Vajdaság
Pásztor István: Szerbiának felül kell vizsgálnia a migrációs politikáját
"Egyetlen megoldás, hogy aki nem kap menedékjogot, az nem hagyhatja el a központot"
Betűméret:             

Szerbiának felül kell vizsgálnia a migrációs politikáját - hangsúlyozta a VMSZ elnöke a Pannon RTV-nek a Közügyek című hírháttérműsorában. Hozzátette, követelni kell ennek a kérdésnek a kezelését, mert tarthatatlan a helyzet.

Pásztor István kiemelte, az országban nemcsak bandaháború zajlik a migránsok között, hanem a szervezett embercsempészet is virágzik. Ez az egész jelenség nem egy mai jelenség, nem egy tegnapi jelenség, 2015-től folyamatosan ennek a jelenségnek vagyunk az elszenvedői, azzal, hogy napról napra ez a jelenség mind durvább és durvább kereteket kap – mondta a VMSZ elnöke. Hozzátette ezt az sem segíti, amit Ursula von der Leyen évértékelő beszédében mondott.

„ Ez a helyzet 7-8 éve tart. Mi elmondjuk, válaszolnak rá, utána újra elmondjuk és újra válaszolnak rá, de alapjában nem történik semmi, azon túlmenően, hogy fokozódik a helyzet. Tenni kell. Különösen igaz ez, ha figyelembe vesszük azt, hogy pár nappal ezelőtt, amikor az Európai Parlamentben Ursula von der Leyen elnök asszony évértékelőjét tartotta, és elmondta egyértelműen, hogy az európai gazdaságnak szüksége van munkaerőre, és ezért fokozni kell a migrációt. Legalizálni, engedni kell az embereknek Európába történő beáramlását. Ha ez legális keretek között történne, ha valaki kiválogatná őket, fölültetné őket az autóbuszra vagy a repülőgépre, és elvinni őket, hogy ott dolgozzanak a gyárakban, azt gondolom, hogy senkinek ez ellen semmi kifogása sem lenne, nem volna, de ez nem az. Ez egy hazugságon, egy okirathamisításon, csaláson alapuló cselekedetrendszer, amelyik a végén gyakorlatilag a bandák közötti háborúhoz vezet, a háborúnak pedig az a tétje, hogy melyik migráns kinek a fennhatósága alatt próbálja egyszer, kétszer, háromszor, ötször megrohamozni a határt, és valahogy átjutni, és eljutni valahogy Nyugat-Európába” - mondta a pártelnök.

A fokozódó migrációs nyomás tarthatatlan, ellehetetleníti a polgárok mindennapjait - mutatott rá Pásztor. A politikus arról is beszélt, hogy Szerbiára még 2015-ben rá lett erőszakolva az Európai Unió migrációs politikája, amit az ország annak reményében fogadott el, hogy egyre közelebb kerüljön a csatlakozáshoz.

„2015-ben ránk erőszakolták az Európai Unió migrációs politikáját. Rátukmálták, ráerőszakolták az országra, mint ahogy megpróbálták pár hónappal ezelőtt ugyanezt megtenni az Oroszország elleni szankciók bevezetésével. Az uniós közeledésnek az egyik taktikája az, hogy a közeledni kívánó országot ráveszik arra, hogy fontos politikai kérdésekben az unió álláspontját képviselje. Valamiféle ígéreteknek a kecsegtetése ellenében, az ígéretek pedig, mint ahogy ebben az esetben is elmaradtak. Az olaszok a napokban elkezdték fölülvizsgálni a migrációs politikájukat, pedig Olaszország uniós tagország. Szerbiának is el kell kezdeni fölülvizsgálnia a migrációs politikáját. Én több alkalommal beszélgettem Vučić elnök úrral, legutóbb, amikor erről szó volt egy hónappal ezelőtt, azt mondta, hogy felül kell vizsgálni ezt a politikát” - jelentette ki Pásztor.

