Vajdaság
Két tonna elektromos hulladékot gyűjtöttek össze Magyarkanizsa községben
Betűméret:             

Magyarkanizsa önkormányzata első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal szervezte meg a község teljes területén az elektromoshulladék-gyűjtő akciót, melynek keretében gondoskodott a használaton kívüli háztartási gépek, elektronikai berendezések, felszerelések begyűjtéséről és azok térítésmentes elszállításáról.

Az akció hétvégente zajlott az elmúlt egy hónapban a község falvaiban, majd ma Magyarkanizsán zárult. Ebből az alkalomból nyilatkozott Fejsztámer Róbert polgármester és Tomin Zoran, a Községi Tanács környezetvédelemmel megbízott tagja a sajtónak.

A polgárok folyamatosan érkeztek már a reggeli óráktól az Idea áruház melletti parkolóba. Nada Kostić egy régi tévékészüléket hozott el, egy számítógépházat, nyomtatót és egy régi telefaxot. Azt mondta, hogy örül, hogy az önkormányzat megszervezte ezt az akciót és megszabadulhatott ezektől a hulladékoktól.

Magyarkanizsa község önkormányzatának támogatásával sikerült megszervezni az akciót a község egész területén, ami azt jelenti, hogy mind a kilenc helyi közösség területén volt lehetőség az elektromos és elektronikai hulladék átadására, mondta Fejsztámer Róbert polgármester.

- Környezetvédelmi szempontból nagyon fontos, hogy az ilyenfajta hulladékot ne otthon gyűjtögessük és tároljuk, hanem vigyük el olyan helyekre, ahol átveszik azt, hogy utána újrahasznosítsák. Az ilyen átvevőhelyeket szerveztük meg a község egész területén, hogy ne kelljen mindenhonnan a városba beszállítani ezt a hulladékot. Úgy veszem észre, hogy nagyon sikeres volt ez az akció, hisz a mostani pillanatig több mint másfél tonna hulladék gyűlt össze. Bízom benne, hogy ugyanezt az akciót jövőre is meg tudjuk szervezni. Ez nagyjából félmillió dináros kiadást jelent az önkormányzatnak, de amint mondják, az egészségvédelem fontosságát nagyon nehéz pénzben értékelni. Nem is lehet ára annak, hogy egy tisztább, s egészségesebb környezetben éljünk - mondta a polgármester.

Az összegyűjtött hulladékot egy vállalkozó viszi el saját telephelyére, majd a szétválogatás után értékesíti azokat a részeket, amiket újra fel tudnak használni. A hulladék tehát előbb Szabadkára, majd onnan Újvidékre kerül.

Tomin Zoran, a Községi Tanács környezetvédelemmel megbízott tagja is sikeresnek minősítette az akciót, amit véleménye szerint rendszeressé kellene majd tenni. Becslése szerint az akció végére mintegy két tonna elektromos hulladék gyűlt össze Magyarkanizsa községben.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

December 3-a a fogyatékkal élők nemzetközi napja. Ez alkalomból a topolyai polgármester minden évben meglátogatja a községben működő, fogyatékkal élő személyekkel foglalkozó intézményeket, civil szervezeteket, egyesületeket. Szatmári Adrián, Topolyai község polgármestere munkatársaival hétfőn ellátogatott ezekbe...
2023. DECEMBER 5.
[ 13:10 ]
A Muzslai Petőfi Sándor MME-ben került kiosztásra a magyar kormány adománya a kisgyermekeknek, akiknek a babacsomagot a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából kézbesítették. Ezen a helyszínen 40 babacsomagot adtak át, a helybeli, nagybecskereki, lukácsfalvi, erzsébetlaki és szentmihályi szülők mellett első alkalommal voltak...
2023. DECEMBER 5.
[ 7:26 ]
Zentán rendezték meg a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) konferenciáját, amelyen a magyarországi és a vajdasági vállalkozók közötti együttműködés kiszélesítésének a lehetőségeiről tárgyaltak. Az összejövetel résztvevőit elsőként Czegledi Rudolf, Zenta Község polgármestere, az összejövetel egyik...
2023. DECEMBER 4.
[ 19:02 ]
Beolvasás folyamatban