Tükör
Belföldi turizmus: Nyaralás a Pannon-tenger kiszáradt medrében

Az emberekbe berögződött: ha nyár van, akkor legyen nyaralás is. A szezon itt van, csak éppen a nyaralást nehéz összehozni ezekben a koronavírusos időkben. A lehetőségek jócskán beszűkültek, s míg azelőtt egy nyaralást Görögországban akár egy-kétszáz euróból tető alá lehetett hozni, addig most vagy a határok lezárása vagy a megkövetelt koronavírus-teszt, vagy az éppen érvényben lévő ki tudja milyen megszigorítás miatt, mindez kútba esett.

De ilyenkor minden ország, így a miénk is arra kéri polgárait, hogy

éljenek az hazai turizmus adta lehetőségekkel, itthon is vannak szép helyek, s ha az ember jobban belegondol, talán egy kicsit el is röstelli magát, hogy csak ritkán vagy még soha nem keresett fel hazai üdülőhelyet. No, de itt az alkalom.

Az újvidéki Dnevnik azonban cikkében arra figyelmeztet, hogy mielőtt élnénk a hazai turizmus adta lehetőségekkel, nem árt, ha tájékozódunk a szállásokról, árakról, szolgáltatásokról.

A kínálat azt sugallja, hogy a szállodákon kívül remek lehetőségeket kínál a falusi turizmus, apartmanokat, villákat, hétvégi házakat, szobákat... lehet bérelni, csúcskiszolgálással. Valóban. De ha vetünk egy pillantást az árakra, majd némi hunyorítás után még egyet, akkor kiderül, hogy egyes esetekben a falusi turizmus árai messze felülmúlják a világ neves nyaralóhelyeinek árait.

Van például olyan ajánlat, amely a Fruška gorában lévő, szép kilátással rendelkező villában kínál egy hetes elhelyezést több mint 5000 euróért. Szóval, nagyon szépnek kell annak a kilátásnak lennie...

De akad ugyancsak egyhetes, faluhelyen eltöltendő üdülés is alig valamivel több, mint 1000 euróért.

Nem kell turisztikai szakembernek lenni ahhoz, hogy megállapítsuk, ezek az árak, még ha a szolgáltatás valóban magas színvonalú, akkor is túldimenzionáltak. De az is biztos, hogy mindenre van vevő. Csak éppen ezek az árak nem az itteni emberek zsebéhez vannak méretezve.

A Delibláti homokpuszta különleges természetvédelmi területen több mint 30 létesítményben lehet pihenni, és egy éjszaka két személy számára lehet több mint 6000 dinár, de lehet ennek a fele is. Van ahol a szokásos reggelit kinálják, de van ahol vegetariánus és vegán reggeli is van. A vendéglátók részletes leírást adnak arról is, hogy az ott-tartózkodás alatt mit is lehet csinálni, miként lehet kikapcsolódni, hova lehet kirándulni stb.

Akik a szállodai elszállásolást jobban kedvelik, azok elmehetnek péládul a verseci szállodák egyikébe a Verseci-hegy tetején, ahol valamivel többet kell fizetni, úgy 13 ezer dinárt egy éjszakára, a kilátás és a bor viszont csodálatos és a négy csillagos szállónak van nyitott és fedett medencéje egyaránt. Akik ugyanezt olcsóbban szeretnék megúszni, annak a Versec központjában lévő szállodában kínálnak elszállásolást kb. 3.700 dinárért egy éjszakára.

A Palicsi tó is régóta vonzó kirándulóhely. A szállodák mellett apartmanok, villák, házak, szobák és bérelhetők egy éjszakára kb. 2500 dinártól kezdődően felfelé. Egyes létesítményekben van medence, spa és fitness központ, s a vendégek nem fizetnek a parkolásért, ráadásul ingyenes a wi-fi is.

A Fruška gorán is vannak kiadó házak és nyaralók szép számmal. Egy hétvégi ház három szobával és kilenc ággyal fejenként kb. 2500 dinárba jön, a Dunán lévő lakóhajóban pedig két személynek egy napra közel 3000 dinárt kell fizetnie.

Čerevićen egy kétágyas szobáért kb. 1800 dinárt, Vrdniken pedig majdnem háromezret kérnek.

Aki Újvidék nevezetességeit szeretné alaposan megnézni, az a szállodák mellett számos apartmanban is megszállhat, amelyek különböző területűek, a szobák száma is eltérő, de mindegyikben van konyha, hűtő, mikrohullámú sütő. Az árak attól függnek, mennyire van a szállás a központtól és napi 2300-tól 5000 dinárig terjednek.

Apatinnak is van turisztikai kínálata és egyre népszerűbb a pihenni vágyók körében, különösen mióta a Felső-Duna mentét különleges természetvédelmi területté nyilvánították. A városka központjától 700 méterre lévő apartmanban egy éjszakáért két személytől kb. 4700 dinárt kérnek, a központtól 1,2 kilométerre viszont már két személy 2400 dinárért is találhat szállást.

A kínálatban van még Fehértemplom, a Gyöngy-sziget, Törökbecse, a Titeli-fennsík... és lehetne még sorolni. A választás az érdeklődési körtől és a pénztárcától függ. Azt is tudja mindenki, hogy a nyaralás nem csak a szállás biztosításából áll, pénzbe kerül az étkezés, az út, a kirándulások, a belépők stb. Ha mindent összeadunk, nem is olyan olcsó egy nyaralás a Pannon-tenger kiszáradt medrében. Jól bele kell nyúlni a zsebünkbe, ha közvetlen környezetünkkel szeretnénk ilyen módon megismerkedni. De persze így van ez akkor is, ha Szerbia fürdőhelyeit, hegyvidéki turisztikai központjait szeretnénk felkeresni.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Beköszönt a zsidó újév - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 9:23 ]
A határról irány a covid-kórház - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 16.
[ 9:11 ]
Második hullám: fej vagy gyomor? - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 14.
[ 11:44 ]
A világméretű koronavírus-járvány, amely hónapok óta foglalkoztatja a világot, sok negatív következménye mellett arra is felhívta a figyelmünket, hogy milyen fontos az egészségünkre vigyázni és azt gondozni. Erre a nagy igazságra nekem sajnos már a járvány előtt rá kellett jönnöm. Fájdalmas felismerés volt. Tavaly...
2020. SZEPTEMBER 12.
[ 13:02 ]
A nyelvvédelem kérdése a mai felgyorsuló globalizáció korában minden eddiginél jelentősebb aktualitást nyer a sokszínű Európa közösségén belül, de hosszú távon a kontinens egészséges integrációs fejlődése szempontjából is. Ami az alapkérdést illeti: minden olyan, két nyelvet használó kisebbségi kulturális...
2020. SZEPTEMBER 12.
[ 9:03 ]
Szerbiában jelenleg jelentősen kevesebb a koronavírussal fertőzött polgár, mint az európai országok többségében, így Görögországban is. Ez, és a kiváló szerb-görög kapcsolatok hatással lehetnek a görög kormány pozitív döntésére a határátlépéssel kapcsolatban, attól függetlenül, hogy Európa még nem adott...
2020. SZEPTEMBER 10.
[ 10:33 ]
Beolvasás folyamatban