Magyarország
Orbán Viktor: Se pénzt, se embert nem küldünk a háborúba (Videó)
Betűméret:             

Magyarország az orosz-ukrán háború kapcsán garanciát kapott arra, hogy az ország területén kívül nem kell részt vennie katonai akcióban, és nem kell se pénzt, se embert adnia a háborúhoz, továbbá Magyarország területét nem lehet felhasználni a háborúba történő bekapcsolódás céljából - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral tartott szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

Orbán Viktor elmondta: Magyarország lojális és elkötelezett tagja a NATO-nak, és emlékeztetett arra, hogy 1300 magyar katona vesz részt a NATO műveleteiben.

Hozzátette, Magyarország azon nem túl nagy számú országok közé tartozik, amelyek teljesítik összes vállalt kötelezettségüket: védelmi kiadásai meghaladják a nemzeti össztermék két százalékát és a 20 százalékos képességfejlesztési célt is bőven eléri az ország.

Közölte, Magyarország légtérrendészeti feladatokat is ellát, Szlovákia, Szlovénia esetében, és időről időre a Baltikumban is.

Hozzátette: Magyarország NATO-összekötő nagykövetség fontos közép-ázsiai és afrikai országok felé.

Orbán Viktor elmondta, Magyarország ezekkel a vállalásokkal tudja erősíteni a NATO-t és ezeket a vállalásait a jövőben is teljesíteni fogja.

A kormányfő méltatta Jens Stoltenberget, akinek szerinte Magyarországon magas reputációja van, mert főtitkárságának ideje alatt a NATO és Magyarország közötti együttműködés megerősödött.

Az orosz-ukrán háborúról azt mondta, közismert, hogy Magyarország álláspontja eltér a NATO-tagállamok többségének álláspontjától és tudomásul veszi, hogy az övétől eltérő vélemények súlya és száma jelentős.

Magyarország minden alkalommal elmondhatta az álláspontját, de azt be kell látnia, hogy nincs ahhoz elegendő képessége és ereje, hogy a nagy számban tőle különböző véleményeket megváltoztassa - fogalmazott.

Elmondta, Magyarország a szerdai tárgyaláson világossá tette, nem kíván blokkolni olyan döntéseket a NATO-ban, amelyek bár eltérnek a mi helyzetértelmezésünkből fakadó észszerű döntésektől, a többi tagállam által osztott és szorgalmazott döntések.

Kiemelte: Magyarország megkapta Jens Stoltenbergtől a kért garanciákat arra, hogy minden NATO-területen kívüli katonai akció csak önkéntes jellegű lehet.

Emlékeztetett, a legutóbbi magyarországi EP-választáson a legfontosabb eldöntendő kérdés a háború és béke kérdése volt. A magyar polgárok arra adtak mandátumot, hogy Magyarország a NATO területén kívüli katonai akcióban ne vegyen részt - közölte.

Arra a kérdésre, mi a garancia arra, hogy Magyarországot a jövőben sem fogják belekényszeríteni a háborúba, Orbán Viktor azt mondta, két garancia van erre, az egyik a magyar kormány, a másik a NATO főtitkára.

Elmondta, Magyarország az orosz-ukrán háború kapcsán garanciát kapott arra, hogy az ország területén kívül nem kell részt vennie katonai akcióban, és nem kell se pénzt, se embert adnia a háborúhoz, továbbá Magyarország területét nem lehet felhasználni a háborúba történő bekapcsolódás céljából.

Orbán Viktor közölte, a NATO dokumentumai világossá teszik, hogy a szövetség területén kívüli bármilyen akcióban történő részvétel csak önkéntes lehet.

Magyarország a 31 másik tagállam döntését nem akarja és nem is tudja megváltoztatni, a NATO pedig a főtitkáron keresztül tudomásul vette, hogy Magyarország teljes mértékben ki akarja használni azt a mozgásteret, amelyet a szövetség alapszabályai biztosítanak számára - mondta.

Hozzátette: mindent megkaptunk, ami a most fennálló kérdések rendezéséhez szükséges volt, nehéz, de konstruktív tárgyalás volt a főtitkárral, a végén azonban korrekt megállapodás született.

NATO-főtitkár: Elfogadjuk, hogy Magyarország nem vesz részt az Ukrajnának nyújtott támogató műveletekben

A NATO elfogadja Magyarország álláspontját, miszerint nem kíván részt venni az Ukrajnának nyújtandó katonai és pénzügyi támogató műveletekben, ugyanakkor nem is blokkolja az erre irányuló NATO-erőfeszítéseket - közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán Budapesten, azután, hogy tárgyalt a magyar miniszterelnökkel.

