Vajdaság
Április 10-éig várják Vajdaság-szerte a jelentkezőket A szakkörbe 
Betűméret:             

Évről évre népszerűbbek a Vajdaságban is A szakkör tanfolyamai. Három évvel ezelőtt indult az első képzés, akkor még kísérleti jelleggel. A most is zajló harmadik évadban a szakköri foglalkozások már 18 szakmát öleltek föl, és Vajdaság-szerte 29 településre jutottak el.

A magyarországi Nemzeti Művelődési Intézet 2020-ban indította el A szakkört, de akkor még csak az anyaországban szerveztek foglalkozásokat. A cél az aktív közösségi élet újraindítása, az értékek feltárása, a közösségi kreativitás kibontakoztatása, a tudás átadása és az értékőrzés volt. A résztvevők hagyományos mesterségek és tevékenységek közül választhatnak ki olyat, amely érdeklődésüknek megfelel, s online videók révén tanulhatnak meg ötfős csoportokban például hímezni, nemezelni vagy éppen mézeskalácsot sütni. A szakkör annyira népszerű lett, hogy a magyar kormány támogatásával a következő évtől már a határon túli területekre is eljutott.

A magyarkanizsai székhelyű Felnőttképzők Regionális Hálózata a Pannon Forrás Kárpát-medencei Felnőttképzési és Szolgáltató Hálózaton keresztül csatlakozott a kezdeményezéshez, és koordinálásával immár vajdaság szerte megszervezik A szakkör tanfolyamait.

Jelenleg még a harmadik évad foglalkozásai tartanak, a résztvevők a zárótárlatokra készülnek, de már lehet gondolkodni azon, hogy ősztől ki milyen tanfolyamon szeretne részt venni, illetve új résztvevők jelentkezésére is számítanak, mondja Sarnyai Károly, a vajdasági A szakkör program koordinátora.

- A szakkörről tudni kell, hogy ötfős csoportokban folyik a munka. Az a legjobb, hogyha művelődési egyesületek keretében állnak össze a jelentkezők, és egy-egy szakkörben húsz alkalommal találkoznak. Azokkal az eszközökkel és szerszámokkal folyik a munka, amiket tőlünk kapnak a résztvevők. Oktató videók segítségével ismerhetik meg a munkafolyamatokat, amiket a magyarországi Nemzeti Művelődési Intézet állított össze, a foglalkozásokat pedig egy szakkörszervező vezeti le. Az ő feladata az, hogy a szakkörhöz tartozó öt személyt összetartsa, az összejöveteleket megszervezze, a munkájuk feltételeit biztosítsa.

A szakkör képzései iránt évről-évre nagyobb az érdeklődés, mondja Sarnyai Károly.

- Az első tanfolyam három évvel ezelőtt még csak egy mintaévnek számított, próbafolyamat volt, hogy meglássuk, milyen nehézségei vannak a határon keresztüli együttműködésnek. Az első évben akkor összesen 35 szakkör indult. A második évben a számuk már 108 volt, úgyhogy nagyon szépen haladtunk, és most, a harmadik évadban már 118 szakkör indult. Öt fővel számolva ez bőven túlhaladja az ötszáz főt.

A koordinátor szerint az összes szakköri foglalkozás igen népszerű.

- A gyöngyfűzést is nagyon szeretik az emberek, de a vesszőfonás is egy kedvelt foglalkozás, és ott van a hímzés, a gyertyaöntés, ami megint csak egy nagyon kedvelt. Az új szakkörök közül kiemelkedik a baba-mama horgolás és a natúr kozmetikumok készítése. Erre túljelentkezés is volt már a tavalyi évben, amit nem tudtunk kielégíteni, így most ragadom meg az alkalmat, hogy fölhívjam a figyelmet, hogy a következő, őszre induló szezonra már most kell jelentkezni, és aki most jelentkezik, az mindenféleképp meg fogja kapni azt az igényelt szakkört, amit szeretne.

Eddig tizennyolcféle szakköri foglalkozás volt, ez a szám ősztől már 23-ra bővül.

- Örülünk annak, hogy a makramé esetében indul egy középhaladó szint is. Tudni kell, hogy a szakköri foglalkozások mindig egy alapszintet ölelnek fel. Megtanuljuk az adott mesterség alapvető fogásait, amelynek segítségével csodálatos termékeket lehet előállítani. A haladó szint viszont csak most fog beindulni, elsőként a makramé esetében. Az új, tehát 2024 őszétől induló szakköri programok a bundagyapjúval történő nemezelés, a palóc hímzés, a zsinórfonallal való horgolás és a szalmafonás.

Az érdeklődők április 10-éig jelentkezhetnek lehetőleg öt fős csoportokban a 063 545 293-as telefonszámon vagy a szakkor@ferha.net e-mail címen. Ezeken az elérhetőségeken érdeklődni is lehet, hogy mely településeken szerveznek képzéseket és pontosan mely szakcsoportokban indulnak majd el a képzések a különböző helyszíneken.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Száz napja nevezték ki az önkormányzati tisztségviselőket, így az elmúlt 100 nap munkáját értékelte Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere. Az önkormányzat épületében tegnap megtartott sajtótájékoztatón az elmúlt időszak történéseiről és a jövőbeli tervekről is szó esett. A polgármester...
2024. OKTÓBER 23.
[ 12:17 ]
Magyarkanizsán július 10-én alakult meg az új összetételű községi képviselő-testület. Az elmúlt 100 nap munkájáról Fejsztámer Róbert polgármester adott összefoglalót szerdai sajtótájékoztatóján a községi tanács tagjainak jelenlétében. A sikeres pályázatokról, fejlesztésekről szólt, illetve több rendezvényről...
2024. OKTÓBER 23.
[ 11:56 ]
A Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége (DSHV) szerdán közleményben tájékoztatott arról, miszerint a párt támogatja az EP új, horvát jelentéstevőjének kinevezését. "Tonino Picula, az új szerbiai jelentéstevő az Európai Parlamentben, felelősségteljesen fogja ellátni feladatát, és hozzájárul Szerbia európai...
2024. OKTÓBER 23.
[ 10:46 ]
Beolvasás folyamatban