Vajdaság
Az utakat rendezik, a játszóházat bővítik Kispiacon 
Betűméret:             

Lassan megkezdődnek a tavaszi munkálatok Kispiac határában, ezért fontos, hogy addigra megjavítsák a helyi közösség területén a földutakat. Keddre terveznek a faluban egy nagyobb munkaakciót, mondja Szarapka Ede, a helyi közösség tanácsának elnöke.

- Tudni kell, hogy a községben Kispiac Horgossal és Martonossal együtt az a három helyi közösség, amely a legalacsonyabban fekszik, ezért a belvizek, esővizek elsősorban itt okoznak nagyobb problémát. Tavasszal általában azzal szembesülünk, hogy a földutak, földes utcáink és a mezőutaink nagyon rossz állapotban vannak. Ezért holnap, március 7-én egy nagyszabású munkaakciót szervezünk, amelyre már több mint 25 traktorista jelentkezett. A kispiaci vásártér mellett tárolt több mint 400 köbméter tört csempét és több mint ezer köbméter fekete földet hordunk majd ki az utakra. Ahol mélyebb lyukak vannak, ott csempével erősítjük meg a talajt, majd fekete földdel beterítjük. A kisebb lyukakba csak földet szórunk. A feljárókat szintén tört csempével erősítjük meg. Kispiac egy részén a talaj homokos szerkezetű, s amikor a traktorok, gépek felhajtanak az aszfaltos útra, a kerekek mindig kirúgják a földet, így némely feljárónál 15-20 centis szintkülönbség keletkezett az aszfalt és az út között. A járművek eleje könnyen megsérülhet emiatt.

Szarapka Ede elmondta, hogy a faluban a kispiaci civil szervezetek is egymást támogatva próbálnak minden lehetséges szinten pályázni, azaz községi, tartományi, köztársasági, MNT-s pályázatokon részt venni.

- Ezeket a pénzeket az elmúlt 20 évben is mindig célszerűen és becsületesen költöttük el, ezért is sikeresek a pályázataink. Tavaly megvásárolhattunk a kispiaci vásártérnél egy szolgálati tanítói lakást, ami egykor az iskolához tartozott. Itt egy lakás már az önkormányzat tulajdona volt, amit két évvel ezelőtt játszóházzá alakítottunk át. Most sikerült megvenni egy lakást az egyik civil szervezetünknek szintén pályázati pénzből. Ezt a lakásrészt próbáljuk olyan állapotba hozni, hogy kibővíthessük a játszóházat.

Szarapka Ede elmondta, hogy nagyon népszerű Kispiacon is a játszóház, szinte minden hétvégén teltházzal működik. Pályázati pénzekből bővítik a játszóház berendezéseit, s szépítik a környékét. Tervben van egy olyan helyiség létrehozása is az épületben, ahol szülők is tarthatnak 40-50 fő részére a gyermekrendezvényekkel párhuzamosan egy összejövetelt, valami családi rendezvényt.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ég a nádas Csóka közelében - illusztráció
2024. MÁJUS 18.
[ 19:58 ]
Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője pénteken este Topolyán járt. Megtekintette a TSC Labdarúgó Akadémiát, melyet 2018-ban Orbán Viktor jelenlétében nyitottak meg. A sportlétesítmény 2018-ban a magyar kormány támogatásának köszönhetően nyitotta meg kapuit. Deutsch elismerően szólt az ott folyó munkáról, az...
2024. MÁJUS 18.
[ 7:52 ]
A Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ az elmúlt években több beruházást is megvalósított, illetve több IPA-program sikeres lebonyolítója volt. Ezekről tájékozódott pénteki látogatása során Fejsztámer Róbert polgármester. A Petőfi Sándor utca 44-ben működik a fogyatékkal élő felnőtt...
2024. MÁJUS 17.
[ 15:22 ]
Május 25-én rendezik meg a XII. Vajdasági Vágtát - a szilvásváradi Nemzeti Vágta előfutamát, melynek helyszíne az idén is a szabadkai Lóversenypálya lesz. A hagyományos futamok mellett most először tartják meg a Szabadkai és a Paraszt Vágtát. Az idei egyik vágtát Pásztor István emlékére és tiszteletére rendezik,...
2024. MÁJUS 17.
[ 12:23 ]
Beolvasás folyamatban