Az Orbán Viktorral közösen tartott sajtótájékoztatón a főtitkár elmondta: a NATO júliusi, washingtoni csúcstalálkozóján arra számít, hogy a szövetségesek megállapodnak arról, hogy a NATO vezető szerepet vállaljon az Ukrajnának történő biztonsági segítségnyújtás és kiképzés koordinálásában és elősegítésében.

Jens Stoltenberg reményét fejezte ki, hogy a csúcson hosszú távú pénzügyi elkötelezettséget is vállalnak a katonai támogatásra, mert értékelése szerint ez biztosít majd kiszámíthatóságot és megbízhatóságot Ukrajna számára.

Ugyanakkor jelezte: a magyar miniszterelnök egyértelművé tette, hogy Magyarország nem kíván részt venni ezekben a NATO erőfeszítésekben, és ezt az álláspontot elfogadja.

Hozzátette: örül annak, hogy az Orbán Viktorral folytatott tárgyaláson sikerült megállapodni arról, Magyarország hogyan tud távol maradni az Ukrajnának nyújtott támogató műveletektől. Magyar személyek nem fognak részt venni ezekben a tevékenységekben és magyar pénzügyi eszközöket nem használnak erre - erősítette meg.

Kérdésre válaszolva Jens Stoltenberg hangsúlyozta: nem NATO kötelezettség, hogy minden műveletben, tevékenységben részt kell venni, mindaddig, ameddig minden, a washingtoni szerződésben kollektív védelemmel kapcsolatos kötelezettségnek, amúgy egy tagország megfelel.

Hangsúlyozta azt is: Orbán Viktor biztosította arról, hogy Magyarország továbbra is megfelel minden vállalt kötelezettségének. Jens Stoltenberg azt mondta, Magyarország mindig nagyra becsült NATO-szövetséges volt az elmúlt 25 évben. Egyúttal nagyra értékelte a magyar miniszterelnök nyilatkozatát, miszerint Magyarország elkötelezett és lojális NATO-szövetséges marad.

Elmondta: Magyarország vezeti a NATO egyik multinacionális, többnemzetiségű harccsoportját, fontos katonai parancsnokságoknak ad otthont, beleértve a többnemzetiségű hadosztályközpontot, ezen túlmenően támogatja a stabilitást a Nyugat-Balkánon, katonákkal vesz részt Koszovóban az ottani KFOR békefenntartó műveletben. Kiemelte azt is, hogy "az oroszok brutális agressziós háborújának kezdete óta" Magyarország folyamatosan menedéket ad az ukrán menekülteknek, és segített a sebesült katonák rehabilitációjában is.

Megerősítette, hogy mindez hozzájárul a közös biztonsághoz. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Béla68
2024. JÚNIUS 19. [ 12:24 ]

Karcsi, Karcsi, Karcsi, ha úgy gondolja.... De azért mi veteránok tudjuk mi a különbség a kettő között.


Karcsi Karcsi
2024. JÚNIUS 19. [ 10:33 ]

@Béla68 "Béke időben szerződéses katonák vannak, háborúban katonák." - Nagyon melléírtad a dolgokat...


Béla68
2024. JÚNIUS 18. [ 22:45 ]

Karcsi, Karcsi, Karcsi, Isten őrizzen, hogy szakértelem dolgában vetekedjek önnel, de azt nem mondta, hogy ön is szerződéses katonaként vett részt a délszláv háborúban. Mindketten tudjuk miről beszélünk, nem kell magyarázni. Béke időben szerződéses katonák vannak, háborúban katonák.


olvasó
2024. JÚNIUS 17. [ 12:51 ]

Karcsi úrral tényleg nem vetekedhetek szakértelem dolgában. Túl sok már a halott, amit a szakértők okoztak.


Karcsi Karcsi
2024. JÚNIUS 16. [ 12:22 ]

Kedves "Béla68", Mo.-nak csak szerződéses katonái vannak. Nem kell a dolgokat félremagyarázni és áinformációkat terjeszteni az interneten...


Béla
2024. JÚNIUS 14. [ 18:28 ]

Sajnos a történelem számtalan esetben igazolta Orbánt,lásd tatárvész,törökvész,az osztrák uralom,stb. Mo.mindig csak arra volt jó,hogy védje a nyugat határait,anélkül,hogy azok segitettek volna ebben.


