Vajdaság
Továbbképzés Magyarkanizsán: Pedagóguskórrá vált a kiégés 
Betűméret:             

A burnout (kiégési) szindróma felismerése, megelőzése és kezelése címmel tartott foglalkozást pedagógusok számára pénteken a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ. Az előadókkal, illetve Jerasz Anikóval, a Központ megbízott igazgatójával beszélgettünk a programról.

Jerasz Anikó elmondta, hogy a képzés a Vajdasági Pedagógiai Intézet által akkreditált program és 8 pontot ér.

- Huszonöt pedagógus van jelen, akik Magyarkanizsa község közoktatási intézményeinek valamelyikében dolgoznak. A téma nagyon aktuális, hiszen kulcsfontosságú, hogy a pedagógusok elkötelezettek legyenek munkájuk iránt, ugyanakkor annak is nagy súlya van, hogy odafigyeljenek saját testi és lelki egészségükre – mondta Jerasz Anikó.

Bús Szuzanna, a magyarkanizsai Gyöngyszemeink IEI pszichológusa az egyik előadó, aki kolléganőjével, Márta Otíliával együtt álmodta meg a képzést.

- Beszélni fogunk a kiégési szindróma tüneteiről, arról, hogy ez hogyan alakul ki, a prevenciós lehetőségekről, ami a legfontosabb. Manapság ez nagyon aktuális téma, tíz pedagógusból gyakorlatilag tízet is érinthet. Leggyakrabban a segítő foglalkozású emberek szenvednek tőle, gondolok itt az egészségügyben és az oktatásban dolgozókra. Ezért döntöttünk úgy, hogy feldolgozzuk a témát a megelőzésre fektetve a hangsúlyt. Az érintett pedagógusok azt érzik, hogy túlterheltek, erőtlenek, elvesztik céljaikat, a reménytelenséget érezhetik munkájukban. Egy felgyorsult világban élünk, ahol egyre feszültebbek vagyunk, a gyerekek ugyanakkor impulzívabbak. Romlik az együttműködés tanár és diák között, a szülők érdeklődése is megcsappan, közönyössé válnak a problémák iránt - összegezte Bús Szuzanna.

Márta Otília óvónő a képzés társszerzője.

- Én abban próbálok segíteni, hogy az óvónők hogyan tudnak túllépni a mindennapi stresszhelyzeteken. Ehhez a játékokat hívjuk segítségül. Szeretném, ha ma egy picit máshogyan éreznék magukat. Nemcsak a mindennapi rohanást éreznék, a gyereknevelés kihívását, hanem a csapatépítő játékok során kicsit kikapcsolódnának, de ezeket azután saját csoportjaikban fel is tudják használni.

A résztvevők a képzés során megtudhatják, hogyan ismerhetik fel önmagukon a kiégés jeleit, illetve, hogy hogyan lehet mindezt megelőzni, vagy ha már bekövetkezik, akkor mik a szövődményei és hogyan lehet kezelni.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Jubileumot ünnepelt a Pax Romana - illusztráció
2023. SZEPTEMBER 29.
[ 20:30 ]
A költségvetés módosításáról, a községi nyilvános elismerések adományozásáról, valamint több községi intézmény éves programját és pénzügyi tervét is elfogadták a Magyarkanizsa községi Képviselő-testület csütörtöki ülésén. 23 napirendi pontot vitattak meg a képviselők. A napirendi pontokról az ülést...
2023. SZEPTEMBER 28.
[ 12:52 ]
Nincs pontos adat, hogy hány szerbiai munkavállaló ingázik naponta a vajdasági településekről Magyarországra. A Tisza-mentén Zentától Horgosig szinte mindenhol vannak olyanok, akik a határ túloldalán keresik a kenyerüket, de Szabadka környékéről is sokan dolgoznak odaát. Több száz munkavállalóról lehet szó. Az ő...
2023. SZEPTEMBER 28.
[ 12:21 ]
Újvidéken és Karlócán a hétvégén Koszovón életüket vesztett szerbeknek szentelt plakátok jelentek meg. A fekete-fehér plakátokon, melyen a banjskai kolostor látható a következő felirat látható: „Örök dicsőség minden szerbnek, aki elesett a szabadságharcban ezen a szent helyen. Banjska kolostor, 2023.09.24." A...
2023. SZEPTEMBER 27.
[ 14:59 ]
Beolvasás folyamatban