Vajdaság
Beruházás Oromon helyi közösségi és önkormányzati összefogással 
Betűméret:             

Oromon, a helyi temetőben befejeződött a halottasház előtt lévő fedett szerkezet építése. A tervdokumentáció és a tetőszerkezet költségei összesen 1,9 millió dinárt tettek ki, amelyet Magyarkanizsa önkormányzata és Orom helyi közössége közösen biztosított.

A beruházást hétfő délelőtt megtekintette Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester is, akit Erdélyi Olivér, Orom helyi közösség elnöke fogadott.

Egy régi tervet sikerült megvalósítani Oromon, hangsúlyozta Erdélyi Olivér. Az elhunytaktól méltó körülmények között szerettek volna a faluban a polgárok elbúcsúzni, de sokszor a csapadék, nyáron pedig a tűző nap okozott gondot, ezért volt szükség a ravatalozó előtti rész befedésére.

- Magának a halottasháznak a régi, elavult tetőszerkezetét is sikerült kicserélni, most új lemezek kerültek fel a régiek helyére, az előtér fölé pedig megépült ez az új tetőszerkezet. A projektet a helyi járuléknak köszönhetően sikerült megvalósítani. A beruházás 1,9 millió dinárt tett ki, amit két forrásból biztosítottunk. A felét, tehát 950 ezer dinárt az oromi helyi járulékból befolyt bevételből, a másik részt pedig Magyarkanizsa község finanszírozta. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a helyi járulék nem elvesz az emberektől, hanem inkább ad. Egy ilyen beruházást nem tudtunk volna megvalósítani a helyi járulék nélkül, illetve az önkormányzat nélkül - mondta Erdélyi Olivér. Hozzátette, hogy szeretnék ezt a fejlesztési ütemet megtartani a jövőben is, ezért fontos tudni, hogy 2024-ben le fog járni a helyi járulék, viszont az ehhez hasonló beruházások csakis annak köszönhetően valósulhatnak meg.

Nagyon fontos az önkormányzat számára az, hogy a helyi közösség részéről érkezzenek olyan ötletek, projektelképzelések, kezdeményezések, melyek a helyi kezdeményezésekre vonatkoznak, nyilatkozta a helyszínen Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester.

- Természetesen a helyi fejlesztésekhez nemcsak egy ötlet szükséges, hanem mint ahogy ebben az esteben is történt, kell egy engedélyezhető terv, tervdokumentáció, de ugyanakkor a pénz előteremtése is komoly fejtörést okoz, akár a helyi közösség, akár az önkormányzat számára. Nagyon jó példa minderre Orom, s szerencsére nem egyedüli példa községünk területén, hiszen hasonló beruházások történnek Martonoson és Adorjánon is. Oromon is jól látszik, hogyan lehet egyesíteni a helyi járulék összegeit, s az önkormányzati támogatást, hisz az elfogadott, hosszútávú stratégiája az önkormányzatnak az, hogyha a helyi közösségnek van egy jó infrastrukturális projektje, amit meg szeretne valósítani, mert a közösség számára fontos, s ahhoz tud előteremteni akár helyi járulékból, akár pályázatból pénzt, akkor ahhoz az önkormányzat, ha szükséges, akár 50 százalékot is hozzátesz.

Ez ebben az esetben is így történt, tehát a pénz felét helyi járulékból, a másik felét önkormányzati hozzájárulásból biztosították, mutatott rá a polgármester, aki szerint nagyon fontos a helyi járulék intézménye, ami a község területén elfogadott, ismert, s hosszú évtizedekre visszanyúlik.

- Én bízom benne, hogy egyre több településünkön be tudják vezetni a helyi járulékot, mert akkor az azt fogja jelenteni, hogy a duplájára tud gyorsulni az a folyamat, ahogyan egy közösség tud fejlődni - mondta Fejsztámer Róbert, aki szerint akár a víz- vagy csatornahálózatot is bővíthetik hasonló finanszírozással, vagy aszfaltozhatják az utakat és utcákat.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az áldozat három évig nem vette fel a szociális segélyt, ez vált gyanússá. Kiderült, hogy a férfi már nem él, a saját fia gyilkolta meg. Az elkövető a 37 éves J. M., a borzalom pedig Szabadkán, a Szerb sor egyik házában történt még 2021-ben. Apa és fia összeszólalkozott, végül a veszekedés leszámolásba torkollott:...
2024. JÚNIUS 11.
[ 9:23 ]
Az európai parlamenti választások után a Fidesz-KDNP-nek 11 képviselője lesz az EP-ben. Ezzel az eredménnyel a listán nyolcadik helyen álló Vicsek Annamária, a Vajdasági Magyar Szövetség politikusa, a párt alelnöke is bejut az Európai Parlamentbe. A szakpolitikus közösségi oldalán fejezte ki köszönetét dr. Pásztor...
2024. JÚNIUS 10.
[ 12:17 ]
A hajnali órákban ismét vihar vonult végig Vajdaságon. Míg hajnali 4 óra körül villámlással, erős esővel indult a vihar, mire elérte Felsőhegyet és Zentát, már jég is társult hozzá. A közösségi oldalon megosztott képek szerint a jég nem volt túl nagy, borsónagyságú lehetett, ám bőségesen kaptak belőle az arra...
2024. JÚNIUS 9.
[ 16:34 ]
Beolvasás folyamatban