Vajdaság
Ingyenesen begyűjtik Magyarkanizsa községben az elektronikai hulladékot 
Betűméret:             

Az elektromos és elektronikus berendezések hulladékainak mennyisége évről évre jelentős mértékben növekszik. A készülékekben található veszélyes anyagok komoly környezeti problémát jelentenek, ártalmatlanításuk csak szakszerű hulladékkezelési eljárással lehetséges. Az elektromos berendezések hulladékait ezért nem szabad települési hulladékként a háztartási kukába kidobni, hanem szelektíven kell gyűjteni, hogy azok újrahasznosításra, ártalmatlanításra kerülhessenek, megelőzve így a környezeti károkozást, figyelmeztetnek a szakemberek.

Ezeket az elveket szem előtt tartva Magyarkanizsa községben megszervezik az elektronikai hulladékok ingyenes begyűjtését. Az elmúlt hétvégén több faluban már megtartották az akciót, s elég sok működésképtelen háztartási eszköz, elektronikai hulladék összegyűlt, mondta keddi önkormányzati sajtótájékoztatóján Tomin Zoran, a magyarkanizsai Községi Tanács környezetvédelemmel megbízott tagja kiemelve, hogy az akció a következő három szombaton is folytatódik.

Október 1-én Velebiten 8 és 10 óra között, majd Adorjánon 10 és 12 óra között vihetik el a polgárok az elektronikai hulladékokat a helyi közösségek épülete elé kihelyezett tárolókba.

Horgoson október 8-án szervezik meg az akciót 8-tól 12 óráig. Ott is a helyi közösségnél lesznek kihelyezve a tárolók.

Az akció október 15-én Magyarkanizsán zárul. 8 és 12 óra között az elektronikai hulladékot az új autóbuszállomás és az Idea bevásárlóközpont közötti területen adhatják le, hangsúlyozta Tomin Zoran.

Elektromos és elektronikai hulladéknak számítanak a már nem használt háztartási nagygépek, például mosógépek, hűtőszekrények, a háztartási kisgépek, mint amilyenek a hajszárítók, porszívók, vasalók. Egyre több információtechnológiai (IT) és távközlési berendezés, számítógép, nyomtató, monitor, mobiltelefon vagy szórakoztató elektronikai cikk, hifi berendezés, televízió, rádió, elektromos szerszám, például elektromos fűrész, fűnyíró és más eszköz is szemétbe kerülne.

A veszélyes hulladékok begyűjtésével saját környezetünket és egészségünket óvjuk, mert nem szennyezzük, mérgezzük lakóhelyünket.

N. E.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Évről évre népszerűbbek a Vajdaságban is A szakkör tanfolyamai. Három évvel ezelőtt indult az első képzés, akkor még kísérleti jelleggel. A most is zajló harmadik évadban a szakköri foglalkozások már 18 szakmát öleltek föl, és Vajdaság-szerte 29 településre jutottak el. A magyarországi Nemzeti Művelődési Intézet...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 12:54 ]
A rendőrség ma fokozottan ellenőrzi a forgalmat. Az ellenőrzés célja, hogy felfedjék az autóbusz- és teherautó-vezetők által elkövetett szabálysértéseket és bűncselekményeket, közölte a szabadkai rendőrigazgatóság. Mint fogalmaztak, az akció során a közlekedési rendőrök ellenőrzik a veszélyes árukat...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 12:29 ]
Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
Beolvasás folyamatban