Vajdaság
Biztonsági gyermekülés kisgyermekes családoknak Magyarkanizsán
Betűméret:             

Magyarkanizsa önkormányzata idén is pályázatot hirdetett ingyenes biztonsági autós gyermekülések igénylésére kisgyermekes családok számára. Az üléseket ma, szerdán osztották ki a 76 sikeres pályázónak. A jelenlévők ez alkalommal is előadást hallhattak a Közlekedésbiztonsági Ügynökség munkatársaitól az ülések helyes használatáról.

Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester elmondta, nagyon örül neki, hogy több mint 70 jelentkező és résztvevő volt idén is, hiszen ez azt jelenti, hogy a szülőknek fontos a saját biztonságukon kívül a gyermekeik testi épsége is, amikor beülnek az autóba.

- Idén is kaptunk 20 ülést a köztársasági ügynökségtől, a fennmaradó több mint 50 ülést pedig az önkormányzat biztosította saját költségvetési eszközeiből. Közlekedésbiztonsági szempontból ez az akció egyike a legkézzelfoghatóbb önkormányzati akcióknak, hiszen ezeket az üléseket több évig tudják használni a gyerekek, és külön anyagi kiadást a családi költségvetésnek nem okoz, hiszen azon kívül, hogy a szülőknek végig kell ülniük egy előadást, semmiféle plusz költségük nincs – mondta a polgármester.

Immár negyedik alkalommal írták ki a pályázatot az idei évben az önkormányzat közlekedésbiztonsági bizottsága nevében, mondta Bajtai Balázs, a Felügyelőségi főosztály vezetője, aki egyben a Magyarkanizsai Községi Közlekedésbiztonsági Tanács titkára is.

- Ez egy nagyon népszerű pályázat a szülők körében, mert gyermekeik biztonságáról van szó a közlekedésben. Idén 76 jelentkezőnk volt, s mindnyájan hibátlan pályázatot adtak át, megvolt az összes dokumentáció, amit bekértünk. Itt vannak a Közlekedésbiztonsági Ügynökség szakemberei, akik most is megtartják azt az ismeretterjesztő előadást, amit minden évben megtartanak, hogy hogyan kell helyesen beszerelni ezt az ülést, s hogyan kell biztonságosan használni. Az ülés az kétrészes, a 9-től 36 kilós gyermekek számára van kifejlesztve. Tehát amikor a gyermek eléri a 120 centiméteres magasságot, akkor a háttámlát ki lehet belőle venni, s magasítóként lehet használni a maradék részét.

Bajtai Balázs elmondta, hogy a gyermekeknek születésüktől kezdve kötelező a gyermekülés használata. Pici baba korban az úgynevezett tojás használandó, ez pedig, amit az önkormányzat kiosztott attól kezdve, amikor a gyermek eléri 9 kilogrammos súlyt, s egészen 36 kilogrammos koráig kötelező, azaz nagyjából 120-125 centiméteres magasságig. A lényeg az, hogy amikor leül a gyermek a hátsó ülésre, akkor a biztonsági öv ne vágja neki a nyakát vagy a homlokát, hanem normálisan legyen a mellkasán, s onnantól kezdve biztonságosan szállítható a gyermek az ülés nélkül is, mondta a közlekedésbiztonsági tanács titkára.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elhunyt a Temerin kézilabdázója - illusztráció
2022. SZEPTEMBER 25.
[ 10:40 ]
Mozdonyfüttyös szüreti napok Horgoson  - illusztráció
2022. SZEPTEMBER 23.
[ 19:58 ]
Adorján 1998 óta ünnepel falunapot, akkor volt ugyanis a település 800 éves. Már akkor úgy találták ki a rendezvényt, hogy minden ünnepségen csak helybeleik szerepelnek, arról adnak számot, hogy milyen tehetséges gyermekeik vannak, illetve a művelődési egyesület csoportjai lépnek fel még rajtuk kívül, mondja Bicskei Ibolya,...
2022. SZEPTEMBER 23.
[ 14:25 ]
Vita nélkül fogadta el a napirendi pontok javaslatait mai ülésén a Magyar Nemzeti Tanács. Igaz, a 97 pont nagy részét blokkosították a hasonló témakörök miatt. Szavaztak a Vackor óvoda folyamatban lévő tanévre vonatkozó munkatervéről. Elhangzott, hogy minden óvodai és bölcsődei csoportszoba a gyermekek korának...
2022. SZEPTEMBER 23.
[ 14:21 ]
A szecesszió és a kortárs művészet keveredik Szabadka legújabb szállodájában, az Artist Hotelben, amit ma adtak át Szabadkán a Prosperitati Alapítvány gazdaságfejlesztési programjának köszönhetően. A négycsillagos Artist Hotel elkészülését a magyar kormány 880 ezer euróval támogatta. A szálloda különlegessége, hogy a...
2022. SZEPTEMBER 22.
[ 17:04 ]
Beolvasás folyamatban