Vajdaság
Ismét összegyűjtik az elektromos hulladékot Magyarkanizsa községben 
Betűméret:             

A tavalyi sikeres akción felbuzdulva június folyamán ismét megrendezik Magyarkanizsa község egész területén az elektromos hulladékok begyűjtését.

Az elektromos és elektronikus berendezések hulladékainak mennyisége évről évre jelentős mértékben növekszik. A készülékekben található veszélyes anyagok komoly környezeti problémát jelentenek, ártalmatlanításuk csak szakszerű hulladékkezelési eljárással lehetséges. Az elektromos berendezések hulladékait ezért nem szabad közönséges hulladékként a háztartási kukába dobni, hanem szelektíven kell gyűjteni, hogy azok újrahasznosításra, ártalmatlanításra kerülhessenek, megelőzve így a környezeti károkozást, olvasható a szakirodalomban.

Az akcióról Tomin Zoran, a Községi Tanács környezetvédelemmel megbízott tagja nyilatkozott a sajtó képviselőinek:

- Felkérem községünk polgárait, hogy csatlakozzanak a második elektromos hulladékgyűjtési akciónkhoz. Tavaly szerveztük meg az első gyűjtést, ami már akkor is rendkívül sikeres volt. Az idén lesz egy újdonság. Minden iskolában az alsósokat bekapcsoljuk az akcióba. Arra kérjük őket, hogy otthonról hozzanak valamilyen elektromos hulladékot. Mit is nevezünk elektromos hulladéknak? Olyan rossz, már használhatatlan gépek ezek, amelyek kábellel rendelkeznek vagy rendelkeztek. Előadást is szervezünk majd a gyerekek számára.

Tomin Zoran emlékeztetett, hogy a francia nagykövetség szervez párhuzamosan egy akciót öko-község elnevezéssel. Ha egy községben számos természetvédelmi programot szerveznek, akkor megnyerhető a verseny.

- Szeretnénk, ha az idén esetleg mi lennénk a győztesek. Ezért ismételten arra buzdítok mindenkit, hogy minél több elektromos hulladékot adjanak le, hogy miénk legyen a győzelem szerbiai szinten – fogalmazott Tomin Zoran.

A hulladékot minden helyi közösség területén át lehet majd adni előre meghatározott időpontokban. Az akció menete a következő:

Június 8., 9.00 - 12.00 óra: Horgos

Június 9., 8.00 - 10.00 óra: Оrom

Június 9., 10.00 - 12.00 óra: Тóthfalu

Június 15., 8.00 - 10.00 óra: Velebit

Június 15., 10.00 - 12.00 óra: Аdorján

Június 16., 9.00 - 12.00 óra: Oromhegyes

Június 22., 9.00 - 12.00 óra: Kispiac

Június 23., 9.00 - 12.00 óra: Маrtonos

Június 30., 8.00 -12.00 óra: Magyarkanizsa – az új autóbusz állomásnál

Tavaly két tonna elektromos hulladékot gyűjtöttek össze Magyarkanizsa községben, remélik, hogy az idei akció is hasonlóan sikeres lesz.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

December 3-a a fogyatékkal élők nemzetközi napja. Ez alkalomból a topolyai polgármester minden évben meglátogatja a községben működő, fogyatékkal élő személyekkel foglalkozó intézményeket, civil szervezeteket, egyesületeket. Szatmári Adrián, Topolyai község polgármestere munkatársaival hétfőn ellátogatott ezekbe...
2023. DECEMBER 5.
[ 13:10 ]
A Muzslai Petőfi Sándor MME-ben került kiosztásra a magyar kormány adománya a kisgyermekeknek, akiknek a babacsomagot a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából kézbesítették. Ezen a helyszínen 40 babacsomagot adtak át, a helybeli, nagybecskereki, lukácsfalvi, erzsébetlaki és szentmihályi szülők mellett első alkalommal voltak...
2023. DECEMBER 5.
[ 7:26 ]
Zentán rendezték meg a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) konferenciáját, amelyen a magyarországi és a vajdasági vállalkozók közötti együttműködés kiszélesítésének a lehetőségeiről tárgyaltak. Az összejövetel résztvevőit elsőként Czegledi Rudolf, Zenta Község polgármestere, az összejövetel egyik...
2023. DECEMBER 4.
[ 19:02 ]
Beolvasás folyamatban