GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. július 14. [17:12]

Tusk: Szerbia a Pristinával való párbeszéd lezárultával lehet az unió tagja

Tusk: Szerbia a Pristinával való párbeszéd lezárultával lehet az unió tagja
Aleksandar Vučić és Donald Tusk

Szerbia a Pristinával folytatott párbeszéd lezárultával számíthat a teljes jogú uniós tagságra, jelentette ki ma Donald Tusk, az Európai Tanács (ET) elnöke.

Az Aleksandar Vučić államfővel folytatott megbeszélése utáni közös sajtótájékoztatón Tusk leszögezte, az Európai Unió számít Szerbiára, ahogy Szerbia is számíthat az EU-ra.

„A Pristinával folytatott párbeszéd sikeres lezárását követően a teljeskörű tagság vár Szerbiára. Ez az, amit megígértünk Szalonikiben, és amit készek vagyunk teljesíteni” – hangsúlyozta az ET elnöke.

„Szerbia meghozta a maga geostratégiai döntését, amikor az európai út mellett köteleződött el, s nincs visszalépés. Remélem, hogy ezt a választást tettek követik” – húzta alá.

Az uniós vezető dicsérte Vučićnak a régióbeli stabilitás és biztonság iránt tanúsított személyes odaadását, amely – mint mondta – az EU stratégiai prioritása marad, valamint azért is elismerően szólt a szerb elnökről, hogy mandátuma kezdetén közel az összes szomszéddal és regionális partnerrel találkozott.

Tusk felszólította Vučićot, hogy a jogállamiság erősítésére irányuló reformokat ugyanolyan intenzitással hajtsák végre, mint a gazdasági reformokat.

A szerb elnök Brüsszelben kijelentette, hogy Donald Tusk szavát adta, hogy Szerbia az EU tagjává válik, amint teljesíti kötelezettségeit, azonban pontos dátummal nem szolgálhatott, jelenti a Tanjug.

Ugyanakkor Enver Hoxhaj koszovói külügyminiszter korábban arról beszélt, hogy Pristina érdekelt a Belgráddal való „párbeszéd végső fázisának megkezdésében”, amely a kölcsönös elismeréshez vezetne.


Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka - hirdetési banner
2017. július 23. [8:42]

Megbízatása egy éve alatt 21 412 illegális migránst leplezett le a szerb katonaság és a rendőrség közös járőrszolgálata - számolt be róla vasárnap a Večernje Novosti. ... >>

2017. július 22. [16:36]

Nem volt szerencséje annak, aki pénteken indult nyaralni a Belgrád-Bar vonalon közlekedő vonattal, ugyanis a szerelvény több mint nyolc órai veszteglés után folytathatta... >>

2017. július 22. [12:00]

Továbbra is rendkívül erős a forgalom a határátkelőhelyeken. Az utasoknak mindenképpen több órás várakozásra kell számítaniuk, nem csak a legfrekventáltabbnak számító... >>Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka
Álláshirdetések gomb
1 euró 120.61 dinár
1 dollár 103.70 dinár
100 forint 39.47 dinár
100 dinár 253.3 forint
Vackor program óvodásoknak és iskolásoknak
Heti kérdés
Ki, illetve mi tehető inkább felelőssé, hogy elhúzódott és továbbra sem a Belgrád által elvárt ütemben halad Szerbia uniós csatlakozási folyamata?
Inkább Szerbia.
Inkább az EU.
Inkább a többi nyugat-balkáni ország.
Inkább a nemzetközi körülmények.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Nyolc órát vesztegeltek Prijepoljenál a Belgrád-Bar vonat utasai
(Szerbia)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve