Vajdaság
Részben már megújult a magyarkanizsai Szociális Központ patinás épülete 
Betűméret:             

Magyarkanizsán a Szociális Központ épülete az egyik legszebb épület a településen, viszont egyben az egyik legrégebben felújított intézményi székhely is volt eddig. Önkormányzati és tartományi eszközökből, 1,4 millió dinárból most megújult a teljes belső tér. Új bútorok és megvilágítás, felújított, festett falak és ajtók, új családi szoba szolgálják ezentúl a korszerű és kellemes munkakörnyezetet, amely a felhasználók igényeit is kielégíti.

Fejsztámer Róbert polgármester megtekintette az elmúlt időszak beruházásait, köztük a nemrégiben elkészült belső felújításokat is, melyeket 1 millió dinárral a magyarkanizsai önkormányzat támogatott, míg a Tartományi szociálpolitikai titkárság további 400.000 dinárral.

A magyarkanizsai egyike a kisebb szociális központoknak Szerbiában. A lakosság száma alapján határozzák meg ugyanis a foglalkoztatottak számát, magyarázta Telek Krisztina, a központ igazgatója.

- Az elmúlt időszakban folyamatosan sikerült felújításokat eszközölni. Új kazán került a korábbi, 1993-ban beépített kazán helyére is. A tetőn végzett kisebb javítás megakadályozza az épület beázását, bár szükség lenne, hogy ennek az ódon épületnek a teljes tetőszerkezete megújuljon. Lecseréltük a világítótesteket korszerű LED panelekre az összes irodában, így sokkal jobbak lettek a munkakörülmények. Folyamatos volt a számítógépek beszerzése, illetve nagy kapacitású nyomtatókat és szkennereket szereztünk be. Szinte teljesen digitalizálódtunk, így tudtunk az elektronikus iktatóhoz csatlakozni, s ezen igény már másfél évvel ezelőtt megvolt irányunkban. Tartományi és önkormányzati támogatással létesülhetett ez a családi szoba. Gyámsági ügyek, válóperek, kontrolált láthatások alkalmával a gyerekekkel és családokkal való foglalkozáshoz kellett egy olyan hangulatot teremteni, amik tovább növelik a munkánk eredményességét, illetve a kicsik is jól érzik itt magukat. A központunk 2004-ben került ebbe az épületbe, s 20 év után sikerült újra meszelnünk, s megtörtént a belső ajtók festése is. A jövőben a tető mellett az ablakokat is ki kellene cserélni - mondta Telek Krisztina.

A Szociális Központban a munkakörülmények immár megfelelőek, de a munkatársak számát tekintve még lemaradás van, emiatt is lassú az ügyintézés, hangsúlyozta az igazgatónő.

A központ munkatársai nagy energiát fektetnek az ügyintézésre, hisz alapjáraton is nehéz emberekkel dolgozni, akkor pedig, amikor szociális jelleggel emberi sorsokról van szó, még nagyobb odafigyelés szükséges, fogalmazott Fejsztámer Róbert polgármester.

- Valóban nagyon kevesen dolgoznak a központban, hiszen a 12 szisztematizált munkahelyből 7 van csak betöltve. Az önkormányzat úgy segít, ahogyan tud, s ahogyan azt a törvények megengedik. Ezért is sikerül minden évben valamilyen kisebb beruházást, eszközvásárlást megvalósítani. Ugyanakkor szerepet vállaltunk a káderállomány egy részének a pénzelésében is. Mindenképpen az a terv, hogy egy erőteljesebb ráhatással a minisztériumra, igyekezzünk megoldani ennek az ingatlannak a kérdését, hiszen ez nem önkormányzati, hanem köztársasági tulajdon. Nem tudunk tehát sokat tenni az épület felújítása érdekében addig, amíg nem lesz a mi tulajdonunk. Azzal is szeretnénk foglalkozni, hogy az a 12 munkahely fel legyen töltve, mert valóban sok a feladat. A község 13 települését felölelő munkához hozzácsapódnak még a határon történő, főleg kiskorúakkal kapcsolatos ügyek, legyen szó akár embercsempészésről, bűnesetekről, elhagyott gyermekekről.

Remélem tehát, hogy szót tudunk érteni a minisztériummal egyrészt a káderkérdésekkel kapcsolatban, másrészt pedig az épület tulajdonjoga kapcsán, hiszen egy patinás épületről van szó, ezért nem szeretnénk, ha kárba veszne, mondta a magyarkanizsai polgármester.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Újabb szűrővizsgálatokat szerveznek vasárnap Kishegyesen, Topolyán és Pacséron is. Felnőttek és gyerekek megjelenését is várják, nem kell külön bejelentkezni, a vizsgálatok ingyenesek. A topolyai Dr. Hadzsy János Egészségházban 2024. június 16-án, vasárnap reggel 8 órától délután 5 óráig szűrővizsgálatokat...
2024. JÚNIUS 15.
[ 11:42 ]
A maga nemében egyedülálló épületkomplexum építését tervezik Temerinben, ahol egy épületben kap helyet a rendőrállomás, a szabálysértési bíróság és a tűzoltóság. A komplexumot arra a területre tervezik, ahol jelenleg a tűzoltóság van. A tervek szerint az épület több telek összevonásával épül majd fel, írja a...
2024. JÚNIUS 14.
[ 18:24 ]
Az Egészségügyi Világszervezet és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére június 14-én ünnepeljük a véradók világnapját. Ezen a napon született ugyanis Karl Landsteiner osztrák-magyar tudós, az ABO vércsoportok felfedezője, aki 1930-ban Nobel-díjat kapott. A magyarkanizsai Vöröskereszt is ehhez a naphoz kapcsolódva...
2024. JÚNIUS 14.
[ 12:00 ]
Beolvasás folyamatban