Vajdaság
Energiahatékonysági szerződéskötéssel indult az új év Magyarkanizsán 
Betűméret:             

Magyarkanizsa önkormányzata 2023-ban is 5 millió dinárt nyert a Bányászati és Energetikai Minisztérium pályázatán lakóépületek, családi házak és lakások energiahatékonyságának növelésére. Az önkormányzati önrésszel együtt 10 millió dinár keretösszeg állt a pályázó polgárok rendelkezésére.

Összesen 133 lakos pályázott, közülük az első 69 írhatta alá a támogatási szerződést a városházán az év első munkanapján.

A ceremónia előtt Fejsztámer Róbert polgármester nyilatkozott a sajtónak.

– Az önkormányzat még 2023-ban nyert az Energetikai Minisztériumnál azon a pályázaton, amivel az energiahatékonyságot tudjuk növelni lakosságnál. A kivitelezők számára augusztusban hirdettük meg a pályázatot. Kilenc kivitelező céggel kötöttünk szerződést, akik a község területén elvégezhetik ezeket a munkákat, majd októberben kiírtuk a lakosság számára a pályázatot. Erre összesen 133-an jelentkeztek. Ebből 69 nyertes pályázónk van ma, ami valójában 70 szerződést jelent, hiszen volt, aki több tételben is pályázott, mert ezt megengedte a pályázat - mondta a polgármester.

A pályázás során maximum 50 százalékig voltak támogathatók a fejlesztések, magyarázta Fejsztámer Róbert.

– Természetesen, hogyha nagyon nagy volt az összeg, akkor volt felső korlát. Például az ablakok és ajtók cseréje esetében, ami a legnépszerűbb volt, s amelyre 41-en pályáztak. A családi házaknál 160 ezer dinár volt a maximált összeg, illetve 50 százalék, a lakásoknál pedig 120 ezer dinár. A népszerűségi sorrendben a gázkazán és a fűtésrendszer modernizációja volt a következő, amely esetben 90 ezer dinár lehetett a legnagyobb támogatás személyenként. Volt olyan összegünk is, ami meghaladta a 400 ezer dinárt, hiszen lehetett hőpumpákra és napelemekre is pályázni. Mivel ilyen esetekben jóval nagyobb a beruházás összege, ezért a maximált összeg is nagyobb volt.

A polgármester elmondta, hogy bízik abban, hogy a tavaly elküldött másik kérvényüket is pozitívan bírálják el a minisztériumban, magyarán, hogy mindazok, akik megfeleltek az előírásoknak, de nem jutott számukra a keretből, szintén megkaphassák a támogatási összeget tavaszig. Most ugyanis időrendi sorrendben osztották szét a pénzt, s a 133 pályázó közül 69-nek jutott a keretből.

– A 2024-es évben is biztosítunk ilyen pályázatokhoz önrészt. Tanulva az eddigi tapasztalatokból az eddigi 5 millió dinár helyett 9 millió dináros összeget láttunk elő, így hogyha a pályázat újra megjelenik a minisztériumnál, akkor 18 millió dináros keretösszeggel rendelkezünk – nyomatékosította Fejsztámer Róbert.

A magyarkanizsai Mácsai Máté is sikeresen pályázott, aki bizonyos tekintetben úttörőnek is számít, hisz napelemes rendszert kíván telepíteni.

– A pályázatunk egyedüli, napelemek telepítésére vonatkozott. A beruházást már a tavalyi év elején elterveztünk, le is kértünk egy árajánlatot, de mondták, várjuk már meg, hátha lesz községi szintű támogatási lehetőség. Úgy voltunk vele, hogy az egy plusz segítség lenne, s megvártuk. Kb. 400 ezer dinárt kaptunk, a teljes költség azonban ennek a duplája. Az 50 százalékos támogatás nagyon nagy segítség. A kivitelezőm a fülembe súgta, hogy neki minden raktáron van, s így 2-3 nap a berendezések felszerelése és üzembe helyezése. Hogy például a mi esetünkben a visszatáplálás mikortól tud működni, az attól függ, hogy az áramszolgáltató mikortól köt rá bennünket hivatalosan a hálózatra.

Természetesen azt is kiszámolták, hogy mennyi idő alatt térül meg a beruházás. Becsléseik szerint ez 7-8 év. A Mácsai család a nyílászárókat már korábban lecserélte, a ház szigetelése is rendben van, így a napelemek felszerelése után gyakorlatilag teljessé válhat náluk az energiahatékonysági rendszer kiépítettsége.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Alfonz
2024. JANUÁR 4. [ 5:54 ]

Lehet-e pályázni Kanizsán útjelző táblák elhelyezésére? Érdekelne, mert akkor le lehetne cserélni Kanizsa község területén az új tiszta tyiril betűseket LEGALÁBB latin (és tyiril) betűsekre, ha már a magyar nyelv zavarja a közlekedőket és a VMSZ-es + Haladó koalíció tagjait.


A Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény magyarkanizsai központi épületében tartományi támogatásból megvalósult a csoportszobák padlójának felcsiszolása és festése. Ez alkalomból látogatott el oda pénteken Fejsztámer Róbert polgármester, akit Veselinov Ibolya, az óvoda igazgatója fogadott. A Gyöngyszemeink...
2024. ÁPRILIS 12.
[ 11:36 ]
Tomislav Žigmanov emberi és kisebbségi jogokért, valamint társadalmi párbeszédért felelős miniszter kijelentette, Szerbia kormányának alapvető elkötelezettsége a befogadás, az integráció, valamint a multikulturalizmus megőrzésének és fejlesztésének, továbbá a hagyományok és a kultúra megőrzésén és fejlesztésén...
2024. ÁPRILIS 12.
[ 11:35 ]
Pénteken hajnali fél öt körül tűz ütött ki Újvidék Bangladesként ismert nyomornegyedében. Több tucat épület égett le. A tüzet megfékezték, de a terepen még mindig itt vannak az újvidéki tűzoltók, mentők, valamint a szociális központ munkatársai is. A tűz oltásában a NIS kőolajipari vállalat tűzoltói is...
2024. ÁPRILIS 12.
[ 9:46 ]
Beolvasás folyamatban