Vajdaság
LSV: A tartományi hatalom tegyen a vajdasági vasúti pályák egy részének megszüntetése ellen
Betűméret:             

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) azt követeli, hogy az új tartományi hatalom ne engedje meg a vasúti forgalom megszüntetését számos vajdasági sínpályán, hanem inkább törődjön velük, s a helyi önkormányzatokkal együttműködve őrizze meg a szállítás ezen formáját, áll a párt szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

„Míg Európában a közúti forgalom tehermentesítésén dolgoznak, s többek között a vasutak nagyobb mértékű használatán, addig a szerbiai közlekedési minisztérium 800 kilométernyi vasúti pálya megszüntetését tervezi, amelynek háromnegyede Vajdaság területén van" – fejtik ki.

Abból az átiratból, amelyet a Szerbiai Vasutak Infrastruktúra vállalat küldött a tartományi szerveknek, közigazgatási körzeteknek és a helyi önkormányzatoknak, világosan látszik, hogy többé nem fűződik gazdasági érdeke egyes vasútvonalak fenntartásához, s úgy döntött, átruházza az igazgatási jogokat a helyi önkormányzatokra és Vajdaság Autonóm Tartományra. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Vasutak egy csomó kötelezettség és költség alól felszabadul, mutatnak rá a közleményre.

A közlés szerint a vajdasági intézmények több mint egy évtizede hajlandóságot mutattak, hogy átvegyék a vasúthálózat igazgatását a tartomány területén, mert ez a polgárok és a gazdaság érdeke is. Korábban nem mutattak érdeklődést a tartomány ezen igényére, most viszont az igazgatási jogok átruházásának rövidített eljárását kínálják. Az LSV közleményében azt írja, gyanítható, hogy sem a közlekedési minisztérium, sem a vasutak nem gondolt a polgárok érdekeire, hanem csak a költségek csökkentésére, akár a vasútvonalak megszüntetése árán is.

Vajdaságnak szüksége van a Verbász, Zenta, Óbecse vagy Zombor, a Versec és Fehértemplom, a Nagybecskerek és Versec, a Šid és Racsa (Sremska Rača), a Zombor és Apatin, a Belcsény (Beočić) és Pétervárad és egyéb települések közötti vasúti közlekedésre, áll a közleményben.

Arra is kitérnek, hogy amíg a tartomány maga igazgatta a területén lévő vasutat, az indulások rendszeresek és pontosak voltak, s ha újra ez lenne a helyzet, akkor a bevétel is magasabb lehetne.

Megemlítik azt is, hogy a kormány támogatásokkal segít egyes vállalatoknak, hogy növeljék dolgozóik számát, ugyanakkor viszont azt tervezi, hogy megszünteti azokat a vasútvonalakat, amelyeken keresztül ezek a vállalatok szállíthatnák áruikat.

Véleményük szerint bármennyire is magasak a költségek, a tartományi kormánynak át kellene vennie őket, s rendszeres és pontos indulásokat szervezni, mert ez elsősorban jobb életet jelent Vajdaságban, illetve megtakarítást a polgárok számára.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban