Vajdaság
Magyarkanizsa: A takarékos költségvetés ellenére is jelentős beruházások valósultak meg

A képviselők a többi közt rendeleteket fogadtak el a 2021. évi magyarkanizsai községi költségvetés módosításáról és kiegészítéséről, illetve Adorján Helyi Közösség területén a 2022. január 1. és 2031. december 31. közötti időszakra vonatkozó önkéntes járulék bevezetéséről. A magyarkanizsai községi képviselő-testületi ülésen összesen 23 pont szerepelt napirenden, s nagyobb viták nélkül, szinte kivétel nélkül egyhangúlag hozták meg a döntéseket.

A fontosabb határozatokról Pletikoszity Tibor a VMSZ és Miloš Kravić, az Aleksandar Vučić – A gyermekeinkért képviselőcsoport frakcióvezetője számolt be az ülést követő sajtótájékoztatón.

Pletikoszity Tibor elmondta, hogy Adorján helyi közösségben idén december 31-én lejár a helyi járulék és határozat született az ezzel kapcsolatos népszavazás lebonyolításáról. Pletikoszity Tibor emlékeztetett: a helyi járulék befizetésével mindannyian részt vállalnak a településünk fejlesztésében, ami közös érdekük. Ezér lesz fontos esemény Adorján életében is a szavazás a helyi járulékról.

A VMSZ frakcióvezetője kiemelte: rendeletet fogadtak el a 2021. évi költségvetés módosításáról. A módosításra azért volt szükség, hogy az év végéig biztosítsák az önkormányzat és az intézmények zavartalan működését, másrészről a minisztérium álláspontja, hogy a költségvetési tervezet a megvalósuláshoz minél jobban igazodjon. Ezzel a módosítással 88-90 százalékos megvalósulás várható.

A magyarkanizsai KKT határozatot fogadott el a költségvetés január-szeptemberi teljesítéséről is, amelynek kapcsán elmondható, hogy a mérleg pozitív. Több beruházás befejeződött, de a Népkertben a játszótér kialakítása még folyamatban van. Ez 8,7 millió dináros beruházás, amire 7 millió dinár támogatás érkezett a környezetvédelmi minisztériumtól. Kiemelte továbbá, hogy a horgosi kerékpárút kiépült, s az adorjáni futballpálya is kész. A frakcióvezető elmondta, hogy folyamatban van egy új projektum, a velebiti kultúrotthon energetikai beruházása és felszerelése 17, illetve további 5,4 millió dinár értékben.

Elfogadták a Községi Szociális Védelmi Szolgáltató központ igazgatójának fölmentéséről és kinevezéséről szóló határozatot, a frakcióvezető sok sikert kívánt az újra kinevezett Tolnai Csabának a következő időszakra is.

Miloš Kravić a költségvetés megvalósulása kapcsán elmondta, hogy a büdzsére egyfelől a beruházások, fejlesztések voltak jellemzőek, másrészról pedig a takarékosság. A bevételi oldala 920 millió dinár nagyságú, a kiadási oldalt pedig úgy tervezték, hogy arányos legyen ezzel az összeggel. Ez többéves gyakorlat, azaz addig nyújtózkodnak, ameddig a takarójuk ér, hangsúlyozta.

A velebiti művelődési ház felújjtása kapcsán Kravić elmondta, hogy felsőbb hatalmi szintekről is érkeztek eszközök 18 millió dinár értékben, amely fedezte a rekonstrukció költségeit. További 5,4 millió dinárba került az épület berendezése és felszerelése. Miloš Kravić hozzátette, hogy a falu polgárai büszkék a megújult művelődési házra, s köszönik mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy ez a projekt megvalósulhasson.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A vajdasági általános iskolákban tantermi oktatással indul ma a második félév, a középiskolákban pedig a kombinált modell szerint folyik az oktatás. A védőmaszk viselése az iskola udvarára való belépéstől az iskola udvaráról való távozásig minden iskola dolgozója, tanulója és harmadik személyek számára is...
2022. JANUÁR 17.
[ 8:59 ]
Szabadkán vasárnap 12 óráig a szavazati joggal rendelkező polgárok 9 százaléka vett részt a népszavazáson, 15 óráig pedig 14,6 százalékuk, azaz 18 ezer szavazó. A helyi média közlése szerint sokan nincsenek tisztában azzal, hogy miben változik az alkotmány, s erről érdeklődtek, mielőtt éltek volna polgári...
2022. JANUÁR 16.
[ 17:28 ]
Magyarkanizsán a nap első felében alacsony volt a népszavazáson való részvétel. Kasza Attila, a Magyarkanizsai Községi Választási Bizottság elnöke délután 3 órakor tartott sajtótájékoztatót a Cnesa épületében lévő szavazóhelyen. Elmondta, hogy reggel 7 órakor mind a 35 szavazóhely rendben megnyílt. Szavazati...
2022. JANUÁR 16.
[ 17:27 ]
Beolvasás folyamatban