Kultúra
Ünnepelt a pancsovai Petőfi Sándor MME
Betűméret:             

Tegnap este ünnepelte fennállásának 75. évfordulóját a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület. A Művelődési Központban elsőként megnyílt Erős Mária, Prima Primissima díjas népművész kézimunkáiból készült kiállítás. A székely varrottas nagy mestere a legszebb munkáit állította ki ezúttal, a közönség nagy örömére.

A kiállítás megnyitóját követően tartották meg az ünnepi, jubileumi műsort, amelyben felcsendült a szerb és a magyar himnusz, majd Kemény Mária népdalénekes lépett fel, aki az Elindultam szép hazámból című bukovinai keserves népdalt adta elő.

A jubileumi esten Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár mondott ünnepi beszédet.

"Az itteni magyarság, a vajdasági magyarság a többi nemzetrésznek is példát mutat, szervezettségben, a szülőhazájához való kötődésében, példát mutat abból, hogyan kell minden nehézség ellenére megmaradni, építkezni, és mindezt úgy megtenni, hogy a történelmi megbékélést a két nemzet között szolgálják" - mondta beszédében az államtitkár.

Az ünnepségen Aleksandar Stevanović, Pancsova polgármestere is köszöntötte az egybegyűlteket. Mint mondta, nagyon büszkék a székelymagyarság utódaira, ahogy az összes, 26 nemzeti közösség tagjaira, akik a város hírnevét viszik tovább.

Az ünnepi műsorban Rancz Károly, a pancsovai Petőfi Sándor MME elnöke foglalta össze az elmúlt időszak munkásságát.

"Jelenleg a járványhelyzet nehézségei ellenére is, egyesületünk szakkörei megtalálják a módját tevékenységük folytatására, és igen szép eredményeket mutatnak fel. Továbbra is folyamatos a Kiss Samu vezette vegyes kórus tevékenysége, kiválóan helytáll a Csörömpölő együttes, és külön büszkeséggel számolunk be a Pántlika leánydalkör megalakulásáról és működéséről, amely néhány év alatt szép sikereket, rendkívüli eredményeket ért el, és amelyet nagy lelkesedéssel Kemény Mária vezet. Viszont, a legkisebb gyereket sem felejtettük el, a velük való foglalkozással Kiss Krisztinát bíztuk meg" - mondta összefoglalójában a jubiláló egyesület elnöke.

A rendezvény keretében felléptek még a Keve MME és a pancsovai Petőfi Sándor MME vegyes kórusának tagjai, akik egy közös csokrot adtak elő, mégpedig sárpilisi népdalcsokrot, Ördög Sándorné adatközlőtől. A házigazdáknak a Pántlika énekcsoportja bukovinai népdalcsokorral mutatkozott be, de színre lépett a Garai Székelykör is, majd Kemény Mária énekelt, valamint a vegyes kórus tagjai, akik al-dunai székely népdalokkal kedveskedtek a jelenlevőknek. A műsor végén a Pántlika énekcsoport bagi, galgamenti karikázót is előadott.

A jubileumi műsor végén a székely himnuszt közösen énekelte az egybegyűlt közösség.

Kónya-Kovács Otília
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Rúzsa Magdi Fonogram-díjat kapott - illusztráció
2024. ÁPRILIS 28.
[ 11:04 ]
Képregényekről hallhattak az érdeklődők előadásokat a kishegyesi könyvtárban, emellett egész napos képregény-börzét is tartottak. Kishegyesen szervezték meg a sorrendben harmadik Vajdasági Képregény Találkozó a könyvtárban. 2022-ben néhány képregényt kedvelő kishegyesi fiatalember úgy döntött, Vajdaságban is...
2024. ÁPRILIS 27.
[ 16:06 ]
Madách monumentális darabja ihlette a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház új előadását, amely Az Ede tragédiája címet viseli, s amely április 30-án este kerül színpadra. A produkció előre megírt szövegkönyv nélkül, improvizációk alapján készült. Az előadás születéséről az alkotók beszéltek...
2024. ÁPRILIS 26.
[ 10:56 ]
Kylie Minogue is koncertet ad az idei Sziget fesztiválon. A világhírű ausztrál énekesnő a rendezvény nyitónapján, augusztus 7-én lesz a nagyszínpad fő fellépője - jelentették be a csütörtöki sajtótájékoztatón. "Nagyon jól alakulnak az elővételes jegyeladásaink, és örömteli, hogy ebben a magyar...
2024. ÁPRILIS 25.
[ 15:20 ]
Beolvasás folyamatban