Vajdaság
Szent István-nap és Újkenyér-ünnep Magyarkanizsán

Szombat délután a Világéletemben fonytam a vesszőt című kiállítás megnyitójával vette kezdetét az idei Szent István-nap és Újkenyér-ünnep programsorozat Magyarkanizsán a helyi Dobó Tihamér Képtárban. A rendezvény vasárnap folytatódott, amikor is a kenyérszentelő misére került sor. A helyi Szent Őrangyalok római-katolikus templomban Palatinus István atya áldotta meg az új kenyeret, majd a pravoszláv Szent Mihály arkangyal-templomban is lezajlott a szentmise, az új kenyér megszentelésével egybekötve.

Az ünneplés délután is folytatódott, a legkisebbeket Miénk a park! elnevezésű gyerekprogramok, kézműves foglalkozások várták. Ezt követően a már hagyományos gyermekrajzpályázat eredményhirdetésére is sor került. A kora esti órákban a Contra Bayando zenekar szórakoztatta a közönséget. Az idei évben is megválasztották a legszebb kenyeret a községben, valamint köszönő okleveleket adtak át azoknak az adományozóknak, akik búza felajánlásával hozzájárultak a Magyarok Kenyere program megvalósulásához.

A műsor az ünnepélyes kenyérszegéssel, annak kiosztásával és a magyarkanizsai polgármester, Fejsztámer Róbert köszöntőjével folytatódott.

- Meglátásom szerint az államalapítás ünnepe egy nagyon fontos mozzanat nekünk is, hiszen Magyarkanizsán többségben magyar anyanyelvű polgárok élnek. Minden évben megfelelő tisztelettel, hagyományőrzéssel és megfelelő színvonallal kell megünnepelni. Minden évben igyekszünk tartalmas programokkal készülni és nagy tömeget megmozgatni, hiszen ez az úgymond szezonzáró szabadtéri rendezvényünk.

Este nyolc órától pedig első ízben Vajdaságban, a Zenevonat szuperkoncertjére került sor az LGT sztárjaival, akik fergeteges hangulatot teremtettek a Városháza előtti téren. A formációban fellépet Karácsony János James és Solti János, valamint Veres Mónika Nika és Heinz Gábor Biga is, közreműködött a produkció állandó zenekara, az Abrakazabra. A program ünnepi tűzijátékkal zárult.

Korom Sarolta
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A vajdasági általános iskolákban tantermi oktatással indul ma a második félév, a középiskolákban pedig a kombinált modell szerint folyik az oktatás. A védőmaszk viselése az iskola udvarára való belépéstől az iskola udvaráról való távozásig minden iskola dolgozója, tanulója és harmadik személyek számára is...
2022. JANUÁR 17.
[ 8:59 ]
Szabadkán vasárnap 12 óráig a szavazati joggal rendelkező polgárok 9 százaléka vett részt a népszavazáson, 15 óráig pedig 14,6 százalékuk, azaz 18 ezer szavazó. A helyi média közlése szerint sokan nincsenek tisztában azzal, hogy miben változik az alkotmány, s erről érdeklődtek, mielőtt éltek volna polgári...
2022. JANUÁR 16.
[ 17:28 ]
Magyarkanizsán a nap első felében alacsony volt a népszavazáson való részvétel. Kasza Attila, a Magyarkanizsai Községi Választási Bizottság elnöke délután 3 órakor tartott sajtótájékoztatót a Cnesa épületében lévő szavazóhelyen. Elmondta, hogy reggel 7 órakor mind a 35 szavazóhely rendben megnyílt. Szavazati...
2022. JANUÁR 16.
[ 17:27 ]
Beolvasás folyamatban