Vajdaság
Elfogadta az MNT a tájékoztatási és médiafejlesztési stratégiát 
Betűméret:             

A közviták után, pénteki ülésén a Magyar Nemzeti Tanács elfogadta az öt évre szóló tájékoztatási és médiafejlesztési stratégiáját. A dokumentum kritikai hangvételű, bátran rávilágít a problémákra, hogy orvosolni tudja azokat. A közviták során is megvitatott tervezetet Fremond Árpád, az MNT elnöke mutatta be.

- Azt gondolom, hogy olyan tájékoztatási stratégia kerül elfogadásra, amely elősegíti azt, hogy a vajdasági magyar közösség anyanyelven történő tájékoztatása még minőségesebb és még elérhetőbb legyen, hiszen ez a legfontosabb. Az, hogy a vajdasági magyar közösség anyanyelven tudjon tájékozódni, információhoz jutni, híreket olvasni. Olyan tartalmak kellenek, amelyek elsősorban rólunk, vajdasági magyarokról szólnak, s nekünk szólnak. Ezt várja el a közösség tőlünk - fogalmazott Fremond Árpád, aki kihangsúlyozta, külön öröm a számára, hogy az országos médiatörvény sem csorbította a nemzeti tanácsok hatáskörét, ami a tájékoztatást illeti.

- Szeretném azt is elmondani, hogy itt egy közös, összefogott munkára volt szükség a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti frakciójával, illetve a Magyar Nemzeti Tanácsnak a hivatalával is, hiszen akkor, amikor a mi tájékoztatási és médiafejlesztési stratégiánkról volt a közvita, gyakorlatilag párhuzamosan vele folyt az országos médiatörvényről is a közvita, és közösen tudtunk fellépni a nemzeti tanácsok hatásköreit illetően. Azt kell, hogy mondjam, hogy sikeresen. És azt gondolom, hogy ez nagyon biztató az elkövetkező időszakban, hiszen mindannyian pontosan tudjuk és érezzük azt, hogy akkor, amikor valamit megszerzünk, akkor, amikor valamit elérünk, azt általában megtartani mindig sokkal-sokkal nehezebb, mint megszerezni.

Sok esetben volt erre példa, tette hozzá az MNT elnöke.

- A jövőben is mi magunk határozzuk meg a saját médiakínálatunkat, és a stratégia eleme, hogy közösségépítő legyen gyakorlatilag maga a tájékoztatás is. Keresztény értékrend mentén építkező, identitásmegerősítő és a kisebbségi érdeket szolgáló legyen az elkövetkezendő, a 2024-es és 2029-es időszakra vonatkozó tájékoztatási és médiafejlesztési stratégia. A stratégia tartalma gyakorlatilag az, hogy mit kell tennünk a minőségi tájékoztatás megvalósítása érdekében. Természetesen a törvényes kereteket meg kell őrizni, s azt kell, hogy mondjam, hogy ebben tettünk egy óriási lépést az elmúlt hetekben. Nagyon fontos a szakmaiság megerősítése az elkövetkezendő időszakban, és a stratégia eleme az is, hogy hol, milyen módon próbálnánk meg ezt a szakmaiságot erősíteni. Nagyon fontos, hogy az elkövetkezendő időszakban is anyanyelven tudjuk tájékoztatni a közösségünket is, mégpedig megfelelő szakmai szinten, tehát az újságírók képzésére is nagyon-nagyon fontos hangsúlyt kell fektetnünk. Természetesen az erőforrások és az anyagi háttér sem mellékes, ezzel is foglalkozik maga a stratégia, hogy honnan fogjuk előteremteni azokat az eszközöket, amelyekkel talpon tudjuk tartani a vajdasági magyar sajtót.

Az etikai kódexről is szól a stratégia, ismertette Fremond Árpád. Elmondta, hogy egy etikai kódex kerül kidolgozásra. A Magyar Nemzeti Tanács az etikai kódexet egyetlen egy vajdasági magyar médiumra sem próbálja meg ráerőltetni, csak felajánlja azt, a médiaházak pedig, ha akarják, felhasználják.

- Nagyon fontos eleme a stratégiának maga az archiválás, hiszen olyan kincsek vannak a vajdasági magyar térben, amelyeket meg kell őrizni, amelyeket át kell adni az utókor számára, és erre is komoly hangsúlyt fektetünk. Az újságíró díj is egy külön eleme ennek a stratégiának, hiszen szeretnénk ezt a díjat is gyakorlatilag felemelni még egy szinttel. Médiatalálkozókról is van benne szó. Ez azt jelenti, hogy a médiaházakban dolgozó szakemberek, évi szinten legalább egyszer találkozzanak és eszmecserét folytassanak, illetve benne vannak a fejlesztések is a dokumentumban, azok az óriási fejlesztések, amelyek az elkövetkezendő időszakban valósulnak meg, és amelyek mind azt fogják szolgálni, hogy a vajdasági magyar közösség megfelelően tudjon tájékozódni anyanyelvén - mondta az MNT elnöke.

Ezt követően Kabók Erika, az MNT végrehajtó bizottságának tájékoztatással megbízott tagja kért szót. Nem titkolta, hogy a vajdasági magyar média komoly problémákkal küszködik, a közbizalom megingott az újságírók iránt, nem véletlenül, mert az újságíró-társadalom felhígult. Gond van a szakmai felkészültséggel és a sajtónyelvvel is. Ezért van szükség a képzések megszervezésére. Kabók Erika a tervekről részletesen is beszélt.

A vitában a tanácsnokok jónak tartották és támogatták a tervezetet, többen kitértek a szórvány tájékoztatásának a problémáira is, amelyekre ugyancsak megoldásokat tartalmaz a végül egyhangúlag elfogadott, öt évre szóló stratégia.

Az ülés folytatásában még volt szó a sajtóról. A Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatójának kinevezték az eddig megbízottként tevékenykedő Erdődi Edvinát. A tanácsnokok elfogadták a Magyar Szó Lapkiadó Kft. és a Pannónia Alapítvány 2024. évi munka- és pénzügyi tervét is, illetve megvitattak összesen 66 napirendi pontot.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ég a nádas Csóka közelében - illusztráció
2024. MÁJUS 18.
[ 19:58 ]
Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője pénteken este Topolyán járt. Megtekintette a TSC Labdarúgó Akadémiát, melyet 2018-ban Orbán Viktor jelenlétében nyitottak meg. A sportlétesítmény 2018-ban a magyar kormány támogatásának köszönhetően nyitotta meg kapuit. Deutsch elismerően szólt az ott folyó munkáról, az...
2024. MÁJUS 18.
[ 7:52 ]
A Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ az elmúlt években több beruházást is megvalósított, illetve több IPA-program sikeres lebonyolítója volt. Ezekről tájékozódott pénteki látogatása során Fejsztámer Róbert polgármester. A Petőfi Sándor utca 44-ben működik a fogyatékkal élő felnőtt...
2024. MÁJUS 17.
[ 15:22 ]
Május 25-én rendezik meg a XII. Vajdasági Vágtát - a szilvásváradi Nemzeti Vágta előfutamát, melynek helyszíne az idén is a szabadkai Lóversenypálya lesz. A hagyományos futamok mellett most először tartják meg a Szabadkai és a Paraszt Vágtát. Az idei egyik vágtát Pásztor István emlékére és tiszteletére rendezik,...
2024. MÁJUS 17.
[ 12:23 ]
Beolvasás folyamatban