Tudomány
Szeged: Átadták a Mikrosebészeti Oktató Központot

Tegnap délután adták át a Pulz utcában a Szegedi Tudományegyetem újonnan kialakított Mikrosebészeti Oktató Központját. „A Szegedi Tudományegyetem Oktatási-képzési hátterének infrastrukturális fejlesztése, egészségügyi skill laborok kialakítása, technológiai korszerűsítése” című pályázat mintegy 200 millió forintos támogatással valósult meg.

„Mérföldkő a szegedi orvosképzésben az új Mikrosebészeti Oktató Központ” – kezdte beszédét az ünnepségen prof. dr. Lázár György. Az SZTE Általános Orvostudományi Kar dékánja hangsúlyozta: az EFOP-pályázat egésze közel 7 milliárd forintnyi fejlesztést tesz lehetővé. Ez a gyakorló orvosképzés megújítását jelenti.

Ezt követően kifejtette a központ jelentőségét. Elmondta, hogy a mikrosebészeti technikát több sebészeti szakág (például idegsebészet, traumatológia, szemészet, fül-orr-gégészet, arc- állcsont és fej-nyaki sebészet, plasztikai sebészet, urológia, transzplantációs sebészet, gyermeksebészet, szülészet, nőgyógyászat) alkalmazza. A beavatkozásokhoz szükséges optikai nagyítás, vagyis az operáló mikroszkópok mellett a speciális feladatokra kialakított mikrosebészeti eszközökre, finom kiképzésű kézi-műszerekre és segédanyagokra is szükség van. Az SZTE ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézet megújult eszközparkjának a használatával megtanult és begyakorlott műveletsort az orvoslás minden manuális ágában dolgozó szakember hasznosíthatja.

A következő felszólaló dr. Boros Mihály, SZTE ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézet igazgatója volt, aki szerint a mostani fejlesztés ugrás a jövőbe. Elmondta, hogy a szegedi Pulz utca 1. szám alatti épületben átadott mikroszkópokkal és eszközökkel, a szimulációs eljárással a kézügyességet is igénylő sebészeti technikákat kiválóan be lehet gyakorolni, ami a betegek biztonságát, az orvosok szakmai fejlődését teszi lehetővé.

Európában egyedülálló az SZTE ÁOK új mikrosebészeti skill központja, amelyet a 2019-2020. tanév második szemeszterétől vesznek birtokba a hallgatók.

Ternovácz Áron
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A foszfingáz nyomait fedezték fel a bolygó erősen savas felhőiben. Ezt a vegyületet a mikrobák oxigénhiányos körülmények között állítják elő a Földön. Nagy bejelentést tettek tudósok hétfőn: foszfingáz nyomaira bukkantak a Vénusz erősen savas felhőiben. Ez arra utalhat, hogy mikrobák élhetnek a bolygón. A...
2020. SZEPTEMBER 15.
[ 5:56 ]
Az Ökológiai Kutatóközpont, a Stockholm Egyetem és az ELTE Etológia Tanszék munkatársai evolúciós megközelítésben vizsgálják a kutyafajták viselkedését, azt kutatják, hogy mely fajták játékosabbak és ennek milyen evolúciós okai lehetnek. Legújabb eredményeikről a napokban jelenik meg beszámoló a Royal Society Biology...
2020. SZEPTEMBER 14.
[ 11:11 ]
Újraindul az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszeripari óriáscég koronavírus-vakcinájának tesztelési programja, amelyet a héten biztonsági okokból, a teszt egyik résztvevőjének betegsége miatt felfüggesztettek. Az Oxfordi Egyetem szombat délutáni közleménye szerint a ChAdOx1 nCoV-19 tudományos elnevezésű...
2020. SZEPTEMBER 12.
[ 19:00 ]
Beolvasás folyamatban