Tudomány
Újvidék: Tizenötödször tartották meg a VMTDK-t
A rendezvényen átadták a Kristálygömb Díjat az idei kitüntetettnek, Pápista Zsoltnak
Betűméret:             

Százötven fiatal kutató részvételével tartották ma az Újvidéki Egyetem rektorátusán és Mezőgazdasági Karán az idei, sorrendben tizenötödik Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia, a vajdasági magyar fiatal kutatók legfontosabb seregszemléjét.

A rendezvény megnyitóünnepsége a himnuszok felcsendülésével és Görög Noémi zongoraművésznő játékával vette kezdetét, majd dr. Weiszburg Tamás, az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) általános alelnöke, dr. Ivanovity Josip, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dékánhelyettese, dr. Novák Anikó, a Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezetének elnöke, Sóti Attila, a Vajdasági Magyar Diákszövetség elnöke és dr. Lendák Imre, a Vajdasági Akadémiai Tanács elnöke mondott köszöntőt, akik kivétel nélkül a VMTDK jelentőségét és a tudományos utánpótlás-nevelés fontosságát hangsúlyozták, valamint gratuláltak a szervezőknek a rendezvény jubileumához, illetve eredményeihez is.

A tizenötödik VMTDK-t dr. Csányi Erzsébet, a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium elnöke, a rendezvény főszervezője nyitotta meg, aki a háló létesítéséhez hasonlította az elmúlt évek során megvalósított tevékenységet, amely háló egyre nagyobb és egyre erősebb, így egyre több fiatal kutatót képes összefogni, majd a vajdasági magyar tudományos életben bekövetkezett generációváltás jelentőségéről beszélt, kiemelve, hogy a VMTDK igen fontos szerepet töltött be ebben a folyamatban.

A köszöntők után dr. Bereczkei Tamás egyetemi tanár, az MTA doktora, dékán, intézetvezető és tanszékvezető tartotta meg a Közösségek szerveződése: A múlt üzenete című plenáris előadását, majd a plenáris tudományos diákköri ülésszak keretében Szécsényi Csongor Hatékonyabb „háló” a napenergia felfogására – fényelnyelő képesség növelése kalkogenid rétegekben; Pápista Zsolt Ki vagy te nekem? A német, magyar és szerb rokonsági terminológia kognitív nyelvészeti megközelítésben; Palusek Erik Kapcsolati hálók határo(ko)n innen és túl; Hörigh Szilvia Melyik nyelvet választhatom? – A hivatali nyelvválasztás vizsgálata Zsérén és Nagykéren; Bukva Kármen A terrorizmus hálójában, avagy kitől félünk jobban; Wiandt Bernát pedig Önszerveződés a jövő intelligens városaiban címmel tartott előadást.

A rendezvény programja a délutáni órákban az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karán a szekcióülésekkel folytatódott, amelyeket az esti órákban a mentori értekezlet, a kiértékelő kerekasztal és a VMTDK Kristálygömb Díj átadása követett. Az elismerést idén a nyelvtudományok terén elért kiváló kutatási eredményeiért, a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciákon és az OTDK-kon való kiemelkedő szerepléseiért, igényes és szenvedélyes szakmai elkötelezettségéért Pápista Zsolt érdemelte ki, aki a díj átvétele után köszönetet mondott mindazoknak, akik az elmúlt évek során segítették a munkáját, köztük mentorának, dr. Pásztor Kicsi Máriának, valamint a VMTDK szervezőinek is, hiszen – ahogyan fogalmazott – anélkül a motiváló erő nélkül, amelyet a rendezvény az elmúlt évek során jelentett számára, egészen biztosan nem tartana ott, ahol tart. A folytatásban átadták a szekciók legjobbjainak járó okleveleket, valamint a szekciók közönségdíjasainak jutalmait is.

A tizenötödik VMTDK résztvevői között ezúttal is több ország felsőoktatási intézményeinek magyar anyanyelvű hallgatói képviseltették magukat, akik az élő természettudományok, az élettelen természettudományok, a műszaki tudományok, a társadalomtudományok, a humán tudományok és a művészetek területén összesen nyolc szekcióban mérték össze kutatási eredményeiket. A rendezvényre összesen százötven fiatal kutató jelentkezett, akik között a vajdasági résztvevők mellett magyarországi, erdélyi és felvidéki fellépők is voltak, így a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia az idén is a Kárpát-medencei összefogás rendezvénye volt.

H. A.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete tudományos ismeretterjesztő előadássorozatot szervez Újvidéken májusban és júniusban. Az előadásokat szerda esténként, 19 órától tartják az egyesület székházában, a Bogdan Šuput utca 16. szám alatt. Az első előadást május 8-án tartják, az előadó Mgr Póth Miklós...
2024. ÁPRILIS 29.
[ 14:01 ]
Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló. Pénteken 23:00 óra után a Hold 36 ívmásodperces, szoros együttállásban lesz a Skorpió legfényesebb...
2024. ÁPRILIS 23.
[ 18:52 ]
Csaknem 212 tanulmányt néztek át a tudósok és jutottak arra, hogy az ölelés enyhíti a fájdalmat. Az ölelés kortól függetlenül segít a testi és lelki egészség megőrzésében – írja a hvg.hu portált szemléző rtl.hu. A német Ruhr Egyetem és a Holland Idegtudományi Intézet kutatócsoportja összesen 212 tanulmányt...
2024. ÁPRILIS 21.
[ 22:29 ]
Beolvasás folyamatban