Vajdaság
Kapcsolatépítés és növekedés - szakmai konferencia Palicson
Betűméret:             

Connect & Grow címmel szerveznek mától kétnapos szakmai konferenciát a vajdasági magyar vállalkozók számára Palicson, a Vigadó épületében. A találkozó a Prosperitati Alapítvány által megvalósított, a magyar kormány által támogatott Vajdasági Gazdaságfejlesztési Program és a Vajdasági Mentorprogram segítségével felépített vállalkozói közösség további fejlődésének következő lépése.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is, aki köszöntőbeszédében kijelentette: a délvidéki magyarság hatalmas utat tette meg két évtized alatt. A 90-es évek végén, a háborúkat követően megtörtnek látszott, de rövid idő alatt magára talált ez a nemzetrész. A mostani találkozó céljairól Potápi Árpád János ezt mondta:

- A gazdasági szereplőket egy hálózatba szeretnénk összekötni. A gazdaságfejlesztési programokat először itt a Vajdaságban hirdettük meg, utána Kárpátalján is, majd szerte a Kárpát-medencében. Innen indítottuk el a mentorprogramot, innen indítottuk el a gazdasági fórumok sorát, ezek is körbementek a Kárpát-medencében többszörösen, és most innen indítjuk el a Connect & Grow elnevezésű konferenciát, amely a kapcsolatok megerősítését, illetve a növekedést szolgálja. Hogyha az időben egy kicsit még inkább visszamegyünk, egy jó harminc évet, akkor azt mondhatjuk, látva a kilencvenes évek közepi-végi akkori Jugoszláviát és benne a Vajdaságot és benne a magyarságot, hogy ez a nemzetrész volt az, amely a legnagyobb történelmi utat tette meg viszonylag nagyon rövid idő alatt. Ha felidézzük az akkori társadalmi, politikai, gazdasági, morális válságot, ami jellemezte ezt a vidéket, benne a magyarságot is, és megnézzük a mostani helyzetet, akkor nyugodtan azt mondhatjuk, hogy óriási a különbség, hiszen gyors fejlődésű területről van szó. A gazdasági, politikai, társadalmi élet szereplőit próbáljuk annyira összefogni, hogy ez a nemzetrész kapcsot jelentsen Magyarország, a magyar nemzet, Szerbia és a szerb nemzet között, és ennek az előnyeit is lássák azok, akik itt élnek.

A találkozó lehetőséget nyújt a vállalkozók közötti kapcsolatteremtésre, mondta Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség egyik alelnöke.

- Azt tapasztaltuk 2016-ban, 2017-ben, amikor indult a Prosperitati, hogy rengeteg, több éve, több évtizede működő cég vezetője sem ismerte egymást, nem ismerte egyik a másikat, nem voltak üzleti kapcsolatok. Az elmúlt húsz évben rengeteg üzletember találkozó volt itt Vajdaságban és máshol is, ahol azon igyekeztünk, hogy összekapcsoljuk a magyarországi, meg a vajdasági, a magyarországi, az erdélyi, a felvidéki, a kárpátaljai vállalkozókat, és arra kellett rájönni 2016/17-ben, hogy először a vajdasági vállalkozókat kell összekapcsolni, mert ők sem működnek együtt, vagy nincs ez az együttműködés olyan szinten, mint amilyen szinten lehetne. Ehhez hozzájárult a mentorprogram is, illetve az a több mint 14 ezer támogatottat jelentő Prosperitati támogatási rendszer, illetve azok az események, amelyeknek köszönhetően a vállalkozói réteg egyrészt összekovácsolódott, másrészt pedig összekapcsolódott azokkal, akiknek az a feladata, hogy politikai szempontból irányítsák ennek a közösségnek az ügyeit.

A találkozón több mint 200 délvidéki vállalkozás vesz részt, mondta Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője.

- Azt szerettük volna, hogy ez a rendezvény ne egy konferencia legyen a konferenciák sorában, ahova illik vagy kell eljönni, hanem egy olyan tartalom, ami a legnagyobb vállalkozóknak is pluszt jelent. Tudástranszfert, tapasztalatszerzést, felkészülést az üzleti élet kihívásaira. Én azt gondolom, hogy ez sikerült. Tényleg azt gondolom, hogy a lehető legjobb előadókat sikerült elhozni, és a legjobb feltételeket biztosítani erre a két napra. Öröm számomra, hogy több mint 200 vállalkozás van itt, nem vállalkozó, hanem vállalkozás. Ez egy igen nagy szám, és ezt relatív rövid idő alatt sikerült elérnünk. Emellett van még legalább huszonöt olyan kisvállalkozó, mikro-, kis családi vállalkozás, akik szolgáltatóként, kiállítóként jelen vannak. Olyan kezdő vállalkozók ők, akik szeretnének megmutatkozni, és van is mit megmutatniuk. Nemcsak a nagyoknak szól a rendezvény, s nem csak a tudásról szól, hanem maga a konferencia egy megmutatkozási lehetőség sok mindenkinek. Lesz itt szó mesterséges intelligenciáról és annak a szerepéről, a jövőbeni szerepéről az üzleti világban. De lesz itt szó időbeosztásról, kiégésről, újrakezdésről. Maguktól a vállalkozóktól gyűjtöttük be, miről szeretnének előadásokat hallani. És az nagyon fontos, hogy olyan előadók mondják ezt el, akiknek életszerű tapasztalataik vannak - összegezte Juhász Bálint.

A rendezvényen az előadások mellett az IT-világ újdonságaival is megismerkedhetnek a résztvevők, illetve termékbemutatókon is részt vehetnek.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
mukica
2023. SZEPTEMBER 7. [ 21:31 ]

Attól, hogy valaki vállalkozó, még nem biztos, hogy igényli a sznob allűröket, kedves Connectek és Growok, nem egyenesebb és világosabb, hogy kapcsolat és növekedés? (Ahogy a tudósító is jelezte.) Egyébként sem hiszem, hogy az államtitkár úr meg az ügyvezető úr ékes amerikai angolsággal fordult volna délvidéki hallgatóihoz. Hát akkor meg?


A zentai városházán hétfőn aláírták a Tornyos és Zenta közötti összekötő út felújításáról szóló szerződést. Czegledi Rudolf, Zenta Község polgármestere az ezt követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 1,5 kilométeres útszakasz felújítását a verbászi Extra Auto Transport Kft. végzi majd el, amely...
2024. MÁJUS 13.
[ 15:38 ]
Tegnap este mutatta be a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület Aprócska táccsoportja az anyák napi ünnepi műsorát. A tánccsoporttal heti két alkalommal rendszeresen Kerekes Márta, Nagy Mónika és Ömböli Attila foglalkoznak. Az egyesületi vezetők számára nagyon fontos, hogy a gyerekek már kicsi...
2024. MÁJUS 13.
[ 13:49 ]
A magyarkanizsai Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény horgosi Napraforgó óvodájának 12 éve van játszóháza. A Vasút utcában lévő épületben működött egykor maga az óvoda is, még a múlt század 60-as éveiben. A játszóház a közelmúltban megújulhatott, a belső festés költségeit a tartományi oktatási...
2024. MÁJUS 13.
[ 13:24 ]
Beolvasás folyamatban