Magyarország
Fabiny Tamás: Vérző kezével átölel minket az értünk meghalt és feltámadt Jézus
Betűméret:             

Húsvétkor átélhetjük, hogy vérző kezével átölel minket az értünk meghalt és feltámadt Jézus - mondta Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke húsvétvasárnap a budavári evangélikus templomban.

Fabiny Tamás igehirdetésében kiemelte: a keresztre, amelyen Jézus szenvedett, Pilátus ezt íratta: ez a Názáreti Jézus, a zsidók királya. Nem "ő", hanem "ez", mint egy élettelen és megérinthetetlen kiállítási tárgy, ami felett három nyelven, latinul, héberül és görögül olvasható a látogatókat kalauzoló felirat.

Nagypéntek, nagyszombat és húsvét segítségével jussunk el oda - kérte az evangélikus püspök, hogy ne "ez", hanem "ő" legyen a názáreti Jézus. Ahogy Tamás, mi is megkapjuk a bátorítást, hogy odalépjünk hozzá és megérintsük a sebeit, sőt, Jézus maga simogat meg és ölel át minket vérző kezével.

Fabiny Tamás az evangélium, Pál apostol levelét egy héber, egy latin és egy görög szó segítségével magyarázta.

A héber pészah, magyarul páska ünnepét, amelyen a zsidók arra emlékeznek, hogyan vonult ki az egyiptomi fogságból Izrael népe, Jézus is megünnepelte tanítványaival. Az ő páskavacsoráján azonban egyvalami hiányzott az asztalról: a páskabárány. A bárány ugyanis maga Jézus volt, aki ott ült az asztalfőn.

Az elnök-püspök kiemelte: a páskaünnep új tartalmat kap Jézus feltámadása által, de Isten, aki meg akar szabadítani, ugyanaz. Jézus feltámadásával azonban már nem csak egy népet, hanem mindenkit.

A második, a püspök által említett, az evangéliumban szereplő szó a latin corrumpo volt. A megront, megerjeszt jelentésű szó Pál apostol levelében a kovászra vonatkozik, amely akármilyen kevés, ha rossz, az egész tésztát elrontja.

A régi, rossz kovászt nekünk ki kell takarítani a mai egyházi életünkből, a mai társadalmi életünkből, mert "tönkreteheti Krisztus ügyét a korrupció" - figyelmeztetett.

Úgy fogalmazott: "ha valóban a feltámadott Jézus követei akarunk lenni, akkor tetőtől talpig új életben kell, hogy járjunk", a régi kovász kitakarítása pedig (...) önvizsgálattal kell, hogy együtt járjon.

Emlékeztetett: a reformáció kezdetén Luther Márton is a korrupció ellen küzdött, az ellen, hogy "sefteltek az üdvösséggel", pénzért akarták adni a kegyelmet.

Az evangélium harmadik - görög - szava a katharszisz volt, a szót Pál apostol akkor használja, amikor azt írja, hogy "takarítsátok ki" a régi kovászt.

A megújuláshoz csak a katarzis, a teljes megtisztulás elég, miközben sokszor hajlamosak vagyunk csak tisztogatni, és ezzel elmaszatolni a bűneinket - tette hozzá.

Nagypéntek és húsvét drámája katarzissal járhat együtt, ha felismerjük, hogy "húsvétkor radikálisan újat kezd velünk az Isten, teljesen, tetőtől talpig meg akar minket tisztítani" - fogalmazott Fabiny Tamás igehirdetésében az MTI híre szerint.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A kánikula elhúzódása miatt meghosszabbítják a szociális ellátásra vonatkozó, úgynevezett vörös kódot - jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten. Fülöp Attila elmondta, az eredetileg péntek éjfélig érvényben lévő intézkedést...
2024. JÚLIUS 12.
[ 11:55 ]
Meghosszabbítja a harmadfokú hőségriasztást július 18-án éjfélig az ország egész területére vonatkozóan az országos tisztifőorvos - közölte csütörtökön a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A két szervezetnek az MTI-hez eljuttatott...
2024. JÚLIUS 11.
[ 19:18 ]
Nyolc egyetemünk is jelentőset lépett előre a Quacquarelli Symonds (QS) kedden nyilvánosságra hozott 2025. évi európai egyetemi rangsorában, amelyben 15 magyar egyetem is szerepel - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) csütörtökön az MTI-vel. Azt írták, ez újabb bizonyítéka annak, hogy a magyar...
2024. JÚLIUS 11.
[ 18:42 ]
Beolvasás folyamatban