Vajdaság
Energiautalványokat vezet be Szávaszentdemeter
Betűméret:             

Szávaszentdemeter az első város Szerbiában, amely bevezeti az energiautalványokat a rászoruló polgárok megsegítésére, írja az Euronews Srbija. Az utalványok értéke 10 ezer dinár, s egy szakbizottság határozza majd meg, ki jogosult a támogatásra. A javaslatot a városi képviselő-testület elfogadta.

Egy köbméter fa jelenleg akár 12 ezer dinárba is kerülhet a szerbiai fatelepeken, és ennyibe kerül a szén tonnája is, míg a pellet tonnánkénti ára legalább 38 ezer dinár. Ha azt nézzük, hogy egy család átlagosan négy-öt köbméter fát használ el egy fűtási szezonban, akkor minden bizonnyal az elkövetkező télen sokaknak okoz majd nehézséget házuk felfűtése.

Azok a háztartások részesülhetnek ebben a támogatásban, amelyek egy főre jutó jövedelme nem haladja meg a 25 ezer dinárt. A rangsorolás alkalmával figyelembe veszik a vagyoni helyzetet és a családtagok számát is. A polgárok az utalványokkal fizethetik majd a közüzemi számlákat, vagy vásárolhatnak tűzifát, amihez kérvényt kell benyújtaniuk, később pedig a vásárlásról számlát kell átadniuk.

"Szávaszentdemeter az első város, amely bevezette ezt a fajta támogatási módot, mert szerettük volna megkönnyíteni polgáraink számára a közelgő telet. Van elég pénzünk erre az évre, bár még nem tudjuk pontosan, hány háztartás pályázik majd" - mondta Dražen Riđošić, a városi szociális védelmi igazgatóság megbizott vezetője.

Mladen Alfirović, a szerbiai nemzeti fogyasztóvédő szervezet jogásza szerint jó ötlet az energiautalványok bevezetése, és az államnak is hasonló módszert kellene kidolgoznia a rászoruló polgárok megsegítésére.

"Németország eurómilliárdokat szán polgárai támogatására az energiaválság miatt. Természetesen nem hasonlíthatjuk össze magunkat velük, de ki kellene találni egy módot, hogy a nehéz helyzetben lévő lakosság számára könnyebb legyen az elkövetkező időszak. Egy meglévő rendelet meghatározza, kik a nehéz helyzetben lévő fogyasztók, és szabályozza, hogy mely háztartások kaphatnak kedvezményt a villany-, a gáz- és fűtésszámla árára, így hasonló modell szerint lehetne bevezetni a tűzifa fizetésére szolgáló energiautalványokat is" - véli Alfirović.

Megjegzezte, hogy az állam és a fogyasztók szempontjából bizonytalan az előttünk álló tél, és még csak ezután fog kiderülni, hogyan fog kinézni ez a fűtési szezon, és mennyibe kerülnek az energiahordozók. (Euronews Srbija)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban