Vajdaság
A nőkkel szembeni erőszak ellen Magyarkanizsán is
Betűméret:             

A 16 nap aktivizmus a nőkkel szemben elkövetett erőszak ellen kampányhoz több magyarkanizsai intézmény is csatlakozott. A 16 akciónapot 1991 óta világszerte november 25., a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja és december 10. az emberi jogok világnapja között rendezik meg. A kampány fő célja a nők elleni erőszak minden formájának felszámolása.

A magyarkanizsai Vöröskereszt aktivistái a helyi piacon ma délelőtt a nőkkel szemben elkövetett erőszak ellen kampányoltak. Szórólapokat és kitűzőket osztottak ki. A következő napokban a település legforgalmasabb helyszínein számíthatnak a helyiek hasonló akciókra. Bicskei Ibolya, a magyarkanizsai Községi Tanács szociális védelemmel megbízott tagja elmondta, hogy a helyi önkormányzat is csatlakozott a kezdeményezéshez.

- A helyi Városháza épülete november 25-én narancssárga fénnyel volt megvilágítva, mert ezzel is fel szerettük volna hívni a figyelmet az erőszakra. A narancssárga fény melegséget és biztonságot nyújt, ezért választották ezt színt szimbólumként. A helyi egészségház már évek óta fellép a nőkkel szembeni erőszak ellen.

Gyólay Karolina, az intézmény igazgatója elmondta, hogy időről-időre jelentkeznek olyan nők az egészségházban, akiken fellelhetőek a fizikai bántalmazás nyomai.

- Elég gyakori a családon belüli erőszak áldozatainak a jelentkezése, különösen a mentőszolgálatnál. Továbbá vannak áldozatok, akik a pszichiáternél és a pszichológusnál jelentkeznek, és így tudjuk regisztrálni őket. Sajnos nagyon sok esetben a nő meggondolja magát, és egzisztenciális, családi okok miatt, vagy szégyenérzet miatt, de nem indítja meg a folyamatot és nem tesz panaszt, feljelentést az erőszaktevő ellen. A belügyminisztérium adatai szerint idén januártól októberig 17 nő halt meg családon belüli erőszak következményeiben Szerbiában.

Korom Sarolta
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szent Flórián ünnepe Muzslyán - illusztráció
2024. MÁJUS 4.
[ 23:11 ]
Az önkormányzati választáson induló választási listák közül ez idáig hármat hirdetett ki a helyi választási bizottság. Elsőként a Vajdasági Magyar Szövetségét, amelynek az élén Burány Hajnalka, a Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központ igazgatója található, a másodiknak a Szerb Haladó Pártét, amelynek...
2024. MÁJUS 3.
[ 17:44 ]
Juhász Bálint, a tartományi képviselőház elnöke is jelen volt a parlamentben, ahol megválasztották Szerbia új kormányát, valamint ahol a miniszterelnök és a kormány tagjai letették az esküt. A tizennegyedik összetételben ülésező szerb parlament első rendkívüli ülésén megválasztották Miloš Vučevićet a Szerb...
2024. MÁJUS 2.
[ 20:35 ]
A kishegyesi focipályán gyűltek össze május elsején azok, akiket a szeles idő nem riasztott el. A Kishegyesi Kismotoros Banda szervezésében babgulyást főztek, a bevételt a helyi templom orgonájának felújítására ajánlották fel. Harmincezer dinárt sikerült összegyűjteni. A pénzt a napokban adják át a helyi plébánián....
2024. MÁJUS 2.
[ 14:40 ]
Beolvasás folyamatban