Vajdaság
Az egészségügyi ellátás javításáról egyeztettek Horgoson 
Betűméret:             

Az elmúlt év végén két lakossági fórumot is tartottak Horgoson. Ezeken elsősorban a migránsválságról volt szó, ami időközben a hatóság részéről foganatosított intézkedéseknek köszönhetően megoldódni látszik. A falugyűléseken azonban a polgárok az egészségügyi ellátás kapcsán is kérdéseket vetettek fel.

Horgos Helyi Közösségben a minap tanácsülést tartottak, amire Gyólay Karolinát, a Magyarkanizsai Egészségház igazgatónőjét is meghívták, hogy párbeszéd kezdődjön azokról a panaszokról, amelyek felmerültek a lakossági fórumokon, illetve olvashatóak a Facebook csoportokban. A tanácsülésre meghívást kaptak továbbá a Községi Képviselő-testület horgosi tagjai és a Községi Tanács horgosi tagjai is. A megbeszélést Tóth Zoltán tanácselnök vezette, aki azóta sajnos elhunyt.

A jelenlévőket Gyólay Karolina a Magyarkanizsai Egészségház gondjairól tájékoztatta. Elmondta, hogy az egészségház alkalmazásában jelenleg 10 általános orvos dolgozik. Ez a 10 orvos látja el a község 10 településén az orvosi munkát. Jelenleg a 10 orvosból 2 orvos dolgozik Horgoson, közülük az egyik magyar nemzetiségű. Nagyon nehéz helyzetben van az intézmény, kevés az orvos. Az állami normatíva szerint 1600 nagykorú személy után lehet egy általános orvost alkalmazni.

Az igazgatónő és az ülésen megjelentek közös kérése, hogy ha valakinek rokonságából, ismerősi köréből valaki orvosnak tanul, győzzék meg arról, hogy itthon vállaljon munkát. Ha a fiataljaink, akik orvosnak tanulnak, nem jönnek haza, egy idő után lehetetlen lesz magyar vagy magyarul is beszélő orvost találni.

Ha bárki úgy érzi, nem kapott megfelelő egészségügyi ellátást, ne a Facebookon panaszkodjon, hanem hivatalosan tegyen panaszt az intézménynél. Ezt megteheti levélben, vagy e-mailben egyaránt, a következő címeken: Dom Zdravlja Kanjiža, Sveti Sava 3, 24420 Kanjiža, munkanapokon 11-13 óra között a 024 487 41 05 telefonszámon, vagy e-mailben: dzkanjiza@astramail.rs

Horgoson meghatározott napokon az általános orvos mellet biztosított a belgyógyászati, a nőgyógyászati, a fogászati és a gyermekellátás is. Gyólay Karolina elmondta, hogy az előttünk álló időszakban érrendszeri betegségek szűrővizsgálatára szerveznek egy napot Horgoson.

Az igazgatónő kéri a horgosiakat, hogy a mentőszolgálatot indokolt esetben hívják. A mentőszolgálat feladata sürgősségi és az életmentő feladatok ellátása. Más, enyhébb esetekben, ne terheljék őket.

Korábban működött a vérvételre utazók szervezett szállítása Magyarkanizsára. Néhány hónap után kevesen vették igénybe az ingyenes utazást, ezért megszűnt. Ha azonban valós igény mutatkozik a visszaállítására, akkor az Egészségház és a Helyi Közösség közösen keres rá megoldást.

Az igazgatónő és a megbeszélésen résztvevők közös kérése, hogy senki ne tegyen sértő megjegyzéseket semelyik orvos bőrszínére, nemzetiségi hovatartozására, anyanyelvére. Ha valaki az ellátása során nyelvi akadályba ütközik, kérje a nővérek segítségét!

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A hagyományos községi elsősegélynyújtó versennyel zárult szerdán a magyarkanizsai Vöröskereszt egyhetes akciósorozata, amelyet minden évben a Vöröskereszt és a Vörös Félhold nemzetközi napja alkalmából rendeznek meg. A versenyen négy csapat vett részt, Magyarkanizsáról, Horgosról Kispiacról és Martonosról, azaz...
2024. MÁJUS 15.
[ 17:46 ]
Nagybecskereken ma a központi Bega-tavon egy bemutató jellegű összehangolt akciót tartottak, amelyet a vízi közbiztonság nemzetközi napja alkalmával szerveztek. Tűzoltás, vízi mentés, elsősegélynyújtás - ezeket láthatták a polgárok Nagybecskerek város közbiztonságáért felelős több egységének összehangolt...
2024. MÁJUS 15.
[ 17:06 ]
A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat nagybecskereki kirendeltségének szervezésében 26. alkalommal tartottak állásbörzét. Goran Tomović megbízott igazgató elmondta, 25 cég, vállalat jelentkezett, amelyek több mint 450 munkahelyet kínálnak. Az elmúlt 25 állásbörzén több mint 6000 munkást kerestek, és mintegy 5000...
2024. MÁJUS 15.
[ 16:08 ]
Beolvasás folyamatban