Vajdaság
Folyamatos felújítások a horgosi Kárász Karolina Általános Iskolában 
Betűméret:             

A horgosi Kárász Karolina Általános Iskola központi épületében az elmúlt időszakban nagyértékű felújítási munkálatok zajlottak, az iskola sikeres pályázatainak köszönhetően: az épület régi szárnyában ez év februárjáig szanálták a málló falakat, malterozása és festése, de az ebédlő és a konyha is megújult két fázisban. A két projektum összértéke meghaladja a 13 millió dinárt.

A beruházásokról sajtótájékoztató keretében számolt be Somogyi Ilona, az iskola igazgatója és Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester.

A Kárász Karolina iskola épületének két szárnya van. A régi fele, az egykori zárda 1897-ben épült, az új épületrészt L-alakban 1971-ben építették hozzá. Mivel a zárdai rész műemlékvédelem alatt áll, különös figyelmet kell fordítani arra, hogy miként újítják fel.

- A konyha az új épületrész alagsorában van. Annak újra lapozását, meszelését a 2021/22-es iskolaévben kértük, a beruházás pedig utána nyáron valósult meg 1 millió 121 ezer dinárból. A rákövetkező évben az ebédlő újult meg. Szintén a tartományi oktatási titkárságtól kaptunk 1 millió 199 ezer dinárt, a mostani iskolaévben pedig a régi szárny teljes adaptációja folyik. Újra malterozták a falakat, megtörtént a meszelés, ez pedig 11 millió 315 ezer dinárba került. Kihívást jelent, hogy a régi szárny védelem alatt áll annak műemléki jellege miatt. Szükség lenne az ablakcserére, de csakis faablakok jöhetnek szóba, s figyelni kell az előírásokra - mondta az igazgatónő.

Folytatni kellene még a meszelést, szükség lenne a padlók felújítására, a vizesgócok, illemhelyek rendbetételére. A tornaterem is felújításra vár, sorolta Somogyi Ilona.

Minden megvalósult beruházásért nagy köszönet jár a tartományi oktatási titkárságnak, hiszen pénzügyi szempontból lefedték a költségeket, mondta Fejsztámer Róbert polgármester.

- Egy ilyen nagy iskolaépület tekintetében nagyon fontos az állagmegőrzés, hogy a tanároknak, diákoknak megfelelő munkafeltételeik lehessenek. A szülők türelmét is köszönöm, mivel nem tudtuk iskolaszünetben elvégeztetni a felújítási munkalatokat, a tanév ideje alatt került azokra sor. Köszönet jár az iskola vezetőségének is, hiszen a projektelőkészítési, pályázatbeadási készségeik nélkül mindezen beruházások nagyon nehezen tudtak volna megvalósulni. Ezek a felújítások nagy terhet jelentettek volna az önkormányzatnak, ha csak a saját költségvetésünkből kellett volna kifizetnünk. Az egész éves működtetés az önkormányzati hatáskörben van, de az ilyen horderejű beruházások, mint az idei is, ami meghaladta a 10 millió dinárt, ezek olyan nagyok, hogy külső segítség nélkül nem tudnánk megvalósítani - nyilatkozta Fejsztámer Róbert.

A polgármester elmondta azt is, hogy a községi intézmények nagyon felkészülten várják a pályázatokat. Legtöbbször a tartományhoz fordulnak, de köztársasági szinten is adnak be pályázatokat, ahol nagyobb az önrész. A benyújtott pályázatok több mint 80 százaléka sikeres, s ez annak köszönhető, hogy egyrészt van pénz a tartományi költségvetésben, másrészt annyira minőségesek és előre tekintőek a pályázatok és projektek, amiket a tanintézmények benyújtanak, hogy azok valóban pénzelésre érdemesek.

A horgosi iskolába egyébként 335 diák jár, a kispiaci kihelyezett tagozaton pedig további 105 diák tanul. Két váltásban szervezték meg az oktatást, de így is minden tantermük foglalt.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Vicsek Annamária, a Fidesz új európai parlamenti képviselője, a Vajdasági Magyar Szövetség politikusa ma azt nyilatkozta, az új posztján az lesz a legfontosabb feladata, hogy kihasználjon minden tárgyalási lehetőséget annak érdekében, hogy támogassák Szerbiát abban, hogy mielőbb az EU teljes jogú tagjává váljon. Vicsek...
2024. JÚNIUS 13.
[ 15:25 ]
A zentai polgárok a holnapi naptól jelentkezhetnek a gázkazánok beszerzését támogató pályázatra. Lőrinc Király Lívia környezetvédelmi szakmunkatárs hírportálunknak elmondta, hogy az 1 millió 680 ezer dinár összértékű pályázatot az egyéni forrásokból származó levegőszennyezés csökkentése érdekében írták...
2024. JÚNIUS 12.
[ 21:22 ]
Meghalt egy középkorú motoros ma kora délután – akinek személyazonossága még nem ismert –, amikor a Szabadság hídon hátulról belerohant egy autóba. Dr. Zoran Krulj, a mentőszolgálat szóvivője a 021.rs-nek elmondta, hogy az orvoscsoport a helyszínen már csak a motoros halálát tudta megerősíteni. A balesetben a 21...
2024. JÚNIUS 12.
[ 16:27 ]
Beolvasás folyamatban