Vajdaság
Kilencedikként kihirdette a VMSZ listáját a Köztársasági Választási Bizottság
Betűméret:             
A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) csütörtökön kihirdette a Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István nevű jelöltlistát a május 6-ai szerbiai parlamenti választásokra.
A bizottság az ülésén megerősítette, hogy átadták 12 200 polgár nyilatkozatát a lista támogatásáról. Az utólagos ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy ebből 11 363 jogilag érvényes. (A lista kihirdetéséhez 10 000 támogató szükséges.)
A lista első helyén Pásztor Bálint áll. Őt követi Varga László, Kovács Elvira és Fremond Árpád eddigi parlamenti képviselők, a további jelöltek: Pék Zoltán, Vicsek Annamária, Dujmovics Ferenc. A lista teljes, tehát 250 név szerepel rajta.
A Köztársasági Választási Bizottság ezzel eddig kilenc listát fogadott el. A VMSZ tehát a 9. lesz a szavazólapon.
A szerb köztársasági választási bizottság testületébe a VMSZ képviseletében bekerült Dobai János tordai jogász.
***
A május 6-ra kiírt parlamenti választásokon a pártok listáján az első helyen a Választás a jobb életért - Boris Tadić koalíció szerepel, amelynek vezető pártja az államfő vezette Demokrata Párt, a pártlista második hely tulajdonosa a Szerb Radikális Párt - Vojislav Šešelj, a harmadik a Szerbiai Egyesült Régiók - Mlađan Dinkić nevű tömörülés. A negyedik helyre a Čedomir Jovanović - Fordulat (Preokret) nevű koalíció került, az ötödik helyen a Szerb Haladó Párt - Tomislav Nikolić néven induló párt, a hatodikon a Szerb Demokrata Párt - Vojislav Koštunica, a hetediken a Szerb Szocialista Párt (SPS), a Szerbia Egyesült Nyugdíjasainak Pártja (PUPS) és az Egységes Szerbia (JS) által képviselt koalíció szerepel, amelyet Ivica Dačić neve fémjelez, a nyolcadik hely pedig egy magát "Dveri - za zivot Srbije"-nak nevező szélsőséges mozgalomé.
A Szerbiában élő nemzetiségek közül eddig a VMSZ az első, amely - mint említettük a 9. helyen - felkerült a pártok választási listájára. Ilyen sorrendben szerepelnek majd a szavazólapon.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Évről évre népszerűbbek a Vajdaságban is A szakkör tanfolyamai. Három évvel ezelőtt indult az első képzés, akkor még kísérleti jelleggel. A most is zajló harmadik évadban a szakköri foglalkozások már 18 szakmát öleltek föl, és Vajdaság-szerte 29 településre jutottak el. A magyarországi Nemzeti Művelődési Intézet...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 12:54 ]
A rendőrség ma fokozottan ellenőrzi a forgalmat. Az ellenőrzés célja, hogy felfedjék az autóbusz- és teherautó-vezetők által elkövetett szabálysértéseket és bűncselekményeket, közölte a szabadkai rendőrigazgatóság. Mint fogalmaztak, az akció során a közlekedési rendőrök ellenőrzik a veszélyes árukat...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 12:29 ]
Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
Beolvasás folyamatban