GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. július 14. [17:12]

Tusk: Szerbia a Pristinával való párbeszéd lezárultával lehet az unió tagja

Tusk: Szerbia a Pristinával való párbeszéd lezárultával lehet az unió tagja
Fotó:
Aleksandar Vučić és Donald Tusk

Szerbia a Pristinával folytatott párbeszéd lezárultával számíthat a teljes jogú uniós tagságra, jelentette ki ma Donald Tusk, az Európai Tanács (ET) elnöke.

Az Aleksandar Vučić államfővel folytatott megbeszélése utáni közös sajtótájékoztatón Tusk leszögezte, az Európai Unió számít Szerbiára, ahogy Szerbia is számíthat az EU-ra.

„A Pristinával folytatott párbeszéd sikeres lezárását követően a teljeskörű tagság vár Szerbiára. Ez az, amit megígértünk Szalonikiben, és amit készek vagyunk teljesíteni” – hangsúlyozta az ET elnöke.

„Szerbia meghozta a maga geostratégiai döntését, amikor az európai út mellett köteleződött el, s nincs visszalépés. Remélem, hogy ezt a választást tettek követik” – húzta alá.

Az uniós vezető dicsérte Vučićnak a régióbeli stabilitás és biztonság iránt tanúsított személyes odaadását, amely – mint mondta – az EU stratégiai prioritása marad, valamint azért is elismerően szólt a szerb elnökről, hogy mandátuma kezdetén közel az összes szomszéddal és regionális partnerrel találkozott.

Tusk felszólította Vučićot, hogy a jogállamiság erősítésére irányuló reformokat ugyanolyan intenzitással hajtsák végre, mint a gazdasági reformokat.

A szerb elnök Brüsszelben kijelentette, hogy Donald Tusk szavát adta, hogy Szerbia az EU tagjává válik, amint teljesíti kötelezettségeit, azonban pontos dátummal nem szolgálhatott, jelenti a Tanjug.

Ugyanakkor Enver Hoxhaj koszovói külügyminiszter korábban arról beszélt, hogy Pristina érdekelt a Belgráddal való „párbeszéd végső fázisának megkezdésében”, amely a kölcsönös elismeréshez vezetne.


2017. szeptember 25. [11:34]

Az elkövetkező másfél hónapban minden községet elektronikusan összekapcsolnak, s kötelesek lesznek az egymásközti adatcserére, így a polgároknak nem kell összegyűjteniük... >>

2017. szeptember 25. [10:10]

Aleksandar Vučić szerb elnök őszinte és szívélyes jókívánságait fejezte ki Angela Merkel német kancellárnak a választásokon aratott győzelméhez, írja a Tanjug.... >>

2017. szeptember 24. [14:47]

Vasárnap Aleksаndаr Vučić szerb elnök személyesen adta át a szerb útlevelet és személyi igazolványt Ralph Fiennes brit színésznek, aki szerb nyelven mondott... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 119.20 dinár
1 dollár 99.87 dinár
100 forint 38.43 dinár
100 dinár 260.15 forint
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka
Vackor program óvodásoknak és iskolásoknak
Heti kérdés
Brüsszeli tisztségviselőknek Szerbia EU-csatlakozási esélyeiről szóló nyilatkozatai után ismét feltesszük a kérdést: Ön szerint mikor válik Szerbia az Európai Unió teljes jogú tagjává?
Még 2025 előtt bizonyos feltételek gyors teljesítésével.
2025-ben vagy az utána következő egy-két éven belül.
Akár másfél évtizedig is elhúzódhat a csatlakozási folyamat.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve