Vajdaság
Biztonsági gyermekülés kisgyermekes családoknak Magyarkanizsán
Betűméret:             

Magyarkanizsa önkormányzata idén is pályázatot hirdetett ingyenes biztonsági autós gyermekülések igénylésére kisgyermekes családok számára. Az üléseket ma, szerdán osztották ki a 76 sikeres pályázónak. A jelenlévők ez alkalommal is előadást hallhattak a Közlekedésbiztonsági Ügynökség munkatársaitól az ülések helyes használatáról.

Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester elmondta, nagyon örül neki, hogy több mint 70 jelentkező és résztvevő volt idén is, hiszen ez azt jelenti, hogy a szülőknek fontos a saját biztonságukon kívül a gyermekeik testi épsége is, amikor beülnek az autóba.

- Idén is kaptunk 20 ülést a köztársasági ügynökségtől, a fennmaradó több mint 50 ülést pedig az önkormányzat biztosította saját költségvetési eszközeiből. Közlekedésbiztonsági szempontból ez az akció egyike a legkézzelfoghatóbb önkormányzati akcióknak, hiszen ezeket az üléseket több évig tudják használni a gyerekek, és külön anyagi kiadást a családi költségvetésnek nem okoz, hiszen azon kívül, hogy a szülőknek végig kell ülniük egy előadást, semmiféle plusz költségük nincs – mondta a polgármester.

Immár negyedik alkalommal írták ki a pályázatot az idei évben az önkormányzat közlekedésbiztonsági bizottsága nevében, mondta Bajtai Balázs, a Felügyelőségi főosztály vezetője, aki egyben a Magyarkanizsai Községi Közlekedésbiztonsági Tanács titkára is.

- Ez egy nagyon népszerű pályázat a szülők körében, mert gyermekeik biztonságáról van szó a közlekedésben. Idén 76 jelentkezőnk volt, s mindnyájan hibátlan pályázatot adtak át, megvolt az összes dokumentáció, amit bekértünk. Itt vannak a Közlekedésbiztonsági Ügynökség szakemberei, akik most is megtartják azt az ismeretterjesztő előadást, amit minden évben megtartanak, hogy hogyan kell helyesen beszerelni ezt az ülést, s hogyan kell biztonságosan használni. Az ülés az kétrészes, a 9-től 36 kilós gyermekek számára van kifejlesztve. Tehát amikor a gyermek eléri a 120 centiméteres magasságot, akkor a háttámlát ki lehet belőle venni, s magasítóként lehet használni a maradék részét.

Bajtai Balázs elmondta, hogy a gyermekeknek születésüktől kezdve kötelező a gyermekülés használata. Pici baba korban az úgynevezett tojás használandó, ez pedig, amit az önkormányzat kiosztott attól kezdve, amikor a gyermek eléri 9 kilogrammos súlyt, s egészen 36 kilogrammos koráig kötelező, azaz nagyjából 120-125 centiméteres magasságig. A lényeg az, hogy amikor leül a gyermek a hátsó ülésre, akkor a biztonsági öv ne vágja neki a nyakát vagy a homlokát, hanem normálisan legyen a mellkasán, s onnantól kezdve biztonságosan szállítható a gyermek az ülés nélkül is, mondta a közlekedésbiztonsági tanács titkára.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban