Vajdaság
Energiautalványokat vezet be Szávaszentdemeter
Betűméret:             

Szávaszentdemeter az első város Szerbiában, amely bevezeti az energiautalványokat a rászoruló polgárok megsegítésére, írja az Euronews Srbija. Az utalványok értéke 10 ezer dinár, s egy szakbizottság határozza majd meg, ki jogosult a támogatásra. A javaslatot a városi képviselő-testület elfogadta.

Egy köbméter fa jelenleg akár 12 ezer dinárba is kerülhet a szerbiai fatelepeken, és ennyibe kerül a szén tonnája is, míg a pellet tonnánkénti ára legalább 38 ezer dinár. Ha azt nézzük, hogy egy család átlagosan négy-öt köbméter fát használ el egy fűtási szezonban, akkor minden bizonnyal az elkövetkező télen sokaknak okoz majd nehézséget házuk felfűtése.

Azok a háztartások részesülhetnek ebben a támogatásban, amelyek egy főre jutó jövedelme nem haladja meg a 25 ezer dinárt. A rangsorolás alkalmával figyelembe veszik a vagyoni helyzetet és a családtagok számát is. A polgárok az utalványokkal fizethetik majd a közüzemi számlákat, vagy vásárolhatnak tűzifát, amihez kérvényt kell benyújtaniuk, később pedig a vásárlásról számlát kell átadniuk.

"Szávaszentdemeter az első város, amely bevezette ezt a fajta támogatási módot, mert szerettük volna megkönnyíteni polgáraink számára a közelgő telet. Van elég pénzünk erre az évre, bár még nem tudjuk pontosan, hány háztartás pályázik majd" - mondta Dražen Riđošić, a városi szociális védelmi igazgatóság megbizott vezetője.

Mladen Alfirović, a szerbiai nemzeti fogyasztóvédő szervezet jogásza szerint jó ötlet az energiautalványok bevezetése, és az államnak is hasonló módszert kellene kidolgoznia a rászoruló polgárok megsegítésére.

"Németország eurómilliárdokat szán polgárai támogatására az energiaválság miatt. Természetesen nem hasonlíthatjuk össze magunkat velük, de ki kellene találni egy módot, hogy a nehéz helyzetben lévő lakosság számára könnyebb legyen az elkövetkező időszak. Egy meglévő rendelet meghatározza, kik a nehéz helyzetben lévő fogyasztók, és szabályozza, hogy mely háztartások kaphatnak kedvezményt a villany-, a gáz- és fűtésszámla árára, így hasonló modell szerint lehetne bevezetni a tűzifa fizetésére szolgáló energiautalványokat is" - véli Alfirović.

Megjegzezte, hogy az állam és a fogyasztók szempontjából bizonytalan az előttünk álló tél, és még csak ezután fog kiderülni, hogyan fog kinézni ez a fűtési szezon, és mennyibe kerülnek az energiahordozók. (Euronews Srbija)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

VMDK: Mi folytatjuk! - illusztráció
2022. DECEMBER 7.
[ 15:11 ]
Egy 64 éves nő meghalt, míg vele egyidős férje megsérült abban a tűzben, amely éjfél körül ütött ki óbecsei otthonukban, tudta meg a 021.rs. A tűz a Sever Đurkić utcában ütött ki, ahol a lakás egy része leégett. A 021.rs nem hivatalos információi szerint telefonon jelentették, hogy füstöt és tüzet észleltek a...
2022. DECEMBER 7.
[ 10:08 ]
Jótékonysági rendezvényt szervez jószándékú kishegyesiek egy csoportja. December 10-én, szombaton a helyi nyugdíjas otthon épületében Retro Party elnevezéssel szervezik meg az este, melynek keretében karaoke versenyt is szerveznek. Elsősorban az egykori jugoszláv térség népszerű zeneszámainak kedvelői adhatják elő...
2022. DECEMBER 6.
[ 21:41 ]
Hétfő este a szabadkai kis korzón megnyílt a sorrendben tizenegyedik Winterfest karácsonyi vásár, amit az idén is a Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalat szervezett az önkormányzat támogatásával. A vásár több mint egy hónapon át látogatható, azaz egészen január 8-áig. A kínálat ezúttal is színes és gazdag....
2022. DECEMBER 6.
[ 16:36 ]
Beolvasás folyamatban