Vajdaság
VMKT: A jövő gazdaságáról tartanak szakmai tábort Magyarkanizsán
Betűméret:             

A gazdaság jövője – A jövő gazdasága címmel szervezte meg háromnapos szakmai táborát a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság (VMKT) Magyarkanizsán. Az idei a sorrendben második rendezvény, amelyre 72 fiatal érkezett egész Vajdaságból, de jöttek Erdélyből is. Vannak köztük középiskolások, egyetemisták és pályakezdők is.

Ralbovszki Gyetvai Tímea, a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság elnöke elmondta, hogy próbálnak nyitni a fiatalok felé. Ezt a célt szolgálja az ösztöndíjprogramjuk is, ami már évek óta működik, s most ez a tábor is. Tavaly nagyon jó tapasztalataik voltak, s idén, már a nyár elején voltak érdeklődők, hogy remélik, hogy idén is megszervezik a rendezvényt, mert jönnének. A VMKT pedig elfogadta a kihívást, s megszervezte a második tábort.

“Próbáljuk a fiatalokat arra ösztönözni, hogy itthon tanuljanak, s a megszerzett tudást később itthon kamatoztassák. Próbálunk mindig egy aktuális témát, egy vezérfonalat meghatározni. Eszerint válogatjuk össze az előadó szakembereket is. Nemcsak elméleti tudást szeretnénk átadni, hanem gyakorlati munka is van. Most egy adott marketing problémára szeretnénk majd közösen a résztvevőkkel megkeresni a megoldást” - mondta Ralbovszki Gyetvai Tímea.

Csütörtökön, a tábor első napján Kun Zoltán teljesítménymentor arról beszélt, hogy hogyan lehet hosszú távon kihasználni a szupererőnket. Dr. Kőműves Zsolt, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem docense és a Baka József Szakkollégium vezetője arról tartott előadást, hogy a vezetők és beosztottak hogyan kommunikáljanak egymással.

Pénteken délelőtt dr. Szigeti Orsolya, a magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem docense a marketingorientált gondolkodásmódról és a fogyasztói magatartás változásáról beszélt. Lulić Emil, az MNT Hivatalának vezetője a szabadúszóságot vette górcső alá. Gubás Tímea marketing stratégiai tanácsadó pedig valós marketing problémákra kereste a megoldást a tábor résztvevőivel.

Ellátogatott a rendezvényre Pásztor István, a VMSZ elnöke is, aki a jelen kihívásairól értekezett. Megkérdeztük tőle, hogyan látja, az elmúlt 5-6 év gazdasági eredményeit, ami a Délvidéki gazdaságfejlesztési programnak volt köszönhető, a jelenlegi világválság közepette sikerül-e majd megőrizni.

“Ebben a pillanatban a források és a lehetőségek jelentős mértékben nem behatárolhatóak, ugyanis ez a gazdaságfejlesztési program elsősorban annak köszönhetően tudott megvalósulni, hogy jelentős anyaországi támogatást kaptunk, s ebből a programot működtetni tudtuk. A jelenlegi helyzetben elsősorban arra kell törekedni, hogy fennmaradjon az a rendszer, amelyik létrejött. Ez érvényes a magyar költségvetési rendszerre is. Ebben a pillanatban nem tartom reálisnak, hogy jelentős fejlesztések valósuljanak meg az előttünk lévő időszakban. Az, ami fontos volna, hogy a megszületett döntések mögött ott legyen az a pénz, amiből realizálhatók ezek az elképzelések. Tavaly decemberben a Prosperitati Alapítvány kuratóriuma hozott egy döntést, amivel a nagyléptékű szolgáltatóipari, illetve feldolgozóipari fejlesztések támogatását helyezte előtérbe. Emögött mintegy 19 milliárd forintnyi támogatás van, és ennek az összegnek a folyósítása még nem történt meg. Szerintem az lehet reális cél, hogy a már meghozott döntések meg tudjanak valósulni, s azt remélem, hogy az idei évben vagy a jövő év elején kisebb léptékű fejlesztésekre vagy pályázatokra lesz lehetőség akár start up-ok tekintetében, akár házvásárlások vonatkozásában. Azt látom továbbá, hogy a vállalkozók részéről sincs nagy nyomás. Mindenki, aki azt gondolta, hogy fejleszteni akar, azt az elmúlt években megtette. A saját források eléggé behatároltak, hogy az önrészt biztosítsák. Szerintem ezt az időt, ami most ránk tört, a szárazság, az árak elszabadulása, az infláció miatt, túl kell, hogy éljük. Utána tudunk fejleszteni” - mondta kérdésünkre válaszolva Pásztor István.

A péntek délutáni előadók között lesz Nógrádi György magyarországi közgazdász, egyetemi tanár is, aki 2022 kihívásairól beszél majd, illetve a három globális erőközpont stratégiai céljairól.

A Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság magyarkanizsai szakmai tábora szombaton egy vetélkedővel zárul. A résztvevők próbára teszik tudásukat, hogy mire emlékeznek az előadásokon elhangzottakból. A legjobb egyénnek hordozható számítógép lesz a nyereménye, a legjobb csoportnak pedig egy kirándulás.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A közlekedési rendőrség már az ünnepek előtt megkezdte a gyorshajtók “levadászását”, a fokozott ellenőrzés pedig egész héten tart. Az újvidéki rendőrök az elmúlt hétvégén 73 járművezetőt és tíz járművet vontak ki forgalomból, 19 sofőr hosszabb ideig fogja élvezni a vendégszeretetüket. Tizenöten azért,...
2024. ÁPRILIS 29.
[ 11:20 ]
Az újvidéki városi választási bizottság vasárnap kihirdette az Aleksandar Vučić – Újvidék holnap választási listát. A bizottság megállapította, a listát időben adták át, nem észleltek szabálytalanságokat, a listán szereplő valamennyi jelöltnek megvan a szükséges jogosultsága. Mint megállapították, teljesült...
2024. ÁPRILIS 28.
[ 21:57 ]
A régi, békebeli majálisok hangulatát szerették volna felidézni Horgoson, amikor úgy döntöttek három évvel ezelőtt, hogy előmajálist szerveznek. Egykor valódi népünnepély volt a munka ünnepe. Összejöttek kicsik, nagyok, s rendre fellobbantak a tábortüzek is a falu központjában. Az idősek nosztalgiával emlékeztek a régi...
2024. ÁPRILIS 28.
[ 19:31 ]
Beolvasás folyamatban