Béla68
2024. JÚNIUS 14. [ 12:33 ]

Karcsi, Karcsi, Karcsi, háborús veteránként érdekes, hogy pont Ön nem akarja érteni az ukrán konfliktus és Csád közötti különbséget. "Senki, de senki az ég világon nem kényszerítit a UKR-ba a honvédeket." - a jelenlegi helyzetben ez részben igaz, de a sok hozzáértő EU-s politikusnak köszönhetően a háború kiterjedhet, és akkor már nem csak hivatásos honvédekről lesz szó. Csádba és az egyéb felsorolt konfliktusokba szerződéses katonákat küldünk.


Karcsi Karcsi
2024. JÚNIUS 14. [ 10:18 ]

Kedves "olvasó", ne relativizálja a dolgokat. Se tudása se tapasztalata nincs. A mitrovicai szerbekkel való össztűzéskor 2 magyar katonának amputálták az egyik lábát és jópáran nehéz testi sérülésket kaptak. A koszovói magyar kontingens Mo. kormánya belegegyezésevel lett nagyobb. Senki, de senki az ég világon nem nényszerítit a UKR-ba a honvédeket. Az egész nagy mellébeszélés kormányközeli média részéről. Csádról foglama sincs milyen a helyzet pedig tudnának beszélni a szerb békefenntarók róla akik ott voltak, és jó páran komolyan lebetegedtek. Úgyhogy megalapozatlan állítsokkal nem kell, hogy saját magát az ember lejárassa.


Karcsi Karcsi
2024. JÚNIUS 14. [ 8:22 ]

Gulyás Gergely most mondta a kormányinfón, hogyha a NATO úgy dönt, akkor Magyarország tiszteletben tartja a NATO döntését, és katonákat küld Ukrajnába, mert a NATO tagja. Így is kell. MZP ugyanezt mondta, ő háborúpárti lett. Akkor most a Fidesz háborúpárti?


olvasó
2024. JÚNIUS 13. [ 21:55 ]

Az, hogy maga a fronton volt, nem erény, legföljebb kényszer, esetleg meggyőződés következménye. Csád ismételgetése azért árulkodó, mert elég egyértelmű, hogy voltaképpen egy kis ukrajnai kalandot szeretne a magyaroknak inkább. No és Koszovó? Vagy Afganisztán, ahol az USA nyomására voltak maGyarok és meg is haltak? Ez utóbbit kéne megismételni nagyobb méretekben? Akárhogy is mérlegelem, az ukrán-orosz háborúval a csádi és a koszovói jelenlét együttesen sem ér fel a veszélyek tekintetében. Helyes, hogy Orbánék mindenáron ki akarnak maradni belőle. Aki azt akarja, hogy Magyarország ebben részt vegyen, az életveszélyes demagóg.


Kőműves Zoltán
2024. JÚNIUS 13. [ 20:24 ]

Kőműves Zoltán, nem csupán a vezetéknevünk és a keresztnevünk azonos, hanem a véleményem is hasonló az Önével ebben a témában. Merő véletlenség ez a cimboraság a "kettős druszák" esetében? Vagy pedig a kőműves-zoltánok már csak ilyenek...


Garai László
2024. JÚNIUS 13. [ 18:34 ]

Karcsi Korcsi - Végre valaki aki megjárta a frontot. Ideje volna megszervezni a veteránok találkozóját. Látatlanban nem tudok mást mint tapogatózok: nem te voltál aki hazainduláskor hErmonikasszó mellett megígérted az évfordulózást? Legyen ott, ahol voltunk, Eszék környékén. Egybekötve adriai nyaralással. Lepoglavai apartman, kilátással a tengerre...


Pad
2024. JÚNIUS 13. [ 17:20 ]

Kőműves Zoltán, valószínűleg elvesztettem már a fonalat, nem tudom melyik más véleményre gondol. Viszont globálisan az a jelenség dívik, hogy a baloldal nem tűri az ellenvéleményt, a jobboldal csak akkor elfogadható, ha egyetért a baloldallal.


