Vajdaság
Falunapra készül Kishomok

Falunapot tartanak július 31-én, szombaton Kishomokon. A település közigazgatásilag a martonosi helyi közösséghez tartozik. A helybeliek főként állattenyésztéssel foglalkoznak, tejtermelésből élnek.

A falunak nincs óvodája, iskolája és temploma se, így a hívek a szomszédos településekre, Kispiacra vagy Martonosra, illetve Magyarkanizsára járnak imádkozni és tanulni, írja Kishomokról a Wikipedia. A faluház, ami egykor iskola volt, később boltként üzemelt vagy csak üresen állt, 2017 novembere óta a falu közösségi tere lett.

1948-ban 390-en lakták Kishomokot, 1981-ben 165-en, 2002-ben 115-en. Talán reményre ad okot, hogy az utóbbi húsz év alatt csak hattal csökkent a lakosság száma, ami most 109 főt tesz ki.

A kishomoki falunapi programokról Sors Endrét, a helyi közösség tanácsának tagját kérdeztük.

- Szombaton 10 órától fogadjuk a vendégeket a közösségi téren, azaz a játszótéren. Fél órával később ugyanott mise kezdődik, amit Savelin Zoltán martonosi atya szolgáltat. 11 órakor indulnak a művelődési műsorok. A martonosi művelődési egyesület tagjai készítenek egy előadást, de fellépnek a kishomoki gyerekek is. Van egy tanítónő, aki Szabadkáról jár ide, valamikor Kishomokon tanított, ő foglalkozik a gyerekekkel, ő állított össze egy műsort, s ez is látható lesz. Ezt követően szabadtéri zene szól, valószínűleg egészen az estébe nyúlik majd a mulatság. A zenét Juhász Szabolcs és Juhász Ákos szolgáltatja. 2013 óta szervezzük meg minden évben a falunapot, tavaly sajnos elmaradt. Köszönöm mindenkinek, aki eljön hozzánk.

- Jellemző-e, hogy ezen a napon visszatérnek Kishomokra az onnan elszármazottak?

- Igen, sokan hazajönnek, s a pár órás műsor alatt és közben felidézik emlékeiket, elbeszélgetnek egymással. Elmondják, hol élnek most, merre vannak. Gyakorlatilag a világ minden táján élnek kishomokiak, meg a környező településeken is. Szétszéledtünk mindenfelé. Ahogy számolom, most durván 109-en élünk a faluban. Kevés, de ezeknek az embereknek itt kell maradniuk faluhelyen, mert mezőgazdasággal foglalkoznak. A falu elöregedett. A pár fiatal, aki itt maradt, ők is mezőgazdasággal foglalkoznak. Remélem, hogy maradni is fognak, habár a mezőgazdaságban is nagy problémák vannak. Valahogyan mégis fel kell találnia magát az embernek az életben.

- Tavaly azt tervezték a kishomoki fiatalok, hogy kialakítanak maguknak egy ifjúsági közösségi teret. Ezt sikerült-e megvalósítaniuk?

- Sikerült valamennyire megcsinálni, meg itt a faluházunk, ott van szórakozási lehetőségük. Házibulikat is rendeznek, hol itt, hol ott. Az összetartás megvan közöttük, remélem, hogy ez így is marad. Kevesen vannak, de legalább összetartanak.

- Mennyire találják fel magukat a helybeliek a mezőgazdaságban? Pályáztak-e a Prosperitati pályázatokon és nyertek-e?

- Én azt hiszem, hogy akik pályáztak, azok 99 százalékban nyertek. Ez néhány fiatalt ide is vonzott. Adottak voltak a lehetőségek. Gondolom, hogy ezt is megtárgyalják majd a falunapon, ötleteket adnak egymásnak. Azért is csináljuk az egész rendezvényt, hogy összetartsuk az embereket. Jó lenne, ha itt maradnának, s nem utaznának el külföldre ezek a gyerekek.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szüreti napok a 250 éves Horgoson - illusztráció
2021. SZEPTEMBER 18.
[ 10:18 ]
Szeptember 15-én volt 120 éves a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola központi épülete. 1890-ben Haynald Lajos kalocsai érsek Mária Valéria királyi hercegnő házassága örök emlékére 40 ezer forintot utalt át a főkáptalanhoz, hogy abból vagy nőiskola, vagy katolikus kórház épüljön Ókanizsán. Végül az...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 14:10 ]
A koronavírus jelenlétét 379 újvidéki gyermeknél erősítették meg, és több százan vannak karanténban. Ez nagy növekedésnek számít, ugyanis egy hete még az osztályokban jelenléti oktatás folyt. Mindössze csak néhány beteg diákot jegyeztek fel. A városi oktatási hivatal adatai szerint hét gyermek fertőzött a...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 11:05 ]
A Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézete és a Magyar Marketing Szövetség 7. alkalommal hirdette meg felhívását a Városmarketing Gyémánt Díj elnevezésű elismerés elnyerésére. A díjjal a legkiválóbb marketing megoldásokat díjazzák évről évre azzal a céllal, hogy a városmarketing, mint komplex tevékenység...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 10:03 ]
Beolvasás folyamatban