskeresztúri illetőségű N. M. Tegnap este egy a szabadkai városközpontban lévő trafik elárusítónőjét késsel fenyegette meg, majd elrabolta a kasszából a pénzt. A rablót beazonosították,...
2022. JANUÁR 14.
[ 14:00 ]
Beolvasás folyamatban