Média
A Vajdasági Televízió magyar szerkesztőségének nyílt levele az elbocsátások kapcsán
Betűméret:             

A Vajdasági Rádió és Televízió, ezen belül is a Vajdasági Televízió kettes csatornája magyar szerkesztőségének munkatársai tiltakoznak az elbocsátások ellen, melynek során nemcsak a szerkesztőségben dolgozó fiatal újságírók és szerkesztők, hanem az ott munkát végző lektorok, adásrendezők, rendezők és rendezőasszisztensek egzisztenciája és egyben a magyar szerkesztőség munkájának folytonossága is veszélybe került.

Nem csupán a szerkesztőségben közvetlenül munkát végzők, hanem a más szektorokban dolgozó kollégák elbocsátása ellen is tiltakozik a szerkesztőség, hiszen ezekkel az emberekkel napi szinten együtt készítjük a műsorokat.

Nyílt levelünkkel csatlakozunk az Újvidéki Rádió 2-es csatornájának tiltakozásához.

Mint írják, az Újvidéki Rádió az utóbbi 6 hónapban 6 embert veszített el, és az újabb 6-8 ember elbocsátása gyakorlatilag a minőségi műsorkészítés és a közszolgálati feladatok megvalósításának ellehetetlenítését jelentené.

A Vajdasági Televízió magyar szerkesztősége július elején már kénytelen volt megválni öt tiszteletdíjas kollégától, akik újságíróként, és a magyar szerkesztőségek (rádió és televízió) által közösen működtetett weboldal tartalmán dolgoztak. Azóta csak egy webszerkesztő dolgozik ebben a munkakörben, ami - valljuk be -, kivitelezhetetlen feladat egyetlen ember számára.

A Vajdasági TV magyar szerkesztőségének 35 tagja van, ebből 15 állandó munkaviszonyban, 9 meghatározott munkaidőre és 11 kolléga ügynökségen keresztül van alkalmazva. Nélkülük a napi híradások és a műsorok folytonossága veszélybe kerül.

A vajdasági közszolgálati médiaház mindenkori vezetősége gyakran és sok helyen hangsúlyozza az RTV-ben működő több mint tíz kisebbségi szerkesztőség fontosságát, most pedig éppen ezt a sokszor emlegetett értéket sodorta veszélybe azzal, hogy hozzájárul a leépítéshez.

Ezzel ugyanis ellehetetleníti nemcsak az RTV magyar, hanem az egyébként is nehéz helyzetben működő többi kisebbségi szerkesztőség munkáját.

Ezért arra szólítjuk fel a médiaház vezetőségét, hogy mihamarabb oldja meg a jelenlegi helyzetet és tájékoztassa a kollégákat a sorsuk alakulásáról, hiszen elfogadhatatlan és méltatlan, hogy más médiumok híreiből tudják meg azt, hogy elveszíthetik a munkájukat.

A Vajdasági Televízió magyar szerkesztősége
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
CC
2020. AUGUSZTUS 27. [ 10:24 ]

Olvastam és ismerek is pár (elbocsájtandó) fiatal újságírót, munkáikat. Tárgyilagosak és a közszolga nemzetközi mércéit példa értékűen betartják. És lehet, hogy ez a legnagyobb baj is velük, ezért akarják elhallgattatni őket. Most rá lehet fogni hogy, -hopp: éppen itt fogyott el a pénz! Belgrád megint tud kurtítani a „manyinásokon”. Akkor meg kinek jó ha csak az (egyízű-szagú) PannonRTV marad meg?


sistvan
2020. AUGUSZTUS 25. [ 10:51 ]

Két legyet ütünk egy csapásra fel is monduk meg a virus miatti támogatás sem jár.


Csorba Béla
2020. AUGUSZTUS 24. [ 17:55 ]

Helyesnek találnám, ha az ÚR Magyar Nemzeti Tanácsban helyet foglaló munkatársa segítene megvilágítani a kérdést.


Eumaiosz
2020. AUGUSZTUS 24. [ 17:51 ]

Mivel vannak akik turkálnak a kisnyugdíjasok zsebében, ime, én hajlandó vagyok lemondani a napi 2 Kg kenyér feléről (számomra meg a kettő kutyám) és átutalni az egy Kg kenyér árát a nyolc kirúgott magyar fiatal újságíró részére! Hátha lesz foganatja (a jó ötletelésnek) és a kilenc VMSz képviselő is átutalja a gázsijuk felét (próbálja nekik is javasolni!). Amíg meg nem oldják a visszavételt!


Turi István
2020. AUGUSZTUS 24. [ 12:50 ]

Azért van ennek a hírnek más olvasata is. A karcsúsítási akarat oka a pénz.Fizetjük az rtv adót de az nem fedezi a működés teljes költségét ezért költségvetési támogatást kapnak ami az eu szerint nem megfelelő megoldás. Szóval fizessünk többet lehetőség vagy karcsúsítás. Ha az adó emelése jönne kíváncsi vagyok hogy hogyan reagálnának a tisztelt hozzászólók,akkor is vmsz lenne az ügyeletes bűnös?


sistvan
2020. AUGUSZTUS 24. [ 11:06 ]

Az új RTV épületéből majd lessz valami közszolgálati kereskedelmi műsor sugározva ,Elvégre privatizácijó és a spórolás a lényeg .Hány személyyel csőkken a Panon RTV ben a létszám nem hallottam.


021
2020. AUGUSZTUS 24. [ 9:13 ]

Az ejnye-bejnye a legtöbb, amit az MNT-től várhatunk, mert a VRT magyar szerkesztőségének további sorvasztása a Pannon RTV malmára hajtja a vizet.


Eumaiosz
2020. AUGUSZTUS 23. [ 13:41 ]

Csak ekkora ejnye-bejnye a MNT-részéről? Habár, abból a tálból ahonnan „öszünk”, ugye...Habár nagyobb dörgi-morgira se nagyon mozgott a füle éppen itt spórolni akaró új (régi) Hatalomnak (meg akiknek megéri részesnek lenni a némaságért cserébe).


Béla
2020. AUGUSZTUS 22. [ 17:34 ]

Mit szól mindehhez a VMSZ?


A Warner Bros, Discovery (WBD) bejelentette, hogy május 21-én több európai országban elindítja továbbfejlesztett tartalomsugárzó szolgáltatását, a Maxot. Az új streamingszolgáltató egyesíti a HBO Max kinálatát, és a Discovery ismeretterjesztő műsorait az Eurosport prémiumszolgáltatásával, hogy az egész család...
2024. MÁRCIUS 22.
[ 16:37 ]
A Vajdasági Újságírók Független Egyesülete (NDNV) arra kérte az ügyészséget és a rendőrséget, hogy sürgősen indítsanak eljárást azok ellen a személyek ellen, akik nyíltan gyilkossággal fenyegetik Dinko Gruhonjić egyetemi tanárt, az NDNV programigazgatóját. Ma reggel fenyegető üzenet jelent meg annak az épületnek a...
2024. MÁRCIUS 21.
[ 14:59 ]
Odaítélte idei szakmai elismeréseit a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete, amely ezúttal is több kategóriában díjazza a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó újságírókat, szerkesztőket, illetve szerkesztőségeket. Az Év Pályakezdő Újságírója díjjal idén Szarapka Szabolcsot, a Pannon RTV operatőrét tünteti...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:25 ]
Beolvasás folyamatban