Tudomány
Szeged: Átadták a Mikrosebészeti Oktató Központot

Tegnap délután adták át a Pulz utcában a Szegedi Tudományegyetem újonnan kialakított Mikrosebészeti Oktató Központját. „A Szegedi Tudományegyetem Oktatási-képzési hátterének infrastrukturális fejlesztése, egészségügyi skill laborok kialakítása, technológiai korszerűsítése” című pályázat mintegy 200 millió forintos támogatással valósult meg.

„Mérföldkő a szegedi orvosképzésben az új Mikrosebészeti Oktató Központ” – kezdte beszédét az ünnepségen prof. dr. Lázár György. Az SZTE Általános Orvostudományi Kar dékánja hangsúlyozta: az EFOP-pályázat egésze közel 7 milliárd forintnyi fejlesztést tesz lehetővé. Ez a gyakorló orvosképzés megújítását jelenti.

Ezt követően kifejtette a központ jelentőségét. Elmondta, hogy a mikrosebészeti technikát több sebészeti szakág (például idegsebészet, traumatológia, szemészet, fül-orr-gégészet, arc- állcsont és fej-nyaki sebészet, plasztikai sebészet, urológia, transzplantációs sebészet, gyermeksebészet, szülészet, nőgyógyászat) alkalmazza. A beavatkozásokhoz szükséges optikai nagyítás, vagyis az operáló mikroszkópok mellett a speciális feladatokra kialakított mikrosebészeti eszközökre, finom kiképzésű kézi-műszerekre és segédanyagokra is szükség van. Az SZTE ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézet megújult eszközparkjának a használatával megtanult és begyakorlott műveletsort az orvoslás minden manuális ágában dolgozó szakember hasznosíthatja.

A következő felszólaló dr. Boros Mihály, SZTE ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézet igazgatója volt, aki szerint a mostani fejlesztés ugrás a jövőbe. Elmondta, hogy a szegedi Pulz utca 1. szám alatti épületben átadott mikroszkópokkal és eszközökkel, a szimulációs eljárással a kézügyességet is igénylő sebészeti technikákat kiválóan be lehet gyakorolni, ami a betegek biztonságát, az orvosok szakmai fejlődését teszi lehetővé.

Európában egyedülálló az SZTE ÁOK új mikrosebészeti skill központja, amelyet a 2019-2020. tanév második szemeszterétől vesznek birtokba a hallgatók.

Ternovácz Áron
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Soros György egy új oktatási hálózatot vázolt fel a Davosi világgazdasági fórumon csütörtök este. A beszédében elmondta ezt „The Open Society University Network” (OSUN) programnak nevezték el és 1 milliárd dolláros tőkével indítják útnak, de még keres hozzá támogatokat, tudósít a hvg.hu. Az OSUN az oktatást és...
2020. JANUÁR 24.
[ 6:03 ]
Brazil és amerikai kutatók tárták fel a folyamatot, mely során eredményei szerint őssejtek sérülnek. Egereken végzett vizsgálatok során megfigyelték, hogy az őssejtek, melyek a bőr és a haj színét meghatározzák, intenzív stressz hatására sérülnek: a sötét szőrű egerek hetek alatt teljesen megőszültek - írja a...
2020. JANUÁR 24.
[ 5:53 ]
Az ausztrál őslakosok által több ezer éve épített csatornarendszer újabb részei tárultak fel Victoria államban, ahol a sűrű növényzet a bozóttüzek martalékává vált. A vulkanikus kőzetekbe vájt csatornák, töltések, gátak alkotta Budj Bim kultúrtáj az UNESCO szerint a világ egyik legrégebbi...
2020. JANUÁR 22.
[ 17:28 ]
Beolvasás folyamatban