Vajdaság
Energiautalványokat vezet be Szávaszentdemeter
Betűméret:             

Szávaszentdemeter az első város Szerbiában, amely bevezeti az energiautalványokat a rászoruló polgárok megsegítésére, írja az Euronews Srbija. Az utalványok értéke 10 ezer dinár, s egy szakbizottság határozza majd meg, ki jogosult a támogatásra. A javaslatot a városi képviselő-testület elfogadta.

Egy köbméter fa jelenleg akár 12 ezer dinárba is kerülhet a szerbiai fatelepeken, és ennyibe kerül a szén tonnája is, míg a pellet tonnánkénti ára legalább 38 ezer dinár. Ha azt nézzük, hogy egy család átlagosan négy-öt köbméter fát használ el egy fűtási szezonban, akkor minden bizonnyal az elkövetkező télen sokaknak okoz majd nehézséget házuk felfűtése.

Azok a háztartások részesülhetnek ebben a támogatásban, amelyek egy főre jutó jövedelme nem haladja meg a 25 ezer dinárt. A rangsorolás alkalmával figyelembe veszik a vagyoni helyzetet és a családtagok számát is. A polgárok az utalványokkal fizethetik majd a közüzemi számlákat, vagy vásárolhatnak tűzifát, amihez kérvényt kell benyújtaniuk, később pedig a vásárlásról számlát kell átadniuk.

"Szávaszentdemeter az első város, amely bevezette ezt a fajta támogatási módot, mert szerettük volna megkönnyíteni polgáraink számára a közelgő telet. Van elég pénzünk erre az évre, bár még nem tudjuk pontosan, hány háztartás pályázik majd" - mondta Dražen Riđošić, a városi szociális védelmi igazgatóság megbizott vezetője.

Mladen Alfirović, a szerbiai nemzeti fogyasztóvédő szervezet jogásza szerint jó ötlet az energiautalványok bevezetése, és az államnak is hasonló módszert kellene kidolgoznia a rászoruló polgárok megsegítésére.

"Németország eurómilliárdokat szán polgárai támogatására az energiaválság miatt. Természetesen nem hasonlíthatjuk össze magunkat velük, de ki kellene találni egy módot, hogy a nehéz helyzetben lévő lakosság számára könnyebb legyen az elkövetkező időszak. Egy meglévő rendelet meghatározza, kik a nehéz helyzetben lévő fogyasztók, és szabályozza, hogy mely háztartások kaphatnak kedvezményt a villany-, a gáz- és fűtésszámla árára, így hasonló modell szerint lehetne bevezetni a tűzifa fizetésére szolgáló energiautalványokat is" - véli Alfirović.

Megjegzezte, hogy az állam és a fogyasztók szempontjából bizonytalan az előttünk álló tél, és még csak ezután fog kiderülni, hogyan fog kinézni ez a fűtési szezon, és mennyibe kerülnek az energiahordozók. (Euronews Srbija)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Vajdasági Magyar Vállalkozók Egyesülete és a Prosperitati Alapítvány szervezésében, a zentai Pro Scientia Naturae Alapítvány székházában megrendezett szakmai összejövetel előadói olyan praktikus információkat osztottak meg a résztvevők számára, amelyek...
2023. DECEMBER 7.
[ 17:22 ]
Újvidéken is megjelent a „fantombérlők” problémája. A szavazáson történő részvételre vonatkozó értesítést megkapták a Lázár cár sugárúton élő polgárok is, viszont több olyan személy nevére érkezett értesítés, akik nem az említett címen laknak. Erről a Zöld-Baloldali Front zombori bizottsága...
2023. DECEMBER 7.
[ 17:21 ]
Az előttünk álló hétvégén tartják meg a Zentai Sportcsarnokban a 7. Gazdanapok rendezvényt, illetve annak keretében a hagyományos Mikulás-napi kiállítást, a helyi termékek bemutatóját, a 23. Nemzetközi Pálinkafesztivált, valamint a 11. Vajdasági Kulináris-és Élelmiszeripari Kiállítást. is. A Zentai Gazdakör...
2023. DECEMBER 7.
[ 17:20 ]
Beolvasás folyamatban