Választások 2020
Pásztor István: Hetvenezer szavazat a VMSZ-nek
Betűméret:             

60-70 százalékkal több szavazatot kapott az önkormányzati választásokon a Vajdasági Magyar Szövetség, mint korábban – nyilatkozta Pásztor István a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában.

A pártelnök elmondta, 70 ezer választópolgár támogatta a magyar pártot. Így Zentát, Magyarkanizsát és Topolyát sikerült megőrizni nagy számú többséggel.

Pásztor István elmondta, hogy Kishegyesen teljes a döntetlen a Szerb Haladó Párttal. A Szerbiai Szocialista Párt ott 1 mandátumhoz jutott. Sikernek könyvelte el az óbecsei és az adai szereplést is, itt 11-11 tanácsnoki helyett szerzett a VMSZ. A pártelnök Szabadka kapcsán elmondta, a választópolgárok szavazatának egyharmada a VMSZ listáján landolt. Azt remélték, a más nemzetiségű lakosok is átszavaznak majd, de az nem következett be nagyobb számban. A 22 megszerzett tanácsnoki hely a VKT-ben azonban elegendő arra, hogy felegyenesedjünk – tette hozzá Pásztor István. A VMSZ elnöke elmondta, ebből a pozícióból is meg tudják valósítani a kitűzött célokat. Arra kérte a szabadkai lakosokat, ne legyenek csalódottak, hanem legyenek büszkék arra, amit a közösség tagjai Szabadkán produkáltak.

„Azt gondolom, hogy ebből a pozícióból is képviselni tudjuk azt, amiről a kampányban beszéltünk. Ebből a pozícióból is meg tudjuk valósítani azokat a célkitűzéseket, amiket megfogalmaztunk. Ezzel a VMSZ-es listával Szabadka sokkal erősebb lesz. Ezzel a listával a képviselő testület sokkal erősebb lesz, ami nem csak nekünk jó, hanem az egész városnak.”

A VMSZ elnöke beszélt arról is, hogy folytatnák az együttműködést a Szerb Haladó Párttal. Mint mondta, azért is, mert a magyar érdekérvényesítő erő ilyen mértékben megerősödött.

„Mi arra készülünk, hogy ha erre hajlandóság, nyitottság és elfogadási készség van, akkor azt az együttműködést, amit az elmúlt években folytattunk, azt folytatni tudjuk. Azt gondolom, hogy az elmúlt évek azt bizonyították, hogy ez nekünk is jó volt. Jó volt ez a Szerb Haladó Pártnak is. Jó volt Szerbiának és a két ország közötti kapcsolatnak is.”

Pásztor István elmondta, hogy köztársasági szinten az eddigi számítás szerint 9 képviselője lehet majd a Vajdasági Magyar Szövetségnek a szerbiai parlamentben. Ugyanakkor elmondta, hogy amennyiben változnának is a számok akkor is 8 képviselője lehet a pártnak. Tartományi szinten pedig a jelenlegi adatok alapján kétszer annyi képviselője lesz majd a tömörülésnek mint az előző összetételben - tette hozzá Pásztor István. (Szabadkai Magyar Rádió, Pannon RTV)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A VMSZ elnöke megköszönte a magyar kormányfő támogatását. Az összefogásban rejlik nemzetünk legnagyobb ereje - írta közösségi oldalán Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, miután Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel találkozott ma Budapesten. Hozzátette, felemelő érzés volt újra vendég lenni a...
2020. JÚNIUS 22.
[ 20:41 ]
Június 21-én 38 szavazóhelyen várták a szavazókat. Összesen 32787 polgár szavazhatott. A lehetőséggel 17580 (53,62%) polgár élt. Az önkormányzati választásokon öt párt indult: a Szerb Haladó Párt Aleksandar Vučić – A gyermekeinkért elnevezésű 36-os listával; a Szerb Királyságért – Mindannyian Óbecséért, a...
2020. JÚNIUS 22.
[ 20:15 ]
Ismét Bilicki Zoltán kapta a legtöbb szavazatot az adai önkormányzati választáson, ahol a Szerb Haladó Párt általa vezetett listája abszolút többséget, vagyis az első számítások szerint 17 mandátumot szerzett, megelőzve a Vajdasági Magyar Szövetséget, amely 11 és a Szerbiai Szocialista Pártot, amely 1 mandátumhoz...
2020. JÚNIUS 22.
[ 17:58 ]
Beolvasás folyamatban