Pásztor István szerint egy megoldás van, amivel javulna a jelenlegi állapot:

„Én azt gondolom, egyetlen egy megoldás van, hogyha ezek az emberek addig, amíg nem kapnak menedékjogot, nem hagyhatják el azokat a központokat, amelyeket valahol a határ közvetlen közelében kell létrehozni, az észak-macedón-szerb határ közvetlen közelében. Akinek papírja lesz arról, hogy menedékjogot kér és kap, az bejöhet, aki pedig nem, azt vissza kell toloncolni. Minden egyéb más tüneti kezelés. Én látom a rendőrségnek ezt a nagy erőbevetését, de az az igazság, hogy ez kissé tragikomikus. Felvonul kétszáz-háromszáz rendőr drónokkal, helikopterekkel, hőkamerákkal és minden egyéb mással, megtalálnak háromszáz migránst, berakják őket az autóbuszba, elviszik őket a befogadóközpontba, ami nyílt befogadóközpont, megpihennek, megmosakodnak, feltöltik a telefonjaikat és újra itt vannak. Ez azért van, mert a láncban ott vannak a taxisok, akik hozzák őket.”

A VMSZ elnöke arról is beszélt, hogy pártjának a migránshelyzet kezelésére vonatkozó álláspontján a politikai színtéren senki más nem vállalja fel nyilvánosan.

„Ettől függetlenül nekünk nincsen más választásunk. Ha egyedül leszünk, akkor is ezt a kérdést mozgatni kell, akkor is ezt a kérdést melegen kell tartani, követelni kell ennek az ügynek a kezelését, mert tarthatatlan ez a helyzet” - mondta.

Pásztor István kiemelte, hogy a polgárok joggal érzik úgy, hogy az állam nem védi meg őket. Ekkor pedig nincs mitől tartani, nincs min gondolkodni, nincsen mit kalkulálni, nincsen mit azzal foglalkozni, hogy ki támogat bennünket, és ki nem támogat bennünket, ezt a kérdést egyszerűen mozgatni kell annak reményében, hogy majd lesznek, akik ebben segítenek, mert a jót szolgáljuk.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Béla
2023. SZEPTEMBER 19. [ 18:50 ]

Na,ez oszt az asztalra csapott....


Alfonz
2023. SZEPTEMBER 19. [ 7:25 ]

Emberek megvan az igazi megoldás!! "Szerbiának felül kell vizsgálnia a migrációs politikáját.." . Tehát, össze kell ülni, felülvizsgálni, lefektetni a stratégiát, eldönteni, meghozni a határozatokat és utána végrehajtani. Ezt szerintem cirka 5 év alatt meg lehet tenni. Addig pedig lövöldöznek a migránsok és a taxisok, valamint a rendőrök is bőven profitálnak. Elképesztő, hogy egy ilyen fontos, minden határmenti lakost érintő mára már tarthatatlan helyzetet, ilyen üres dumával el lehet intézni. Nem felülvizsgálás kell, hanem konkrét intézkedések, még ma, "RÖGTÖN". Aki erre nem képes, tűnjön el a politikai színtérről.


Feltalálta
2023. SZEPTEMBER 19. [ 6:13 ]

Feltalálta az ajtón a kilincset néhány év késéssel?


Szerdán Zenta Község Képviselő-testületének alakuló ülésén megválasztották a község új polgármesterét és a községi tanács tagjait is. A község új polgármesterének Burány Hajnalkát választották meg. Burány Hajnalka 1980. március 30-án született Zentán. A Zentai Gimnázium elvégzése után az Újvidéki...
2024. JÚLIUS 10.
[ 17:43 ]
Magyarkanizsán is szerdán alakult meg az új összetételű községi képviselő-testület, amelynek elnöke Újvári Zsombor (VMSZ) lett, helyettese pedig Jadranka Balaž (SNS). A községi képviselő testület titkára Major Diána maradt. A 29 tagú testületben a VMSZ-nek 19 képviselője van, akik koalícióban lesznek a Szerb Haladó...
2024. JÚLIUS 10.
[ 14:42 ]
A Bravo polgári mozgalom elítéli a Srebrenica „felszabadítása” alkalmából meghirdetett tüntetést, és arra kéri a rendőrséget, hogy ne engedájezze annak megtartását. A mozgalom szerint a július 11-re, a Szabadság térre meghirdetett rendezvény egyértelmű provokáció, és nemcsak a srebrenicai áldozatok és családjaik...
2024. JÚLIUS 10.
[ 14:42 ]
Beolvasás folyamatban