Szerbia
Megérkezett Belgrádba Károly herceg, brit trónörökös
Betűméret:             

Régióbeli körútja keretében 38 év után ismét Belgrádba látogatott Károly walesi herceg, brit trónörökös és felesége, Kamilla, Cornwall hercegnője.

A belgrádi Nikola Tesla repülőtéren Aleksandar Vučić kormányfő fogadta a hercegi párt, de jelen volt Maja Gojković, a köztársasági parlament elnöke és Denis Keef, Nagy-Britannia belgrádi nagykövete is. A szerb hagyományokhoz híven Károly herceget és feleségét kenyérrel és sóval várták.

A szerb kormányfő mellett Tomislav Nikolić államelnök is fogadta a hercegi párt feleségével, Dragicával.

Károly herceg és Kamilla hercegnő kétnapos szerbiai látogatásuk során több helyre is ellátogatnak, de Károly herceg egyedül a köztársasági képviselőházban mond nyilvános beszédet - írja a Tanjug.

Denis Keef Nagy-Britannia belgrádi nagykövete elmondta, hogy a látogatás a béke és a megbékélés jegyében zajlik, de célja továbbá a fiatalok és Szerbia jövőjének, valamint a kétoldalú kapcsolatoknak a fejlesztése. A látogatást egyébként ettől jobb időpontra nem is időzíthették volna, hiszen Szerbia az Európai Unióba tart, és a kétoldalú kapcsolatok is fejlődnek, függetlenül attól, hogy egyes kérdésekben nem egyeznek az álláspontok, véli Keef.

Károly herceg és felesége a régióbeli körútjuk alkalmával már ellátogattak Horvátországba, március 19-én pedig Koszovóba és Montenegróba utaznak tovább. A herceg egyébként 1978-ban járt utoljára Belgrádban, Koszovóban pedig 1999-ben. A régióban pedig utoljára Bosznia-Hercegovinában volt 2007-ben.

A mai hivatalos látogatás kezdetén Károly herceg és Tomislav Nikolić államfő leróják kegyeletüket az első világháború szerb és brit civil, valamint katonai áldozatai előtt. A walesi herceg részt vesz egy vallások közötti megbeszélésen is, ahol a keresztény, az iszlám és a zsidó vallási közösségek képviselői lesznek jelen. Ezt követően találkozik Irinej szerb pátriárkával.

Nagy-Britannia belgrádi nagykövete elmondta továbbá, hogy a herceg a többi között ellátogat a Szent Száva-templomba is, amely összeköti a szerb és a brit nemzetet. Károly herceg és Kamilla hercegnő a Kalemegdánt is körbejárja majd, a dedinjei királyi palotában pedig Sándor herceg és felesége fogadja őket.

A látogatás első napja ünnepi vacsorával zárul, amit Aleksandar Vučić kormányfő rendez a hercegi pár tiszteletére.

A látogatás második napját Újvidéken kezdik meg, ahol megtekintik a Szerb Matica galériáját, majd pedig a kaboli (Kovilj) kolostorba látogatnak. Estére visszatérnek Belgrádba, ahol a köztársasági parlament díszvendégei lesznek.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ana Brnabić miniszterelnök elmondta, hogy a kabinet megalakítása átcsúszik októberre, de azt is, hogy a jelenlegi kormány a polgárok érdekét szem előtt tartva dolgozik. Lassan kirajzolódnak az új kormány körvonalai, de nincs minden megoldva, lesznek személyi változások és a minisztériumokról szóló törvények is...
2022. SZEPTEMBER 22.
[ 18:03 ]
Aleksandar Vulin belügyminiszter bejelentette, hogy ma vagy holnap büntetőeljárást indítanak az Europride belgrádi rendezvényének egyes résztvevői ellen. Mint mondta, megtiltják néhány személy számára a beutazást Szerbiába, írta a 021.rs. „Tudjuk, kik ők, tudjuk, honnan származnak, tudjuk, hogy melyik országokból...
2022. SZEPTEMBER 22.
[ 11:14 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök ma az ENSZ-közgyűlés ülésszakán általános vitáján azt mondta, Szerbia egyértelmű választ keres arra a kérdésre: mi a különbség Ukrajna szuverenitása és területi integritása, valamint Szerbia durván megsértett szuverenitása és területi integritása között. Vučić kiemelte: sajnos itt...
2022. SZEPTEMBER 22.
[ 8:52 ]
Beolvasás folyamatban