Vajdaság
Magyarkanizsán még nincs orvoshiány, de lehet

Az orvoshiány nem magyarkanizsai, nem vajdasági, még csak nem is szerbiai jelenség. Egész Közép- illetve Közép-Kelet Európára jellemző. Ha a jelenség egyelőre még nem is érinti a Magyarkanizsai Egészségházat, az intézményben számolnak ezzel az eshetőséggel is.

„A helyzet nálunk annyiban más, hogy jó pár évvel ezelőtt akit csak lehetett, elküldtünk szakosításra. Egyrészt, hogy a szakorvoshiányt megszüntessük, másrészt, hogy ily módon is itthon tartsuk orvosainkat.” - nyilatkozta dr. Körmöczi László, az intézmény igazgatója. „ Az állam létszámstopja miatt ezeket az embereket nem tudjuk pótolni, ráadásul a minisztérium racionalizációjával, amivel megszabja, hány orvosunk, hány nővérünk, hány nem kimondottan egészségügyi dolgozónk lehet, maga is meggátolja az új orvosok, egészségügyi nővérek és más szakemberek felvételét. Jól érzékelhető ez abból a példából is, hogy nemrégiben több orvosunk is nyugdíjba vonult, de nem vehettünk fel a helyükre senkit. Ezen úgy tudtunk segíteni, hogy az önkormányzat hathatós anyagi támogatásával létrehoztuk a Mentőszolgálatot. Ezzel két fiatal orvost is itt sikerült tartanunk. Jelenleg két orvosunk van specializáción, akiket tavasszal várunk vissza, és akkor majd újra kérvénnyel fordulunk a minisztériumhoz, mert ha őket nem tudjuk munkába állítani, akkor nálunk is orvoshiány lép fel. A jelentkező gondokat most még helyettesítésekkel meg tudjuk oldani, de ez nem tartható fenn a végtelenségig.”

Az Egészségháznak komoly gondot jelent az informatikus hiánya is. Miközben a minisztérium kötelezi az intézményeket a számítógépes adatbázis vezetésére, a közös, országos egészségügyi számítógépes hálózathoz való csatlakozásra, ennek irányítására, vezetésére nem engedélyezik a megfelelő szakember felvételét.

„Sajnos az illetékesek közül mindenki figyelmen kívül hagyja, hogy az utóbbi években az egészségügyben is gomba módra elszaporodtak a számítógépek. Nem egyszerűen azért, mert ezt mi így akartuk, hanem mert muszáj. Mi felállítottuk saját, egységes informatikai rendszerünket, de nincs aki kezelje, karbantartsa. Egy jól működő internetes rendszerre az új egészségügyi könyvecskék használatához is szükség van, jó rendszert viszont csak egy állandó rendszergazda tud üzemeltetni. Most kénytelenek vagyunk külsőssel megoldani a gondot, ami azonban plusz pénzébe kerül az Egészségháznak.”

Egy esetleges orvoshiány a községben is megnehezítené az egészségügyi ellátás színvonalának biztosítását.

„Az orvoshiány nem mehet a páciensek kárára”, nyomatékosította az igazgató. „Esetleg idejük sínyli meg, hiszen ha kevesebb lesz az orvos, egy orvosra több beteg jut, esetleg az orvos nem is csak egy, hanem több helyen rendel majd, és ez mind a várakozási időt növeli. Mi úgy ítéltük meg, hogy azt a betegmennyiséget, amelyik naponta megjelenik általános orvosainknál, egyelőre el tudjuk látni, ezért várólistát nem szándékozunk bevezetni, amint azt egyes egészségügyi intézmények tették. Bejelentkezési lista egyes szakorvosi rendelőkben van, de várólista nincs, hisz azt is csak minisztériumi engedéllyel lehet bevezetni, meg kell jelentetni az interneten, hogy a páciensek követni tudják alakulását. A receptek íratását is azért oldottuk meg úgy, hogy be lehet adni az egészségügyi könyvecskét és másnap vagy harmadnap lehet jönni a kért receptekért, hogy ezzel is mentesítsük a pácienseket a felesleges várakozástól.”

A község 13 települése közül csak a legkisebbeken, Kishomokon, Völgyesen és Újfalun nincs orvosi rendelő.

„Martonoson, Kispiacon, Oromon és Oromhegyesen mindennap van orvos, Tóthfaluban és Ilonafalván hetente kétszer, Adorjánon hetente háromszor rendel az általános orvos, Magyarkanizsán és Horgoson pedig, némi eltéréssel ugyan, de teljes körű egészségügyi ellátást biztosítunk. Ezt a rendszert, különösen a kisebb falvakban az esetleges betegszabadságok bolygathatják meg, egyébként jól működik. A sürgős esetekre itt a Mentőszolgálat, amely már 24 órás műszakban dolgozik. Őszintén szólva én optimistán tekintek az esetlegesen előfordulható orvoshiányra, attól függetlenül, hogy felsőbb szinteken nem éppen úgy gondolkodnak, mint mi. A betegbiztosító és a minisztérium is úgy kezeli a specializáción lévő orvosainkat, mint akik itt vannak nálunk. Igen, itt vannak, de csak a fizetési listán, fizikailag négy éven át ott tartózkodnak, ahol a szakosítást végzik, az egészségügyi ellátásban nem vesznek részt, mégsem vehetünk fel a helyükre senkit. Vehetnénk, de csak saját eszközeink terhére, ami viszont nincs. Ezen mindenképpen változtatni kellene, több kollégával is felvetettük már a problémát különböző fórumokon, és reméljük, hogy előbb vagy utóbb jobbra fordul a dolog, és megelőzhető lesz egy esetleges orvoshiány kialakulása.”- mondta dr. Körmöczi László.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megkezdődtek az Újvidéki Kikötő rekonstrukciójának és korszerűsítésének munkálatai, amelybe a DP World vállalat 30 millió eurót fektet be - jelentette be az építésügyi, közlekedési és infrastrukturális minisztérium. Új függőleges rakpartot, konténerterminált és gabonasiló építenek. Két éven belül megépül...
2022. MÁJUS 13.
[ 16:48 ]
A nagybecskereki Vojvodina szállóban rendezték meg a Szerbiai Katolikus Egyház szervezésében azt a szimpóziumot, amelynek a témája a romos templomok jövője volt. Az összejövetelen dr. Német László nagybecskereki megyéspüspök elmondta, arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogyan is oldható meg ez a probléma, hiszen a...
2022. MÁJUS 12.
[ 19:11 ]
A Magyar Nemzeti Tanács szervezésében szakmai megbeszélést tartottak ma az aracsi pusztatemplom konzerválásáról és fejlesztéséről, ahol összegezték a középkori épületen végzett eddigi revitalizációs munkálatok eredményeit. A pusztatemplom helyreállításának és állagmegóvásának összetettségéről szólva...
2022. MÁJUS 11.
[ 22:07 ]
Beolvasás folyamatban