Izbor iz sadržaja na srpskom
Višegradska četvorka: Odlučna podrška integraciji zemalja Zapadnog Balkana

Članice Višegradske četvorke (V4) odlučno podržavaju evropsku integraciju zemalja Zapadnog Balkana – istaknuto je u saopštenju samita ove grupe zemalja održanog u Pragu.

Premijeri V4 su ponovo potvrdili mišljenje da ujedinjenje Evrope nije potpuno bez ovih zemalja. Politika proširenja EU je sredstvo bez premca za osiguranje bezbednosti i stabilnosti Zapadnog Balkana.

Premijeri V4 su pozvali donosioce odluka u Uniji da održe elan napretka izazvanog realizacijom reformi i rešavanjem makedonsko–grčkog spora, i započnu pregovore o pristupu sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Izrazili su očekivanje da će se u sledećem mandatu Evropske komisije ubrzati pregovori sa Srbijom i Crnom Gorom.

Istovremeno su izrazili nadu da će procesi reformi u Bosni i Hercegovini i na Kosovu ojačati izglede evropske integracije u regionu.

Premijeri V4 su potvrdili svoju podršku partnerima na Zapadnom Balkanu da se u regionu održi stabilnost, ojača pravna državnost, nastavi borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, i drži pod kontrolom imigracija.

Izrazili su i spremnost da sarađuju sa zemljana Zapadnog Balkana u zaštiti granica.

U zajedničkom saopštenju su premijeri V4 naglasili strateški značaj regiona Zapadnog Balkana i iz aspekta diversifikacije snabdevanja EU energijom.

V4 podržavaju razgranatu regionalnu saradnju, dobrosusedske odnose i pomirenje na Zapadnom Balkanu, i tome će doprineti i svojim sredstvima – ističe se u saopštenju iz Praga. (MTI)

U subotu u Budimpešti počinje spektakl konjičkog sporta, koji je za 12 godina postojanja izrastao u praznik cele zemlje – izjavio je direktor manifestacije Krištof Soćori Nađ aktuelnom kanalu M1. Ove godine se smotra konjičkog sporta održava mesec dana kasnije od uobičajenog datuma, 19. i 20. oktobra na specijalnom terenu koji se...
18.10.2019
[ 20:46 ]
Savezna policija je naredila da se pojača kontrola celom dužinom granice, zadatak jedinica je da spreče ilegalne prelaske granice i međunarodni kriminal, kao i da otkriju nove metode krijumčara ljudi – objavio je nemački nedeljnik Der Spiegel. Portparol ministarstva unutrašnjih poslova je izjavio: savezna policija u čiji resor spada...
18.10.2019
[ 19:10 ]
Ako novi, pojačani talas migracije iz Turske ne krene prema Siriji, nego prema Evropi, onda će Češka, Poljska i Slovačka pružiti pomoć Mađarskoj u zaštiti granica – izjavio je za agenciju MTI premijerov portparol, nakon što su zemlje V4 održale savetovanje u Briselu, pre početka samita EU. Viktor Orban i premijeri ostalih zemalja...
17.10.2019
[ 22:39 ]
Beolvasás folyamatban