Izbor iz sadržaja na srpskom
Višegradska četvorka: Odlučna podrška integraciji zemalja Zapadnog Balkana

Članice Višegradske četvorke (V4) odlučno podržavaju evropsku integraciju zemalja Zapadnog Balkana – istaknuto je u saopštenju samita ove grupe zemalja održanog u Pragu.

Premijeri V4 su ponovo potvrdili mišljenje da ujedinjenje Evrope nije potpuno bez ovih zemalja. Politika proširenja EU je sredstvo bez premca za osiguranje bezbednosti i stabilnosti Zapadnog Balkana.

Premijeri V4 su pozvali donosioce odluka u Uniji da održe elan napretka izazvanog realizacijom reformi i rešavanjem makedonsko–grčkog spora, i započnu pregovore o pristupu sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Izrazili su očekivanje da će se u sledećem mandatu Evropske komisije ubrzati pregovori sa Srbijom i Crnom Gorom.

Istovremeno su izrazili nadu da će procesi reformi u Bosni i Hercegovini i na Kosovu ojačati izglede evropske integracije u regionu.

Premijeri V4 su potvrdili svoju podršku partnerima na Zapadnom Balkanu da se u regionu održi stabilnost, ojača pravna državnost, nastavi borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, i drži pod kontrolom imigracija.

Izrazili su i spremnost da sarađuju sa zemljana Zapadnog Balkana u zaštiti granica.

U zajedničkom saopštenju su premijeri V4 naglasili strateški značaj regiona Zapadnog Balkana i iz aspekta diversifikacije snabdevanja EU energijom.

V4 podržavaju razgranatu regionalnu saradnju, dobrosusedske odnose i pomirenje na Zapadnom Balkanu, i tome će doprineti i svojim sredstvima – ističe se u saopštenju iz Praga. (MTI)

Građanske straže su strateški partneri vlade, učestvuju u zaštiti granice i time u značajnoj meri doprinose tome da je javna bezbednost u Mađarskoj dobra – izjavio je premijerov opunomoćenik za društvena pitanja od izuzetne važnosti. Na konferenciji za štampu održanoj u Budimpešti, Žolt Njitrai je rekao da su ograda i zaštita...
19.01.2020
[ 18:55 ]
U Budimpešti su povodom Dana mađarske kulture u subotu u okviru prigodne svečanosti podeljene titule Vitezova kulture. Proglašeno je 36 vitezova iz osam zemalja. Iz Vojvodine su to karikaturista Pal Lephaft, veroučitelj i izvođač narodne muzike Bela Mičik i etnolog, istoričar kulture Ištvan Šiling. „Titulu Viteza kulture dobijaju...
18.01.2020
[ 17:31 ]
U mađarskoj županiji Bač-Kiškun sektor granice u kojem nije podignuta ograda se štiti značajnim brojem policajaca i vojnika, odnosno ozbiljnim tehničkim sredstvima. Policija koristi i toplotne kamere, a Vojska Mađarske dronove i radare – izjavio je glavni savetnik za unutrašnju bezbednost mađarskog premijera Đerđ Bakondi u petak u...
17.01.2020
[ 18:46 ]
Beolvasás folyamatban