Vajdaság
Dr. Pásztor Bálint: Fontos, hogy a nemzeti kisebbségeknek legyen képviselőjük az Európai Parlamentben
Betűméret:             

Vegyenek részt az európai parlamenti választáson, és szavazzanak a Fidesz-KDNP EP-listájára, amelyen Vicsek Annamária, a VMSZ politikusa befutó helyen szerepel - hangsúlyozta dr. Pásztor Bálint a Szabadkai Magyar Rádió vendégeként. A VMSZ elnöke arra számít, hogy a szerb kormány még a május elsejei ünnepek előtt megalakulhat, a következő hetekben pedig felgyorsulnak az események, és a koalíciós tárgyalásokat is megtartják, írja a pannonrtv.com.

A VMSZ politikusa, Vicsek Annamária befutó, nyolcadik helyen szerepel a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőjelölti listáján. Fontos, hogy a nemzeti kisebbségeknek legyen képviselőjük az Európai Parlamentben, így az is, hogy a vajdasági magyarságnak is legyen képviselete - nyilatkozta a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

„Fontos, hogy a nemzeti kisebbségek védelme témája legyen az Európai Parlament üléseinek, és ehhez olyan emberekre van szükség, akik a saját közösségükről tudnak beszélni, és arról, hogy mit is jelent Európában nemzeti kisebbség tagjaként élni” - mondta.

Dr. Pásztor Bálint kiemelte, Vajdaságban arra fogják buzdítani az embereket, hogy a Fidesz-KDNP-re adják le levélszavazatukat az EP-választáson. Ez nem csak az érdekképviselet, hanem a közös értékrend miatt is fontos.

„Vegyenek részt a szavazáson, hiszen egyáltalán nem mindegy az, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség európai parlamenti képviselőjelöltje, illetve a Fidesz-KDNP listája hány tízezer szavazatot fog szerezni Vajdaság területén” - hívta fel a figyelmet.

Hogy mikor alakulhat meg a szerb kormány? A határidő erre május 6-a. A VMSZ elnöke szerint a legvalószínűbb, hogy közvetlenül a május elsejei ünnepek előtt alakul meg az új kabinet, azt megelőzően pedig a koalíciós tárgyalásokat is lefolytatják

Dr. Pásztor Bálint a meggyilkolt kétéves kislány esete kapcsán a szerb államfő javaslatáról is beszélt. Aleksandar Vučić várhatóan javasolni fogja az új kormánynak a halálbüntetés bevezetését.

„Azt gondolom, hogy aki ilyesmire képes, mint ami itt történt, annak esetében megkérdőjelezhetetlen az, hogy egyáltalán a társadalomba történő visszailleszkedése mennyire lehetséges, és hogy valóban az államnak pénzt kell-e arra költenie, hogy ezek az emberek akár több évtizedet még az adófizetők pénzéből a börtönben éljenek. Úgyhogy azt gondolom, hogy teljes mértékben megalapozott a halálbüntetés visszaállításának a gondolata. Ugyanakkor azt is világosan kell látni, hogy addig, ameddig Szerbia az Európa Tanács tagországa, addig kötnek bennünket olyan nemzetközi egyezmények, amelyek lehetetlenné teszik azt, hogy a halálbüntetés visszaállítható legyen” - hangoztatta a pártelnök.

A VMSZ elnöke elmondta, mérlegelés kérdése, hogy mi a fontosabb, mi a jelentősebb, ugyanakkor úgy véli, a szerbiai polgárok túlnyomó többsége – Danka Ilić esete után – nem vetné el a halálbüntetés visszaállításának gondolatát.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Picinek
2024. ÁPRILIS 19. [ 9:16 ]

A VMSZ épp a SPS-szel es olyan radikálisokkal van koalicióban, akik miatt föbb 10.000 vajdasági magyar külföldre távozott. Szerbia hatalmi pártjai Oroszország felé kacsingatnak, az EU pénzt könyörögnek de demokráciából nem kérnek belőle. A VMSZ támogatja a rubelfidesz és Vučić oroszbarát politikáját szerintem nem kell ilyen színekben senki se hogy minket képviseljen. nem beszélve egy olyan pártról van szó akihez a kegyelmi botrány fűződik Magyarországon.


Pici Mici
2024. ÁPRILIS 12. [ 11:22 ]

Most, a fiú gyerekeket nem kell bújtatni, menekíteni. Aki tudja, hogy milyen volt Milosevic idejében, érzi a különbséget.


Garai László
2024. ÁPRILIS 12. [ 10:39 ]

Ez inkább arról szól, hogy Szerbiának legyen egy képviselője az Európa Parlamentben.


GT
2024. ÁPRILIS 12. [ 9:12 ]

Mit tetteek eddig? Kivéve, hogy dicsérték a haladókat? Mi lett a Minority Safe Pack-kel? Elhelyezdekésnél a haladó pártkönyvecske az előny a magyar hátrány ill. mellékes dolog.


Pici Mici
2024. ÁPRILIS 11. [ 11:12 ]

Volt aki kapott levelet Magyarországról, amelyben az esetleges adatváltozásokat lehet visszaküldeni . De sokan nem kaptak. Akkor most mi van?


Béla
2024. ÁPRILIS 10. [ 16:05 ]

De legfontosabb a képviselőnek,hogy jó zsiros álláshoz jusson.


2024. ÁPRILIS 10. [ 15:42 ]

Jó. Így teszek. Bejut majd a hölgy és mit fog ott mondani kisebbségi ügyekben? Itt minden rendben van, nem? Meg kérném, ne olyan botrányosan csinálják a levélszavazatokat, mint legutóbb...


Száz napja nevezték ki az önkormányzati tisztségviselőket, így az elmúlt 100 nap munkáját értékelte Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere. Az önkormányzat épületében tegnap megtartott sajtótájékoztatón az elmúlt időszak történéseiről és a jövőbeli tervekről is szó esett. A polgármester...
2024. OKTÓBER 23.
[ 12:17 ]
Magyarkanizsán július 10-én alakult meg az új összetételű községi képviselő-testület. Az elmúlt 100 nap munkájáról Fejsztámer Róbert polgármester adott összefoglalót szerdai sajtótájékoztatóján a községi tanács tagjainak jelenlétében. A sikeres pályázatokról, fejlesztésekről szólt, illetve több rendezvényről...
2024. OKTÓBER 23.
[ 11:56 ]
A Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége (DSHV) szerdán közleményben tájékoztatott arról, miszerint a párt támogatja az EP új, horvát jelentéstevőjének kinevezését. "Tonino Picula, az új szerbiai jelentéstevő az Európai Parlamentben, felelősségteljesen fogja ellátni feladatát, és hozzájárul Szerbia európai...
2024. OKTÓBER 23.
[ 10:46 ]
Beolvasás folyamatban