Karcsi Karcsi
2024. JÚNIUS 13. [ 16:57 ]

Sajnos aki a magyar katonákat akar a haboróba küldeni az a magyar kormany, mivel Csádba vezérlte volna a honvédeket (most amikor kiderólt a balhé halasztja a dolgokat). Felelet Pad-oknak -engem Orbán nem tudna frontra küldeni mivel szerb állampolgár (is) vagyok. Különben én a frontom voltam, de Pad-ok és hasonlók úgy látszik még a behívót se vették át. Se nem vagyok baloldali, se liberális se fideszes se dékás. Ami a zavar, hogy az kormányhoz közeli emberek az állami pénzeket főállásban lenyúlják. Az zavar még nézem hogy a politikusok buliznak, a migránsoknak kevesebbet kell várni hogy a határon átjussanak. Aki nem ért a nemzetközi joghoz a kommentje is csak erre utal mivel, engem ukránpártinak nevez pedig már több mint 3 éve se UKR se RUS nem utaztam.


Kőműves Zoltán
2024. JÚNIUS 13. [ 14:28 ]

Pad: mi a baj azzal, ha valaki más véleményen van?


Yoga11
2024. JÚNIUS 13. [ 14:03 ]

Hogy Magyarország nem kíván részt vállalni a Nato Ukrajnának nyújtandó segítségében sem fegyverben, sem pénzben, sem terület átadással a NATOnak e célra, ez eddig is ismert volt, mint ahogy az Is, hogy bármely Nato tagállam élhet e jogával, az alapokmány szavatolja. A Nato nem küld katonákat Ukrajna területére, ez eddig is így volt, és marad is így. A főtitkár látogatásának oka, hogy állj, és ne tovább a határozatok blokkolásával magyar részről!


Pad
2024. JÚNIUS 13. [ 12:37 ]

Elismerem kedves moderátor, hogy erősre sikeredett a legutóbbi kommentem, de meg kell mondanom, hogy nagyon elegem van a mindenütt ott nyüzsgő ellenzéki balliberális kommentelőkből! A legfrissebb eredmények szerint a levélszavazatok 91%-át a fidesz kapta, aminek zöme innen a Vajdaságból jött, ehhez képest az oldal kommentelőinek 30-40%-a támadja állandóan a magyar kormányt, háborúpárti álláspontot képvisel, illetve a nyugatról jövő woke és egyéb abnormális ideológiákat szajkózzák. Ezáltal többnek tüntetik fel magukat, mint ahányan vannak valójában. Ezek a trollok mindig leviszik a kommentelés színvonalát. Külön az akaszt ki, hogy ezek az ukránpárti beírók simán lenyelnék további sok százezer katona halálát, ők meg majd tovább ütögetik a billentyűzetet!


Kőműves Zoltán
2024. JÚNIUS 13. [ 11:27 ]

Eddig volt háborús veszély most meg hogy nyert a fidesz, Orbán már el is intézte, hogy a NATO ne küldjön katonákat. Európa erps embere.


Pad
2024. JÚNIUS 12. [ 18:06 ]

Tudja dupla karcsi, örüljön annak nagyon, hogy Magyarországon Orbán a miniszterelnök, mert ha rajtam múlna, magát és az eszement fajtáját gondolkodás nélkül elküldeném a frontra!

Moderátor kommentje a fenti hozzászóláshoz:
2024. JÚNIUS 13. [ 8:37 ]
Kommentelőnknek figyelmébe ajánlom: https://www.vajma.info/kommenteles.

olvasó
2024. JÚNIUS 12. [ 14:15 ]

JÓ, JÓ, DE KI A FALÓ?


Karcsi Karcsi
2024. JÚNIUS 12. [ 13:55 ]

Az orbáni Magyarország: Európa trójai falova.


Katonai tiszteletadással, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulóján szerda délelőtt Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren, írja a hirado.hu. A zászlót a...
2024. OKTÓBER 23.
[ 10:16 ]
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke kedden este megbeszélést folytatott Emanuel Macron francia elnökkel egy munkavacsora keretében Párizsban. A találkozó előtt a magyar miniszterelnök az európai migrációs helyzetről beszélt Marine Le Pennel, a Nemzeti Tömörülés frakcióvezetőjével a francia Nemzetgyűlés...
2024. OKTÓBER 23.
[ 10:07 ]
A forradalmunk és szabadságharcunk eszményei és értékei arra köteleznek bennünket, magyarokat, hogy olyan Európai Unióért, és benne egy olyan magyar államért dolgozzunk, amely szolgálja, és nem kiszolgáltatja az európai és a magyar polgárokat – mondta az Országgyűlés elnöke a Rákóczi Szövetség Gloria Victis 1956-os...
2024. OKTÓBER 22.
[ 21:29 ]
Beolvasás folyamatban