Vajdaság
Elmarad a Szent Száva-napi ünneplés egy bánáti iskolában?
Betűméret:             

A szécsányi Aleksa Šantić Általános Iskolában az igazgatónő döntése alapján nem engedélyezik a vallási szertartások megtartását, így az évtizedes hagyományok is elmaradnak: nem lesz pap és ünnepi kalácstörés sem Szent Száva napján.

Az igazgatónő döntése – amelyet még az ateistáknak szánt Ateisti Srbije Facebook-csoportban is megosztottak – nagy port kavart Szécsányban. Több szülő is próbált beszélni a témáról az iskola vezetőjével.

Milena Đuričin a Vajdasági Rádió- és Televíziónak (RTV) elmondta, hogy tegnap kora reggel személyesen ment el az igazgatónőhöz, hogy kifejezze ellenérzését a történtek kapcsán, de csak annyit kapott válaszul, hogyha nem tetszik neki, ahogyan az igazgatónő végzi a munkáját, nyugodtan írassa ki a gyerekét az intézményből.

A szülők petíciót is indítottak, melyet nagyon gyorsan több mint 150-en írtak alá, az aláírók között pedig a község elnökének neve is szerepel. A szülők többsége nem szeretné megszakítani a többévtizedes hagyományt.

A petíciót átadták a helyi illetékeseknek és az oktatási minisztériumot is értesítették.

Az iskola igazgatónője a kamerák előtt nem akart nyilatkozni az RTV-nek, ám eljuttatott egy közleményt a médiaháznak, melyben az áll, hogy megtartják a Szent Száva-napi ünnepséget az intézmény mindkét épületében, elhangzik Szent Száva himnusza is, bemutatják a védőszent életét és munkásságát, ezt követően pedig mindenkit szeretettel várnak a helyi templomba a liturgiára.

Bánátban több oktatási intézményben kisebbségi nyelven is folyik tanítás, de eddig még soha nem emeltek kifogást az Szent Száva-napi ünnepség ellen.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Nagy Bata Károly
2023. JANUÁR 28. [ 15:45 ]

Igaza van az iskola igazgatónőjének. Végre valaki helyén kezeli a dolgot, nincs helye - ily módon! - az egyháznak az iskolákban. Nem helyénvaló egy egyházat kiemelni egy többnemzetiségű környezetben! Aki ezt nem akarja figyelembe venni, annak dölyfös, másokat megalázó szándéka van. Nem értem, mit vétett az igazgatónő, hisz a közleményében világosan tudtára adta mindenkinek, hogy megtartják a Szent Száva-napi ünnepséget az iskolában. Hozzáteszi, hogy "ezt követően pedig mindenkit szeretettel várnak a helyi templomba a liturgiára. " Hol/mi itt a baj?


Nincs
2023. JANUÁR 27. [ 9:48 ]

Nincs semmi keresnivalója a szvetiszávó-dolognak az iskolában. Nyakatekert, hamis érvelésekkel vezették be. Pláne a magyar közösséget meg hagyják már ezzel, nekünk meg főleg senki és semmi. Mellékesen, az idősebbek emlékeznek még: a szög amire a képét akasztják, Titó szöge.


Újvidéken is megjelent a „fantombérlők” problémája. A szavazáson történő részvételre vonatkozó értesítést megkapták a Lázár cár sugárúton élő polgárok is, viszont több olyan személy nevére érkezett értesítés, akik nem az említett címen laknak. Erről a Zöld-Baloldali Front zombori bizottsága...
2023. DECEMBER 7.
[ 17:21 ]
Az előttünk álló hétvégén tartják meg a Zentai Sportcsarnokban a 7. Gazdanapok rendezvényt, illetve annak keretében a hagyományos Mikulás-napi kiállítást, a helyi termékek bemutatóját, a 23. Nemzetközi Pálinkafesztivált, valamint a 11. Vajdasági Kulináris-és Élelmiszeripari Kiállítást. is. A Zentai Gazdakör...
2023. DECEMBER 7.
[ 17:20 ]
Nincs a szokásos viháncolás, a diákok arcáról inkább egyféle döbbenet olvasható le, amikor hallgatják Bojana Gladović élettörténetét. A fiatal egészségügyi dolgozó 22 éves volt, amikor kolléganőjével munkába sietett. A társa gyorsan és nem az útviszonyoknak megfelelően hajtott, a kocsi egy jeges szakaszon megcsúszott,...
2023. DECEMBER 7.
[ 15:49 ]
Beolvasás folyamatban