Vajdaság
Magyarkanizsa felé bővül a Szabadkai Vámszabad Terület 
Betűméret:             

A Szabadkai Vámszabad Terület tevékenységét a város önkormányzata kiterjesztené Magyarkanizsa község területéről származó két cégre is. Konkrétan két Völgyesen működő cégről van szó. A szabadkai városi képviselő-testület tagjai csütörtöki ülésükön támogatták a javaslatot, de a végső jóváhagyást a szerb kormánynak kell majd megadnia. Idén áprilisban egyébként Zenta felé már kibővítették a Szabadkai Vámszabad Terület tevékenységét.

A vitában Dobó István (VMSZ) emlékeztetett arra, hogy Szabadkán 1995-ben az elsők között hozták létre a vámszabad övezetet pártja kezdeményezésére. A zóna a 2010-es évek elején bővült, amikor még sokan szkeptikusak voltak, s nem hittek abban, hogy az övezet ilyen sikeres lesz. Észak-Vajdaságnak egységes gazdasági térségként kell működnie, ezért szükséges az övezet tevékenységének a kiterjesztésére Magyarkanizsa község területére, mondta. Az övezetben bio-pelletet állítanak majd elő iszapból. Topolyán és Kishegyesen is most készül a szennyvíztisztító, ott is keletkezik majd iszap, amit szintén fel lehet majd dolgozni, fogalmazott Dobó István.

Milan Mrvoš (Aleksandar Vučić – GYERMEKEINKÉRT Képviselőcsoport) elmondta, hogy 19 millió eurós beruházásról van szó, s az iszapfeldolgozóban a tervek szerint mintegy 570 ember kap majd munkát 2026-ig.

A képviselők jóváhagyták a Szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalat alaptőke-növelését. Dr. Pásztor Bálint ennek kapcsán előzetesen azt mondta, hogy a közvállalat jó példaként szolgálhat a pénzügyi stabilitásra a többi közvállalat előtt nem csak a szabadkai önkormányzat területén, de bármelyik másik önkormányzatban is.

Nágel János (VMSZ frakcióvezető) ismertette, hogy a gázművek tavaly több mint 36 millió dinár nyereséget valósított meg. Nem volt a 2022-es rendkívüli év, hisz a közvállalat minden évben hasonlóan sikeresen működik. Kislétszámú kollektíváról van szó, mindössze 41 munkatársuk van, de a sikereiket tekintve mégis a nagyok közé tartoznak, értékelte Nágel János, aki hozzátette: ennek a közvállalatnak a nyeresége egymagában nagyobb, mint az összes többié együttvéve.

Az ellenzék is dicsérte a Gázművek működését. Miroslav Milojević (Szabadka Polgári Mozgalma) kiemelte, hogy botrányok nélkül működnek, s példát mutatnak a többi közvállalatnak is.

A Szabadkai Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat 2023-as működési terve kapcsán hosszabb vita alakult ki. Az ellenzék nehezményezte, hogy csak a vasúti építkezés megkezdése után épültek meg egyes terelőutak, új aluljárók, s így nehézkessé tették a forgalmat a városban. Az önkormányzati koalíció egyes képviselői viszont azt hangoztatták, hogy mennyire minőséges munkát végez a közvállalat. A Majsai híd állapota kapcsán elhangzott, hogy az valóban elég régi, viszont használható állapotban van. Az buszforgalmat azért terelték le róla, mert a csuklós buszok nehezen tudtak róla lefordulni a Párhuzamos útra. Egyébként a híd felújítása vagy egy új építése is a közeljövőben megvalósulhat.

A képviselő-testület záróhatározatot fogadott el a Szabadka város területén működő általános és középiskolák elsős diákjainak iratkozásáról is. Ebben az iskolaévben növekedett az elsősök száma, összesen 72 diákkal több iratkozott az általános iskolák első osztályába, közülük 46-an magyar tannyelvű tagozatokba járnak. Mint ismeretes, Szabadka város területén 20 általános iskola működik. A középiskolákban is növekedett a tanulók száma, összesen 162 tanulóval több iratkozott első osztályba.

A városi képviselők vita nélkül támogatták, hogy szabad közterület, úgynevezett lineáris park létesüljön a ma már nem működő Szabadkai kórház - Cservenka vasúti infrastruktúra egy részén, erre vonatkozóan ugyanis részletes szabályozási terv készül. A sándori hulladéklerakó bezárása után, amikor az ott lévő szemetet áthelyezik a regionális hulladéklerakóba, egy úgynevezett lineáris parkot létesítenek. Korábban ezen a területen haladt keresztül a Szabadka - Cservenka vasútvonal, amely 1978. óta, azaz körülbelül 45 éve nem is létezik.

Az ülésen ugyancsak vita nélkül módosították a kertvárosi és újvárosi övezetekre, valamint Kisradanovác, Radanovác és Palics övezetrészeire vonatkozó VII. számú általános szabályozási terveket is. A tervek módosításával egyes ipari területeket lakóövezetekké minősítettek át. Ezekben a városrészeken tehát nem folyik majd ipari termelés, hanem lakóépületek épülnek. Ezt éppen a lakosság kérte, hangzott el a szabadkai városi képviselő-testület csütörtöki ülésén.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A kishegyesi Szent Anna templomban vasárnap ft. dr. Kara Nándor és ft. Brasnyó Ferenc esperes plébános celebrálta a szentmisét. Tizenhárom kislány és három fiú volt elsőáldozó. Már hagyományosan, minden év májusának második vasárnapján, az első szentgyónást követően a kisfiúk és kislányok megújítják...
2024. MÁJUS 13.
[ 18:54 ]
A zentai Művelődéi Házban ma megtartották a Mennyire ismerjük egymást? elnevezésű kvíz első fordulóját. A vetélkedőn az adai Műszaki Középiskola, a Szabadkai Egészségügyi Középiskola, a zentai Egészségügyi Szakközépiskola és az úgyszintén helybeli Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium diákjai vettek részt 8...
2024. MÁJUS 13.
[ 18:45 ]
A folyamatban levő és újabb nemzetpolitikai intézkedésekről, a VMSZ gazdaságfejlesztési programjának folytatásáról, az országhatár átjárhatóságának megkönnyítéséről, további vasútfejlesztési beruházásokról egyeztetett a Belgrádba hivatalos látogatásra érkező Szijjártó Péter magyar külgazdasági és...
2024. MÁJUS 13.
[ 18:37 ]
Beolvasás folyamatban