Vajdaság
250 millió dinár a horgosi csatornahálózat fejlesztésére 
Betűméret:             

A magyarkanizsai önkormányzat idén a kommunális infrastruktúra fejlesztése terén kötötte az egyik legértékesebb támogatási szerződést. A horgosi szennyvízhálózat kiépítését további 257,7 millió dinár értékben tudja folytatni, teljes egészében tartományi támogatás révén, önkormányzati önrész nélkül. A munkálatokat szerdán megtekintette Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester és Nebojša Rakić polgármester-helyettes, akiket Dušan Glišić, a Tisza Menti Vízművek Kft. igazgatója fogadott a helyszínen.

- Nagyon örülök annak, hogy a községünk második legnagyobb településén, Horgoson sikerült elindítani a szennyvíztisztító és a szennyvíztisztítás projektjét, mégpedig azzal, hogy fejleszteni tudjuk a csatornahálózatot, ami a szennyvíztisztításhoz kötődik - nyilatkozta a helyszínen Fejsztámer Róbert polgármester. - Ehhez hathatós támogatást kaptunk a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságtól, és külön öröm számomra, hogy az alpolgármester hathatós közbenjárására nem kell önrészt fizetnie az önkormányzatnak. Tudni kell, hogy pályázáskor általában 20-30 százalékos önrészt kell biztosítani az önkormányzatnak, és ez egy ekkora nagy összegnél hatalmas kiadás lenne.

Valójában a projektum két részre osztódik, ismertette a polgármester:

- A beruházás összértéke 250 millió dinár, a munkálatokat pedig két évben, tehát idén és jövőre fogják elvégezni. Az összeg is két részre osztódik. A nagyberuházási igazgatóság idén már átutalt 100 millió dinárt az önkormányzat költségvetésébe, jövőre pedig megkapunk további 150 milliót, úgyhogy én bízom benne, hogy a munkálatokat is időben be tudjuk fejezni. Utána elindulhat egy következő munkafázis, amikor már a meglévő tervek alapján a horgosi szennyvíztisztító kiépítése is megkezdődhet, majd annak a megfelelő kapacitáson való működtetése. Így Horgos lenne a második olyan település a községünk területén, ahol a szennyvizet tisztítani tudjuk.

Egyébként a község minden településén az ivóvízhálózat fejlesztése prioritásnak számít, jelentette ki Fejsztámer Róbert.

- Ez is a Vízművek munkájához tartozik, és erre is minden évben pályázunk, és igyekszünk ezt a hálózatot is modernizálni, merthogy a lefedettség megvan a község teljes területén, viszont ezt a hálózatot is mindig karban kell tartani és modernizálni is szükséges.

A polgármester elmondta, azt még nem tudni, hogy a kistelepüléseknek hogyan oldják majd meg a szennyvíz elvezetését, hiszen arra az Európai Unióban sincs még elképzelés, hogy a kistelepüléseken hogyan lehet kifizetődő a szennyvízgazdálkodás. A Vízművekkel viszont közösen dolgoznak azon, hogy akár több település összevonásával és közös szennyvíztisztító kialakításával megoldják majd a falvakban is ugyanezt a problémát.

Nebojša Rakić alpolgármester ismertette, hogy tavaly a Vízművek 1,4 km vízhálózatot épített ki, illetve 1,6 km csatornahálózatot. A munkálatok értéke a PDV-vel együtt 71 millió dinár volt. Az idén pedig erről a 250 millió dináros beruházásról írtak alá szerződést. A Vízművek egyébként további 6 utcára vonatkozólag készítette el a terveket, úgyhogy a munkálatok folytatódnak.

Dušan Glišić, a Tisza Menti Vízművek Kft. Igazgatója az önkormányzat vezetőinek elmondta, hogy Horgos település csatornahálózatának 40 százaléka épült meg 2020-ig, amikor az újabb fejlesztéseket megkezdték.

- Abban az évben három utcában volt csatornázás, a Munkás, a József Attila és a Stevan Sremac utcákban. Tavaly még nagyobb ütemet vett a munka, 6 utcában dolgoztunk, amelyekben mintegy 90 háztartást kötöttünk a hálózatra. Idén Horgos Vasiljevo nevű részén mintegy 4,5 km-el bővül a főcsatorna, ami 14 utcát érint majd. Ezek a munkálatok még idén megkezdődnek, s a tervek szerint 2024-ig kell őket befejezni. A Jókai Mór és hat környező utca csatornázásának a műszaki terve kidolgozás alatt van. Ez 1,2 kilométeres lesz 53 háztartás bekötésével.

Az igazgató elmondta, hogy Magyarkanizsán is lesz majd csatornázás, a Néphősök utcában, amely az ipari övezet számára lesz fontos beruházás.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

2008 óta rendezik meg Sándoregyházán az Anyanyelv Nemzetközi Napját. Tizenhat éve mutatják be évről évre a különböző nemzetiségek, hogy milyen gazdagok azok a közösségek, ahol több nemzetiség él együtt. Ilyen sokszínű település az esemény helyszínéül szolgáló Sándoregyháza is, amely a 2022-es népszámlálás...
2024. FEBRUÁR 21.
[ 22:34 ]
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központjának kertész- és mezőgazdasági mérnök szakán az idén 16 diák végzett. A Pro Scientia Naturae Alapítvány Oktatási Központjában megrendezett ünnepségen a végzős hallgatókat a magyarországi egyetem, a Magyar Nemzeti Tanács, a VMSZ és a zentai...
2024. FEBRUÁR 21.
[ 18:04 ]
Az újvidéki oroszok már napok óta búcsúznak az elhunyt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőtől, a Putyin-diktatúra foglyától. A börtönben meghalt Navalnijnak ideiglenes emlékművet állítottak a Szerb Nemzeti Színház közelében. Virágokat, gyertyákat és üzeneteket hagytak az orosz ellenzéki vezető emlékére. Az...
2024. FEBRUÁR 21.
[ 13:54 ]
Beolvasás folyamatban