Vajdaság
Vasárnap a tartományi parlamenti választások második fordulója
A VMSZ-nek 10, a VMDP-nek egy egyéni jelöltje vesz részt a megméretésen
Betűméret:             
Vajdaságban vasárnap, május 20-án tartják a tartományi parlamenti választások második fordulóját is, a többségi rendszer alapján.
A tartományi képviselőház 120 képviselőjét kombinált módszer útján választják úgy, hogy 60 képviselőt választottak részarányos rendszer alapján május 6-án, a másik felét pedig vasárnap választják a polgárok többségi rendszer alapján.
A választások első körében egyetlen jelölt sem kapott 50 százaléknál többet, amennyi a győzelmet jelentené. A második körben az a jelölt győz, amelyik megszerzi az egyszerű többséget.
A Demokrata Párt köré tömörülő koalíciónak a második körben 50 jelöltje lesz, a haladóknak 31, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) vezette koalíciónak 16, a Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ) 10, a Vajdasági Szociáldemokrata Ligának (LSV) 8, a Szerbiai Egyesült Régióknak (URS) 2, a Liberális Demokrata Pártnak (LDP), a Vajdasági Magyar Demokrata Pártnak (VMDP) és a Szerbiai Demokrata Pártnak (DSS) pedig 1-1.
Újvidéken 7 tartományi képviselőt választanak, Szabadkán 4-et, Nagybecsekeren és Panocsván 3-3-at, Zomborban és Nagykikindán 2-t, míg a többi községbe egy-egyet. Vajdaságban összesen 45 önkormányzat van.
Szavazójoggal 1.735.000 polgár rendelkezik Vajdaságban, akik 1.787 szavazóhelyen adhatják le voksaikat. (Beta)
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban