Tudomány
Zenta: Jól halad a zentai Történelmi Levéltár és az ÓNTE közös kutatómunkája

Félidejéhez érkezett az a zentai és magyarországi szakemberek összefogásával elindított program, melynek során a Dél-Alföld agrár- és ipartörténetét tárják fel a 19–20. század fordulóján.

Dél-Alföld ipari- és agrártörténeti értékeit bemutató kutatómunka a zentai Történelmi Levéltár és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark együttműködésének köszönhetően indult el 2018 márciusában. Az Élő Archívumok – A közös kulturális örökség ereklyéi elnevezésű projekt az Interreg –IPA CBC Magyarország-Szerbia program keretében zajlik – tájékoztatott tegnap ifj. Fodor István, a zentai levéltár igazgatója. A tájékoztatón jelen volt még Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark vezetője, aki a közös munka magyarországi vonatkozásait mesélte el. A kedden megtartott projektismertetőhöz kapcsolódott egy könyvbemutató is, melyet a zentai Alkotóházban 17 órától rendeztek. A kiadvány bemutatását nagy érdeklődés kísérte.

A program keretében az elmúlt évben nagyszabású levéltári kutatást folytattak Zentán, Szabadkán és Szegeden, melynek eredményeként létrejött egy cégadatbázis, egy facebook oldal, egy weboldal és kiadták az első lapozható tanulmánygyűjteményt is, amely a régió agrár- és ipartörténetét tárja fel sokoldalúan. Az adatbázis a bácskai Tisza-mente és Szeged vonzáskörzetében található településeken egykor működő cégek adatait tartalmazza. A projekt honlapja a www.ipalives.com címen érhető el. Ezen az oldalon naprakész információkat találnak a kutatások eredményeiről és a kapcsolódó eseményekről. A honlap kiemelt része egy gyerekeknek szánt tudásfelmérő kvíz, melynek segítségével játékosan ismerkedhetnek meg a témakörrel.

A határokon átívelő projekthez tartozott egy középiskolásoknak meghirdetett helytörténeti pályázat is. Az elfelejtett múlt – az ipari és mezőgazdasági termelés gyökerei címmel létrejött dolgozatok közül a bírálóbizottság kettőt emelt ki, Németh Viktor és Vukovics Márió munkáját, melyek bekerültek a kiadott tanulmánykötetbe is.

A magyarországi részen, Ópusztaszeren az építkezések előtt lezajlott egy régészeti feltárás – hangzott el Kertész Péter igazgató összefoglalójában, aki kifejtette, hogy – ezután elkezdődött a mezőgazdasági gépeket bemutató kiállítási tér építése, valamint a gépek restaurálása. Az emlékpark már rendelkezett egy mezőgazdasági gépgyűjteménnyel, melyet az 1970-es években kezdtek el gyűjteni, s azokat a mezőgazdasági eszközöket foglalta magába, amelyek a 19. és a 20. század fordulóján voltak használatosak a magyar agráriumban. Az ópusztaszeri emlékpark skanzenje az agrárnépesség életmódját mutatja be, s ehhez szervesen kapcsolódott ez a gépgyűjtemény. A 22 gép szabadtéri elhelyezése végett sajnos idővel nagyon rossz állapotba került. Ebben a projektumban most a gépgyűjteményt helyezik egy fedett épületbe. A gépeket helyreállítását már elvégezték. Az épület tervei elkészültek, egy megfelelő gépszínt hoznak majd létre. Az építkezések folyamatban vannak. Az emlékpark helyén egykor a Pallavicini-uradalom állt, s egy ott készült régi fénykép alapján tervezték meg a gépgyűjteménynek otthont adó épületet.

A pályázat további részében terveznek egy vándorkiállítást a levéltárak munkájáról, ugyanis a történettudománynak nagyon fontos kiegészítését jelentik. Kutatásaik így kerülhetnek a nagyközönség elé. S ebben az évben két új kiadvány kerül még a nyomdába, két un. forráskiadvány, melyek szervesen kapcsolódnak majd a honlap adatbázisához. Szerveznek továbbá egy nyári tábort is, Ópusztaszeren az általános iskolásoknak, Zentán pedig a középiskolásoknak.

A 205 ezer euróból megvalósuló, 2020 februárjáig tartó projektet tudományos tanácskozás kíséri, s egy zárókonferenciával ér véget.

Rúzsa Mária
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az új koronavírus elleni öt különböző vakcinát tesztelnek önkénteseken Kínában - jelentette be Zeng Ji-hszin, a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság igazgatóhelyettese. A China Daily című kínai pártlap szombati tudósítása szerint az ötféle ellenanyag - amelyek közül az egyik egy kémiailag gyengített adenovírust...
2020. MÁJUS 16.
[ 7:19 ]
Kína kutatók erős bizonyítékot találtak arra, hogy az új koronavírus természetes eredetű és nem laboratóriumból kiszabadult, ember alkotta vírus. A szakemberek a SARS-CoV-2 vírussal közeli rokonságban álló RmYN2 jelű vírustörzset elemezték, amely a denevérekben található meg és felfedezték, hogy ez a törzs igen...
2020. MÁJUS 15.
[ 18:17 ]
A cardiffi, nottinghami, coloradói, ottawai, barcelonai és cambridge-i egyetem kutatói szerint érdemes lenne alaposabban megvizsgálni, hogy a szájvíz képes-e megsérteni az új koronavírus lipidburkát, és ezzel inaktiválni magát a vírust – írja a Sky News. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a kis mennyiségben etanolt,...
2020. MÁJUS 15.
[ 16:31 ]
Beolvasás folyamatban