Vajdaság
Dr. Pásztor Bálint: Fontos, hogy a nemzeti kisebbségeknek legyen képviselőjük az Európai Parlamentben
Betűméret:             

Vegyenek részt az európai parlamenti választáson, és szavazzanak a Fidesz-KDNP EP-listájára, amelyen Vicsek Annamária, a VMSZ politikusa befutó helyen szerepel - hangsúlyozta dr. Pásztor Bálint a Szabadkai Magyar Rádió vendégeként. A VMSZ elnöke arra számít, hogy a szerb kormány még a május elsejei ünnepek előtt megalakulhat, a következő hetekben pedig felgyorsulnak az események, és a koalíciós tárgyalásokat is megtartják, írja a pannonrtv.com.

A VMSZ politikusa, Vicsek Annamária befutó, nyolcadik helyen szerepel a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőjelölti listáján. Fontos, hogy a nemzeti kisebbségeknek legyen képviselőjük az Európai Parlamentben, így az is, hogy a vajdasági magyarságnak is legyen képviselete - nyilatkozta a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

„Fontos, hogy a nemzeti kisebbségek védelme témája legyen az Európai Parlament üléseinek, és ehhez olyan emberekre van szükség, akik a saját közösségükről tudnak beszélni, és arról, hogy mit is jelent Európában nemzeti kisebbség tagjaként élni” - mondta.

Dr. Pásztor Bálint kiemelte, Vajdaságban arra fogják buzdítani az embereket, hogy a Fidesz-KDNP-re adják le levélszavazatukat az EP-választáson. Ez nem csak az érdekképviselet, hanem a közös értékrend miatt is fontos.

„Vegyenek részt a szavazáson, hiszen egyáltalán nem mindegy az, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség európai parlamenti képviselőjelöltje, illetve a Fidesz-KDNP listája hány tízezer szavazatot fog szerezni Vajdaság területén” - hívta fel a figyelmet.

Hogy mikor alakulhat meg a szerb kormány? A határidő erre május 6-a. A VMSZ elnöke szerint a legvalószínűbb, hogy közvetlenül a május elsejei ünnepek előtt alakul meg az új kabinet, azt megelőzően pedig a koalíciós tárgyalásokat is lefolytatják

Dr. Pásztor Bálint a meggyilkolt kétéves kislány esete kapcsán a szerb államfő javaslatáról is beszélt. Aleksandar Vučić várhatóan javasolni fogja az új kormánynak a halálbüntetés bevezetését.

„Azt gondolom, hogy aki ilyesmire képes, mint ami itt történt, annak esetében megkérdőjelezhetetlen az, hogy egyáltalán a társadalomba történő visszailleszkedése mennyire lehetséges, és hogy valóban az államnak pénzt kell-e arra költenie, hogy ezek az emberek akár több évtizedet még az adófizetők pénzéből a börtönben éljenek. Úgyhogy azt gondolom, hogy teljes mértékben megalapozott a halálbüntetés visszaállításának a gondolata. Ugyanakkor azt is világosan kell látni, hogy addig, ameddig Szerbia az Európa Tanács tagországa, addig kötnek bennünket olyan nemzetközi egyezmények, amelyek lehetetlenné teszik azt, hogy a halálbüntetés visszaállítható legyen” - hangoztatta a pártelnök.

A VMSZ elnöke elmondta, mérlegelés kérdése, hogy mi a fontosabb, mi a jelentősebb, ugyanakkor úgy véli, a szerbiai polgárok túlnyomó többsége – Danka Ilić esete után – nem vetné el a halálbüntetés visszaállításának gondolatát.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Picinek
2024. ÁPRILIS 19. [ 9:16 ]

A VMSZ épp a SPS-szel es olyan radikálisokkal van koalicióban, akik miatt föbb 10.000 vajdasági magyar külföldre távozott. Szerbia hatalmi pártjai Oroszország felé kacsingatnak, az EU pénzt könyörögnek de demokráciából nem kérnek belőle. A VMSZ támogatja a rubelfidesz és Vučić oroszbarát politikáját szerintem nem kell ilyen színekben senki se hogy minket képviseljen. nem beszélve egy olyan pártról van szó akihez a kegyelmi botrány fűződik Magyarországon.


Pici Mici
2024. ÁPRILIS 12. [ 11:22 ]

Most, a fiú gyerekeket nem kell bújtatni, menekíteni. Aki tudja, hogy milyen volt Milosevic idejében, érzi a különbséget.


Garai László
2024. ÁPRILIS 12. [ 10:39 ]

Ez inkább arról szól, hogy Szerbiának legyen egy képviselője az Európa Parlamentben.


GT
2024. ÁPRILIS 12. [ 9:12 ]

Mit tetteek eddig? Kivéve, hogy dicsérték a haladókat? Mi lett a Minority Safe Pack-kel? Elhelyezdekésnél a haladó pártkönyvecske az előny a magyar hátrány ill. mellékes dolog.


Pici Mici
2024. ÁPRILIS 11. [ 11:12 ]

Volt aki kapott levelet Magyarországról, amelyben az esetleges adatváltozásokat lehet visszaküldeni . De sokan nem kaptak. Akkor most mi van?


Béla
2024. ÁPRILIS 10. [ 16:05 ]

De legfontosabb a képviselőnek,hogy jó zsiros álláshoz jusson.


2024. ÁPRILIS 10. [ 15:42 ]

Jó. Így teszek. Bejut majd a hölgy és mit fog ott mondani kisebbségi ügyekben? Itt minden rendben van, nem? Meg kérném, ne olyan botrányosan csinálják a levélszavazatokat, mint legutóbb...


Teljesen megtelt ma a muzslyai Szűz Mária Szent Neve templom hívekkel azon a hálaadó szentmisén, amely során a szalézi atyák elbúcsúztak a közösségtől. Muzslyán 1965 óta látták el a lelkipásztori munkát az atyák. Nemrégen a szlovéniai rendtartomány vezetője értesítette a Nagybecskereki Egyházmegyét, hogy a rend nem...
2024. JÚLIUS 14.
[ 17:35 ]
Szatmári Adriánt választották Topolya község polgármesterének. Eddig is betöltötte ezt a tisztséget. A testület elnökének Saša Srdićet, a Szerb Haladó Párt helyi szervezetének elnökét választották meg. A topolyai községi képviselő-testület pénteken megtartott alakuló ülésén ismét Szatmári Adriánt...
2024. JÚLIUS 13.
[ 6:07 ]
A felelősségteljes erdőgazdálkodás fontosságáról volt szó Juhász Bálint, a tartományi képviselőház elnöke és Kókai Roland, a Vajdaság Erdei (Vojvodinašume) erdőgazdálkodási közvállalat igazgatójának mai találkozóján. A felek leszögezték, az erdő óriási természeti kincs és fontos erőforrás. „Erdeink,...
2024. JÚLIUS 12.
[ 16:07 ]
Beolvasás folyamatban