Vajdaság
Szabadka: Több nyelvet is beszélő népszámlálási biztosok jelentkezését várják
Betűméret:             

Október 1. és 31. között tartják meg Szerbiában a népszámlálást. A polgároknak nyilatkozniuk kell állampolgárságukról, családi állapotukról, gyermekeik számáról, gazdasági aktivitásaikról, iskolai végzettségükről, nemzetiségükről, anyanyelvükről, vallási felekezeti hovatartozásukról, hangzott el azon a szabadkai sajtótájékoztatón, amelyet a népszámlálás kapcsán tartottak. A polgároknak nyilatkozniuk kell arról is, hogy valamilyen testi fogyaték megnehezíti-e mindennapjaikat, illetve, hogy miként utaznak a munkahelyükre, illetve az iskolába, írja a Subotica.com portál.

Marija Ušumović Davčik, a városi közigazgatás vezetője, s egyben a szabadkai népszámlálási bizottság elnöke elmondta, hogy már megkezdték az előkészületeket a népszámlálás lebonyolítására. Kiírták a pályázatot, amelyen azokat a személyeket keresik, akik a népszámlálást végző személyeket képezik majd ki a feladatra. A pályázat július 3-áig van nyitva. Az érdeklődőknek, akik megfelelnek a követelményeknek, a Köztársasági Statisztikai Intézet webes alkalmazásán keresztül kell jelentkezniük, s ha kiválasztásra kerülnek, képzésen vesznek részt, ami egy tesztírással zárul. Szabadkán 42 kiképzőre lesz majd szükség, illetve pár tartalékszemélyre. Hamarosan kiírják a pályázatot maguknak a kérdezőbiztosoknak a jelentkezésére is. Ez a pályázat július 22. és augusztus 5. között lesz nyitva, s ugyancsak az Interneten lehet majd jelentkezni. Szabadkán 282 kérdezőbiztos alkalmazását tervezik, de esetükben is szükség lesz tartalékos személyekre is.

A népszámlálás során újdonság lesz, hogy az adatok rögzítése nem papíralapon történik, hanem egy applikáció segítségével, amely kimondottan erre az alkalomra készült.

Sanda Usorac, a szabadkai népszámlálási bizottság elnökének helyettese hozzátette, hogy az adatok védelme biztosított, amiket azonnal tovább küldenek a Köztársasági Statisztikai Intézetnek feldolgozásra. A népszámlálás első adatait november 30-án teszik majd közzé.

Kérik a polgárokat, hogy elsősorban olyanok jelentkezzenek kérdezőbiztosnak, akik több nyelven is beszélnek, ami a többnemzetiségű környezetekben nagyon fontos, mondta Svetislav Milanković, a népszámlálási bizottság horvát tagja.

Arra kérik továbbá a polgárokat, hogy fogadják bizalommal a népszámlálási biztosokat, működjenek együtt velük, mert nagyon fontosak azok az adatok, amelyek ezáltal kerülnek majd megállapításra.

N. E.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Magyarittabén ma zárul a háromnapos, falunapi rendezvénysorozat, amelyet immár 16. alkalommal szerveztek meg. Kerekes József, a helyi tanács elnöke elmondta, hogy 16 évvel ezelőtt úgy döntöttek, mivel református közösség a magyarittabéi és nincs templombúcsújuk, mégis kiválasztanak egy hétvégét, amit a saját...
2022. AUGUSZTUS 7.
[ 18:42 ]
A nagybecskereki székhelyű kínai érdekeltségű Linglong visszautasította a Polgári Fordulat (Građanski preokret) civil szervezet állításait, miszerint az épülő gumiabroncsgyárból a Bega folyóba juttatják el a szennyvizet. A Linglong szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a “vállalat kétséget...
2022. AUGUSZTUS 6.
[ 15:05 ]
Az újvidéki Mišeluk várorészben lévő covid kórházban jelenleg 190 beteget kezelnek, ami azt jelenti, nagyjából stagnál a betegek száma, ellenben egyre több a súlyos eset, pillanatnyilag 12 páciens állapota olyan súlyos, hogy gépi lélegeztetést igényelnek. Az ott dolgozó orvosok és a személyzet csak néhány hónapra...
2022. AUGUSZTUS 6.
[ 11:41 ]
Beolvasás folyamatban