Vajdaság
Magyarkanizsa: A gyermekek biztonságáért a közlekedésben és a mindennapokban 
Betűméret:             

Magyarkanizsa község idén is csatlakozott a Városok és községek autómentes napjához, azaz az Európai mobilitás hete rendezvény programjához, mely minden évben szeptember 16. és 22. között kerül megrendezésre.

A szerbiai városok és községek részvételükkel az Európai mobilitás hetének akcióiban tulajdonképpen az európai állásfoglaláshoz csatlakoznak és kifejezik egyetértésüket a fenntartható közlekedés céljai kapcsán.

Az Európai Mobiltás Hete rendezvény azon alternatív közlekedési módok promóciójáról szól, melyek nem használnak fosszilis üzemanyagot. Az Európai Mobilitás Hetének célja, hogy rendezvényekkel elérje a személyautók használatának csökkenését és a tömegközlekedés feltételeinek javulását, hogy szorgalmazza a kerékpáros, ill. a gyalogos közlekedés elterjedését.

Az Európai Mobilitás Hete kapcsán Magyarkanizsán minden évben a kerékpáros közlekedést népszerűsítik, mégpedig úgy, hogy az óvodásoknak és diákoknak szerveznek előadásokat. A helybeli labdarúgó pályán idén is nagyszámú gyerek hallgatta meg a közlekedési rendőrök és a Vöröskereszt aktivistáinak jótanácsait, majd ezután következett a mindenki által várt fő esemény, amikor 18 kerékpárt sorsoltak ki az óvodások, általános- és középiskolások között, illetve ezen intézményekben oktató pedagógusok között.

A sorsolás után a gyerekek átvonultak a szomszédos népparkba, ahol a rendőrség tartott nyílt napot és bemutatót a számukra.

Mint ismeretes, a 2023/2024-es tanévben az oktatási minisztérium és a belügyminisztérium közösen valósítja meg az Együtt és biztonságban a gyermekkoron keresztül projektet а szerbiai általános iskolákban. A projekt célja, hogy felhívja az általános iskolás diákok figyelmét az erőszakos viselkedés következményeire a valós és virtuális környezetben, hogy felismertesse az erőszak és a diszkrimináció különböző típusait, stratégiákat kínáljon a rászorulók megsegítésére és az erőszakmentes konfliktusmegoldó készségek alkalmazására, az együttérzés fejlesztése és a segítség, támogatás és védelem módjairól való tájékoztatás, valamint ismeretek és készségek elsajátítása a közlekedésben való biztonságos részvételről és a vészhelyzetekben való viselkedésről.

A magyarkanizsai rendőrállomás promóciós akciója keretében a magyarkanizsai Népkertben a gyerekeknek és szüleiknek alkalmuk volt a rendőrökkel való beszélgetésre. A gyerekek beülhettek a rendőrkocsikba, kipróbálhatták a különféle eszközöket is.

A rendezvényen részt vett Fejsztámer Róbert polgármester és Nebojša Rakić polgármester-helyettes is. A sajtónak nyilatkozva elmondták, hogy nagyon fontos a kapcsolattartás a rendőrökkel. A gyerekeknek meg kell érteniük, hogy a rendőröktől nem kell félni, hanem ellenkezőleg, bizalommal kell feléjük fordulni, ha bajba kerülnek.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

2008 óta rendezik meg Sándoregyházán az Anyanyelv Nemzetközi Napját. Tizenhat éve mutatják be évről évre a különböző nemzetiségek, hogy milyen gazdagok azok a közösségek, ahol több nemzetiség él együtt. Ilyen sokszínű település az esemény helyszínéül szolgáló Sándoregyháza is, amely a 2022-es népszámlálás...
2024. FEBRUÁR 21.
[ 22:34 ]
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központjának kertész- és mezőgazdasági mérnök szakán az idén 16 diák végzett. A Pro Scientia Naturae Alapítvány Oktatási Központjában megrendezett ünnepségen a végzős hallgatókat a magyarországi egyetem, a Magyar Nemzeti Tanács, a VMSZ és a zentai...
2024. FEBRUÁR 21.
[ 18:04 ]
Az újvidéki oroszok már napok óta búcsúznak az elhunyt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőtől, a Putyin-diktatúra foglyától. A börtönben meghalt Navalnijnak ideiglenes emlékművet állítottak a Szerb Nemzeti Színház közelében. Virágokat, gyertyákat és üzeneteket hagytak az orosz ellenzéki vezető emlékére. Az...
2024. FEBRUÁR 21.
[ 13:54 ]
Beolvasás folyamatban