Vajdaság
Közlekedésbiztonsági előadás Magyarkanizsán: Elkerülni a pillanatot, ami megváltoztathatja életünket 
Betűméret:             

Nincs a szokásos viháncolás, a diákok arcáról inkább egyféle döbbenet olvasható le, amikor hallgatják Bojana Gladović élettörténetét. A fiatal egészségügyi dolgozó 22 éves volt, amikor kolléganőjével munkába sietett. A társa gyorsan és nem az útviszonyoknak megfelelően hajtott, a kocsi egy jeges szakaszon megcsúszott, felborultak. Gerincsérülést szenvedett, s azóta tolókocsiban éli a mindennapjait.

Közlekedésbiztonsági előadáson vettek részt csütörtökön a harmadikos és negyedikes tanulók a magyarkanizsai Beszédes József Műszaki és Mezőgazdasági Iskolaközpontban, amely akció a Magyarkanizsai Községi Közlekedésbiztonsági Bizottság, a Szerbiai Közlekedésbiztonsági Ügynökség és a Rokkantak Szerbiai Egyesülete együttműködésével került megszervezésre.

Bojana elmesélte a gyerekeknek, hogy mennyi ideig tartott a gerincműtét után a felépülés, hogy mekkora fájdalmai vannak és voltak, de saját bevallása szerint leginkább azt az érzést volt a legnehezebb leküzdenie, hogy mozgássérültként feleslegessé vált. Hosszú időbe telt, hogy újból megtalálja önmagát, s életcélt tűzött ki maga elé. Most tagja a paraplégiában, illetve quadriplégiában szenvedők országos szövetségének, s közlekedésbiztonsági előadásokat tart fiataloknak.

A rendezvény résztvevőit köszöntötte Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester is. Elmondta, a szervezők arra szerették volna felhívni a figyelmet egy ilyen sokkoló példán keresztül is, hogy teljesen mindegy, hogy gyalogosként, kerékpárosként vagy gépkocsivezetőként vagy utasként veszünk részt a közlekedésben, a baleset bármikor elérhet bennünket.

- A fiatalok számára hatványozott veszélyt jelent, mert mindannyian úgy képzelik, hogy ők a leggyorsabbak, legerősebbek és legügyesebbek, de a közlekedésben ez nem mindig van így. Örülök, hogy ismételten sikerült az előadást megszervezni, s bízok benne, hogy a fiatalok közül sokan megfogadják ezeket a tanácsokat.

Községi szinten az a szerencsénk, hogy relatívan kis közösség vagyunk. A közlekedés viszonylag kezelhető, bár a piaci napok specifikusnak számítanak. A szabályokat mindenki igyekszik betartani, bár ebben nagy szerepe van az önkormányzati felügyelőségi osztálynak, hisz ők is naponta figyelmeztetik vagy büntetik a szabálytalankodókat, mondta a polgármester.

Bajtai Balázs, a Magyarkanizsai Községi Közlekedésbiztonsági Bizottság koordinátora elmondta, hogy idén második alkalommal szervezték meg a kampányt a végzős diákok számára, akik előtt ott van a lehetőség, hogy hajtási jogosítványt szerezzenek. Az önkormányzat is teljes vállszélességgel részt vesz a kampányban, mert nagy figyelmet fordítanak a diákok, a kicsik és nagyok biztonságára egyaránt.

Bajtai Balázs elmondta, hogy pont most készült el az idei első félévi közlekedésbiztonsági statisztika, s 2023 első felében a község útjain nem volt halálos baleset, viszont 15-ben személyi sérülés történt.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

2008 óta rendezik meg Sándoregyházán az Anyanyelv Nemzetközi Napját. Tizenhat éve mutatják be évről évre a különböző nemzetiségek, hogy milyen gazdagok azok a közösségek, ahol több nemzetiség él együtt. Ilyen sokszínű település az esemény helyszínéül szolgáló Sándoregyháza is, amely a 2022-es népszámlálás...
2024. FEBRUÁR 21.
[ 22:34 ]
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központjának kertész- és mezőgazdasági mérnök szakán az idén 16 diák végzett. A Pro Scientia Naturae Alapítvány Oktatási Központjában megrendezett ünnepségen a végzős hallgatókat a magyarországi egyetem, a Magyar Nemzeti Tanács, a VMSZ és a zentai...
2024. FEBRUÁR 21.
[ 18:04 ]
Az újvidéki oroszok már napok óta búcsúznak az elhunyt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőtől, a Putyin-diktatúra foglyától. A börtönben meghalt Navalnijnak ideiglenes emlékművet állítottak a Szerb Nemzeti Színház közelében. Virágokat, gyertyákat és üzeneteket hagytak az orosz ellenzéki vezető emlékére. Az...
2024. FEBRUÁR 21.
[ 13:54 ]
Beolvasás folyamatban