Vajdaság
„Vallási jelkép nem lehet tájidegen, de a félretájékoztatás ártalmas”
Betűméret:             

A Vajdasági Magyar Szövetség begaszentgyörgyi és törökbecsei községi szervezete, valamint a tordai Aracs Társaság megdöbbenéssel vette tudomásul azt a több vajdasági magyar médiumban megjelentetett hírt, amely szerint az aracsi pusztatemplom mellől esetlegesen politikai, etnikai, vallásellenes cselekedet gyanánt távolították el a keresztet és kopjafákat, illetve azok a nemtörődömség áldozataivá váltak.

A párt helyi szervezeteinek és az Aracs Társaságnak együttes közleményében kifogásolják, hogy több médium az információk valóságtartalmának ellenőrzése nélkül, a szakmaiság mellőzésével közölte ezt az információt, noha mindez ilyen esetekben fokozott jelentőséggel bír, szögezik le.

„A valóság ezzel szemben az, hogy a Bicskei Zoltán rendezésében készülő Álom hava című film forgatása idejére, az alkotók kérésére, engedély birtokában távolították el a jelképeket" – hangsúlyozzák, illetve kifejtik: a híresztelés nem csak a vajdasági magyarság szimbólumává vált pusztatemplom környékének gondját viselő tordai Aracs Társaságot ijesztette meg, hanem mindenkit, aki számára az aracsi pusztatemplom és annak környéke a vajdasági magyarság ittlétének kifejeződése, szülőföldjének épített megvalósulása, öröksége.

„Éppen ezért a Vajdasági Magyar Szövetség begaszentgyörgyi és törökbecsei községi szervezete úgy véli, a Tartományi Műemlékvédelmi Intézet komoly mulasztást követett el, amikor nem értesítette a közvéleményt arról, hogy egy filmforgatás miatt eltávolítják a 2002-ben illetve 2004-ben felállított és felszentelt szimbólumokat" – adnak hangot álláspontjuknak.

Mint a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményben kifejtik, a VMSZ meggyőződése szerint vallási jelkép semmiképpen sem lehet tájidegen, ugyanakkor tisztában vannak azzal, hogy a civil kezdeményezések nem mindig találkoznak a műemlékvédelem szakmai elképzeléseivel.

„Éppen ezért a VMSZ begaszentgyörgyi, törökbecsei községi szervezete és a tordai Aracs Társaság határozottan arra kéri a Magyar Nemzeti Tanácsot, és annak elnökét, aki személyesen is hosszú évek óta elkötelezett harcosa a délvidéki magyarság eme szimbóluma állagmegóvásának és méltó őrzésének, hogy mindent tegyen meg annak érdekében, hogy a forgatás ideje alatt a jelképeket megfelelő és méltó helyen őrizzék, amennyiben felújításra szorulnak, azt a filmforgatást végző stábbal egyeztetve, közösen végezzék el, majd az időjárási körülményektől függően méltó, vallási keretek között a szimbólumok kerüljenek vissza a helyükre, és mindezekről folyamatosan tájékoztassák a közvéleményt" – áll a közleményben.

Meglátásuk szerint az eset intő példa arra, hogy a pánikkeltő és nemzeti, vallási közösségeket esetlegesen sértő, illetve egymás ellen fordító híreket megjelentetés előtt sokszorosan körül kell járni, valóságtartalmukat pedig ellenőrizni kell – ez ugyanannyira a sajtószabadság része, mint az információ közreadása, hangsúlyozzák.

„Meggyőződésünk, hogy mindannyiunk közös érdeke, hogy megőrizzük Aracs szellemét és az ott levő értékeket, ezért felkérünk minden érintettet, hogy ebben a szellemben és ilyen értelemben tegye a dolgát, a vallási szimbólumok kerüljenek vissza a helyükre és mindezekről a folyamatokról a közvélemény időben értesüljön" – áll a Vajdasági Magyar Szövetség begaszentgyörgyi, törökbecsei községi szervezete és a tordai Aracs Társaság együttes közleményében.

Mint arról hírt adtunk, Svetlana Bakić, a Tartományi Műemlékvédelmi Intézet igazgatóhelyettese a Vajdasági RTV-nek nyilatkozva tegnap elmondta, hogy az aracsi pusztatemplomnál szerb és magyar koprodukcióban készülő filmet forgatnak, s a film készítői kérték, hogy ideiglenesen távolítsák el a faelemeket. Leszögezte: a forgatást követően az eltávolított szimbólumokat visszahelyezik majd eredeti helyükre.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Bravo polgári mozgalom elítéli a Srebrenica „felszabadítása” alkalmából meghirdetett tüntetést, és arra kéri a rendőrséget, hogy ne engedájezze annak megtartását. A mozgalom szerint a július 11-re, a Szabadság térre meghirdetett rendezvény egyértelmű provokáció, és nemcsak a srebrenicai áldozatok és családjaik...
2024. JÚLIUS 10.
[ 14:42 ]
Kishegyesen ma megalakult az új községi képviselő-testület. Marko Lazićot választották meg polgármesternek, aki eddig is betöltötte ezt a tisztséget. Az alpolgármesteri tisztséget továbbra is Sándor István töltheti be. Oroszi Sándort választották meg a képviselő testület elnökének. A kishegyesi községi...
2024. JÚLIUS 10.
[ 14:40 ]
Kishegyes község önkormányzata egyszeri pénzbeli támogatással jutalmazza a legjobb diákokat, és ezen felül biztosítja számukra egy teljes éven keresztül a középiskolai utaztatást és a lakhatást. A polgármester és munkatársai fogadták a legjobb tanulókat, a Vuk-diplomásokat. Marko Lazić polgármester, Sándor István...
2024. JÚLIUS 10.
[ 14:40 ]
Beolvasás folyamatban