Magyarország
Fabiny Tamás: Vérző kezével átölel minket az értünk meghalt és feltámadt Jézus
Betűméret:             

Húsvétkor átélhetjük, hogy vérző kezével átölel minket az értünk meghalt és feltámadt Jézus - mondta Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke húsvétvasárnap a budavári evangélikus templomban.

Fabiny Tamás igehirdetésében kiemelte: a keresztre, amelyen Jézus szenvedett, Pilátus ezt íratta: ez a Názáreti Jézus, a zsidók királya. Nem "ő", hanem "ez", mint egy élettelen és megérinthetetlen kiállítási tárgy, ami felett három nyelven, latinul, héberül és görögül olvasható a látogatókat kalauzoló felirat.

Nagypéntek, nagyszombat és húsvét segítségével jussunk el oda - kérte az evangélikus püspök, hogy ne "ez", hanem "ő" legyen a názáreti Jézus. Ahogy Tamás, mi is megkapjuk a bátorítást, hogy odalépjünk hozzá és megérintsük a sebeit, sőt, Jézus maga simogat meg és ölel át minket vérző kezével.

Fabiny Tamás az evangélium, Pál apostol levelét egy héber, egy latin és egy görög szó segítségével magyarázta.

A héber pészah, magyarul páska ünnepét, amelyen a zsidók arra emlékeznek, hogyan vonult ki az egyiptomi fogságból Izrael népe, Jézus is megünnepelte tanítványaival. Az ő páskavacsoráján azonban egyvalami hiányzott az asztalról: a páskabárány. A bárány ugyanis maga Jézus volt, aki ott ült az asztalfőn.

Az elnök-püspök kiemelte: a páskaünnep új tartalmat kap Jézus feltámadása által, de Isten, aki meg akar szabadítani, ugyanaz. Jézus feltámadásával azonban már nem csak egy népet, hanem mindenkit.

A második, a püspök által említett, az evangéliumban szereplő szó a latin corrumpo volt. A megront, megerjeszt jelentésű szó Pál apostol levelében a kovászra vonatkozik, amely akármilyen kevés, ha rossz, az egész tésztát elrontja.

A régi, rossz kovászt nekünk ki kell takarítani a mai egyházi életünkből, a mai társadalmi életünkből, mert "tönkreteheti Krisztus ügyét a korrupció" - figyelmeztetett.

Úgy fogalmazott: "ha valóban a feltámadott Jézus követei akarunk lenni, akkor tetőtől talpig új életben kell, hogy járjunk", a régi kovász kitakarítása pedig (...) önvizsgálattal kell, hogy együtt járjon.

Emlékeztetett: a reformáció kezdetén Luther Márton is a korrupció ellen küzdött, az ellen, hogy "sefteltek az üdvösséggel", pénzért akarták adni a kegyelmet.

Az evangélium harmadik - görög - szava a katharszisz volt, a szót Pál apostol akkor használja, amikor azt írja, hogy "takarítsátok ki" a régi kovászt.

A megújuláshoz csak a katarzis, a teljes megtisztulás elég, miközben sokszor hajlamosak vagyunk csak tisztogatni, és ezzel elmaszatolni a bűneinket - tette hozzá.

Nagypéntek és húsvét drámája katarzissal járhat együtt, ha felismerjük, hogy "húsvétkor radikálisan újat kezd velünk az Isten, teljesen, tetőtől talpig meg akar minket tisztítani" - fogalmazott Fabiny Tamás igehirdetésében az MTI híre szerint.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Katonai tiszteletadással, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulóján szerda délelőtt Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren, írja a hirado.hu. A zászlót a...
2024. OKTÓBER 23.
[ 10:16 ]
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke kedden este megbeszélést folytatott Emanuel Macron francia elnökkel egy munkavacsora keretében Párizsban. A találkozó előtt a magyar miniszterelnök az európai migrációs helyzetről beszélt Marine Le Pennel, a Nemzeti Tömörülés frakcióvezetőjével a francia Nemzetgyűlés...
2024. OKTÓBER 23.
[ 10:07 ]
A forradalmunk és szabadságharcunk eszményei és értékei arra köteleznek bennünket, magyarokat, hogy olyan Európai Unióért, és benne egy olyan magyar államért dolgozzunk, amely szolgálja, és nem kiszolgáltatja az európai és a magyar polgárokat – mondta az Országgyűlés elnöke a Rákóczi Szövetség Gloria Victis 1956-os...
2024. OKTÓBER 22.
[ 21:29 ]
Beolvasás folyamatban