Média
Riporterek Határok Nélkül: Szerbia a nemzetközi rangsorban 14 hellyel ugrott előrébb

A sajtószabadság világnapján publikálta a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-szervezet a sajtószabadság 2022-es helyzetéről szóló jelentését, ebben Szerbia kapta a legrosszabb besorolást Jugoszlávia utódállamai közül.

Ennek ellenére Szerbia 14 helyet lépett előre a 2021-es jelentéshez képest. Idén a 79. helyet szerezte meg, és a „problémás” országok kategóriájába tartozik – adta hírül az N1.

Horvátország a 48. és a "kielégítő" kategóriában, míg Szlovénia az 54. és a "problémás" országok között helyezkedik el. Észak-Macedónia az 57., Montenegró a 63., Bosznia-Hercegovina pedig a 67. helyen végzett. A nyugat-balkáni régióban csak Albánia (103.) áll rosszabbul Szerbiánál.

Norvégia továbbra is a 180-as lista élén őrzi 2021-es első helyét. Meglepetés, hogy Észtország a negyedik, Litvánia pedig a kilencedik helyet szerezte meg. Két volt kommunista országról van szó, és a médiaszabadság tekintetében mára az első tíz között van, míg a korábban az első tízben helyet foglaló Hollandia már csak a 28. helyen áll. Magyarország a 85. A legrosszabb helyezést elérő uniós tagállam a 108. helyen szerénykedő Görögország lett, 38 helyezéssel csúszott vissza. Bulgária a 91. helyen van.

A jelentés azt is megállapítja, hogy az elnyomás felerősödött Kelet-Európában és Közép-Ázsiában.

" Az újságírók elleni erőszakos bűncselekmények, és a cenzúra olyan szintű, amilyenre a szovjet időszak óta nem volt példa, tömeges dezinformáció terjed... Kelet-Európában az emberi tragédiák mellett Oroszország Ukrajna elleni háborújának pusztító következményei vannak a sajtószabadságra nézve is a régióban. Öt újságíró és médiamunkás halt meg Ukrajnában a 2022. február 24-én kezdődött orosz offenzíva első hónapjában” – áll a jelentésben.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Csodás levendulamező várja a látogatókat Ilonafalu és Magyarkanizsa határában. Különös terület ez, egy szép lankás vidék, a levendulát pedig ennek köszönhetően gyönyörűen látni, most éppen teljes pompájában. Nagy Elvira délelőttönként a zentai élesztőgyár marketingese, délutánonként viszont a levendulamező...
2022. JÚNIUS 22.
[ 9:34 ]
Megjelent a legújabb HÉT NAP 16 oldalas RTV-MELLÉKLETTEL! A HÉT NAP AZ INTERNETEN: www.hetnap.rs E heti, 25. számunk tartalmából kiemeljük: * Azok a jó öreg sátras lakodalmak… Hodolik Boglárka heti jegyzete * VILÁGKÉP: Fokozódó (ellen)hatások. Putyin szerint a Nyugat a felelős a válságért * Egy...
2022. JÚNIUS 21.
[ 18:16 ]
Rekordáron, 103,5 millió dollárért kelt el hétfőn egy New York-i árverésen Dmitrij Muratov orosz újságíró tavaly elnyert Nobel-békedíja. Az aukció bevétele az ukrajnai háború miatt elmenekülni kényszerült gyerekeket támogatja. „Reméltem, hogy óriási szolidaritás nyilvánul majd meg, de arra nem számítottam, hogy...
2022. JÚNIUS 21.
[ 10:52 ]
Beolvasás folyamatban