Vajdaság
Április 10-éig várják Vajdaság-szerte a jelentkezőket A szakkörbe 
Betűméret:             

Évről évre népszerűbbek a Vajdaságban is A szakkör tanfolyamai. Három évvel ezelőtt indult az első képzés, akkor még kísérleti jelleggel. A most is zajló harmadik évadban a szakköri foglalkozások már 18 szakmát öleltek föl, és Vajdaság-szerte 29 településre jutottak el.

A magyarországi Nemzeti Művelődési Intézet 2020-ban indította el A szakkört, de akkor még csak az anyaországban szerveztek foglalkozásokat. A cél az aktív közösségi élet újraindítása, az értékek feltárása, a közösségi kreativitás kibontakoztatása, a tudás átadása és az értékőrzés volt. A résztvevők hagyományos mesterségek és tevékenységek közül választhatnak ki olyat, amely érdeklődésüknek megfelel, s online videók révén tanulhatnak meg ötfős csoportokban például hímezni, nemezelni vagy éppen mézeskalácsot sütni. A szakkör annyira népszerű lett, hogy a magyar kormány támogatásával a következő évtől már a határon túli területekre is eljutott.

A magyarkanizsai székhelyű Felnőttképzők Regionális Hálózata a Pannon Forrás Kárpát-medencei Felnőttképzési és Szolgáltató Hálózaton keresztül csatlakozott a kezdeményezéshez, és koordinálásával immár vajdaság szerte megszervezik A szakkör tanfolyamait.

Jelenleg még a harmadik évad foglalkozásai tartanak, a résztvevők a zárótárlatokra készülnek, de már lehet gondolkodni azon, hogy ősztől ki milyen tanfolyamon szeretne részt venni, illetve új résztvevők jelentkezésére is számítanak, mondja Sarnyai Károly, a vajdasági A szakkör program koordinátora.

- A szakkörről tudni kell, hogy ötfős csoportokban folyik a munka. Az a legjobb, hogyha művelődési egyesületek keretében állnak össze a jelentkezők, és egy-egy szakkörben húsz alkalommal találkoznak. Azokkal az eszközökkel és szerszámokkal folyik a munka, amiket tőlünk kapnak a résztvevők. Oktató videók segítségével ismerhetik meg a munkafolyamatokat, amiket a magyarországi Nemzeti Művelődési Intézet állított össze, a foglalkozásokat pedig egy szakkörszervező vezeti le. Az ő feladata az, hogy a szakkörhöz tartozó öt személyt összetartsa, az összejöveteleket megszervezze, a munkájuk feltételeit biztosítsa.

A szakkör képzései iránt évről-évre nagyobb az érdeklődés, mondja Sarnyai Károly.

- Az első tanfolyam három évvel ezelőtt még csak egy mintaévnek számított, próbafolyamat volt, hogy meglássuk, milyen nehézségei vannak a határon keresztüli együttműködésnek. Az első évben akkor összesen 35 szakkör indult. A második évben a számuk már 108 volt, úgyhogy nagyon szépen haladtunk, és most, a harmadik évadban már 118 szakkör indult. Öt fővel számolva ez bőven túlhaladja az ötszáz főt.

A koordinátor szerint az összes szakköri foglalkozás igen népszerű.

- A gyöngyfűzést is nagyon szeretik az emberek, de a vesszőfonás is egy kedvelt foglalkozás, és ott van a hímzés, a gyertyaöntés, ami megint csak egy nagyon kedvelt. Az új szakkörök közül kiemelkedik a baba-mama horgolás és a natúr kozmetikumok készítése. Erre túljelentkezés is volt már a tavalyi évben, amit nem tudtunk kielégíteni, így most ragadom meg az alkalmat, hogy fölhívjam a figyelmet, hogy a következő, őszre induló szezonra már most kell jelentkezni, és aki most jelentkezik, az mindenféleképp meg fogja kapni azt az igényelt szakkört, amit szeretne.

Eddig tizennyolcféle szakköri foglalkozás volt, ez a szám ősztől már 23-ra bővül.

- Örülünk annak, hogy a makramé esetében indul egy középhaladó szint is. Tudni kell, hogy a szakköri foglalkozások mindig egy alapszintet ölelnek fel. Megtanuljuk az adott mesterség alapvető fogásait, amelynek segítségével csodálatos termékeket lehet előállítani. A haladó szint viszont csak most fog beindulni, elsőként a makramé esetében. Az új, tehát 2024 őszétől induló szakköri programok a bundagyapjúval történő nemezelés, a palóc hímzés, a zsinórfonallal való horgolás és a szalmafonás.

Az érdeklődők április 10-éig jelentkezhetnek lehetőleg öt fős csoportokban a 063 545 293-as telefonszámon vagy a szakkor@ferha.net e-mail címen. Ezeken az elérhetőségeken érdeklődni is lehet, hogy mely településeken szerveznek képzéseket és pontosan mely szakcsoportokban indulnak majd el a képzések a különböző helyszíneken.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerdán Zenta Község Képviselő-testületének alakuló ülésén megválasztották a község új polgármesterét és a községi tanács tagjait is. A község új polgármesterének Burány Hajnalkát választották meg. Burány Hajnalka 1980. március 30-án született Zentán. A Zentai Gimnázium elvégzése után az Újvidéki...
2024. JÚLIUS 10.
[ 17:43 ]
Magyarkanizsán is szerdán alakult meg az új összetételű községi képviselő-testület, amelynek elnöke Újvári Zsombor (VMSZ) lett, helyettese pedig Jadranka Balaž (SNS). A községi képviselő testület titkára Major Diána maradt. A 29 tagú testületben a VMSZ-nek 19 képviselője van, akik koalícióban lesznek a Szerb Haladó...
2024. JÚLIUS 10.
[ 14:42 ]
A Bravo polgári mozgalom elítéli a Srebrenica „felszabadítása” alkalmából meghirdetett tüntetést, és arra kéri a rendőrséget, hogy ne engedájezze annak megtartását. A mozgalom szerint a július 11-re, a Szabadság térre meghirdetett rendezvény egyértelmű provokáció, és nemcsak a srebrenicai áldozatok és családjaik...
2024. JÚLIUS 10.
[ 14:42 ]
Beolvasás folyamatban