Izbor iz sadržaja na srpskom
Sijarto: Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana
Betűméret:             

Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti.

Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine Bosne i Hercegovine Stašom Košarcem izjavio da je za Mađarsku Zapadni Balkan uvek bio izuzetno važan, a da je zbog rata u Ukrajini značaj regiona dodatno povećan.

„Za nacionalnu bezbednost Mađarske je važno da u regionu Zapadnog Balkana vlada mir. Da bi se to postiglo, najbolje su evropska integracija i razvoj privrede“ – istakao je.

„Mađarska je zbog toga posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, i pomažemo ekonomski razvoj Zapadnog Balkana“ – dodao je.

Peter Sijarto je izrazio nezadovoljstvo zbog sporosti procesa proširenja, što „lako može izazvati nestabilnost u regionu i možda okrene Zapadni Balkan u drugom smeru“.

„Nažalost, iz Brisela redovno dolaze pridike, umesto da se koristi jezik uzajamnog poštovanja. U Briselu se četo umesto razgovora sa Zapadnim Balkanom govori o Zapadnog Balkanu, što je prilično neodgovorno“ – kako je rekao.

Sijarto je podvukao da Mađarska podržava integraciju Bosne i Hercegovine, što je bitno iz aspekta stabilnosti regiona, mađarski eksperti pomažu u tom procesu, uz to Mađarska pokušava stimulisati ekonomski razvoj.

Vlada Mađarske je pokrenula program ekonomskog razvoja u Republici Srpskoj, u okviru kojeg su 768 lokalnih privrednika dobila 11 miliona evra, za koje mogu kupiti poljoprivredne alatke iz Mađarske.

Početkom juna će biti objavljen novi konkurs u vrednosti 17 miliona evra.

Ministar je pozdravio to što je prošle godine trgovinska razmena dostigla vrednost od 600 miliona evra i tako dostigla rekord.

„Nažalost, posledice rata su ovde, u susedstvu, teške. Svima nam je u interesu da se rat što pre završi“ – rekao je.

Sijarto je govorio i o energetskoj bezbednosti, u kojoj oblasti za obe zemlje odlučujuću ulogu igra gasovod Turski tok. Smatra da bi u interesu energetske bezbednosti regiona EU konačno morala izaći iz pasivnosti koju pokazuje prema povećanju kapaciteta i modernizaciji energetske infrastrukture Jugoistočne Evrope.

„To je evropsko pitanje. Neprihvatljivo je da se u Briselu odlučuje odakle da kupujemo zemni gas ili naftu, a da istovremeno ne pomažu da razvijamo infrastrukturu“ – istakao je.

„Ako Evropska unija ne bude finansirala modernizaciju i povećanje kapaciteta energetske mreže Jugoistočne Evrope, neće imati nikakve pravne osnove da se upliće u to, odakle, od koga i koje energente će zemlje regiona kupovati“ – rekao je Sijarto. (MTI)

Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu. Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom...
27.05.2023
[ 7:03 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Rektor malog sjemeništa Paulinum i direktor Biskupijske klasične gimnazije Paulinum u Subotici, mons. art. Jožef Mioč, papinski prelat i naslovni opat preminuo je u jutarnjim satima u sredu 24. maja u subotičkoj bolnici, u 82. godini života i 55. godini svećeništva. O vremenu mise zadušnice i sprovodnih obreda će se javnost naknadno...
24.05.2023
[ 15:27 ]
Beolvasás folyamatban