Vajdaság
Migránsellenes tüntetés Szabadkán: Kerítést a déli határokra!
Betűméret:             

Tiltakozást szervezett szombaton kora este Szabadkán az Egyesült Szabadkai Polgárok szervezet a migránsok szerbiai jelenléte ellen. Bejelentették, tiltakozó levelet küldenek a szerb kormánynak és a város vezetésének, s követelték, hogy zárják le az ország déli határait.

A 12 tagú kezdeményező bizottság nevében Saša Demić köszöntötte a tüntetőket, illetve a zombori, nagykikindai testvérszervezetek képviselőit, valamint a háborús veteránok küldöttségét. A Požarevacon ugyanebben az időpontban tiltakozók telefonon jelentkeztek be és üdvözölték a Szabadkán tüntető társaikat.

Elsőként Aleksandar Vučić államfőt fújjolták meg azon kijelentése miatt, hogy fasiszták tüntetnek Szerbiában a bevándorlók ellen. A vezérszónok hangsúlyozta, hogy

nincs olyan jellegű szándékuk, hogy megdöntsék a szerbiai hatalmat, csak azt szeretnék elérni, hogy rendezzék a migránsválság okozta problémát, s hogy a polgárok biztonságban élhessenek.

Csak a hatalom képviselői nevezik ezeket az embereket menekülteknek, de valójában dzsihadistákról van szó, mondta Demić. Olyan országokból jönnek, ahol tényleg voltak háborúk, de ma már nincsenek. Kötelezően regisztrálni kellene minden ide érkezőt, ugyanúgy, ahogyan a nyugati államokban is teszik. A gazdasági migránsoknak meg kell, hogy legyenek a papírjaik, hogy tudjuk, honnan érkeznek, milyen képesítéssel rendelkeznek. Demić szerint a bevándorlók többsége még nem látott belülről gyárat, s tönkre fogják tenni a kontinens szociális rendszerét.

A tüntetés ideje alatt többször azt skandálta a tömeg, hogy: „Szerbia, Szerbia!” Ebben a városban hosszú idő óta együtt élnek szerbek, magyarok, bunyevácok és más népek, s most fasisztáknak neveznek bennünket, pedig vendégszeretőek vagyunk mindenkivel, aki tisztességes szándékkal érkezik a városba, mondták.

A szervezők felmutattak egy dokumentumot, amely szerint Szerbia állítólag elkötelezte magát, hogy az ország területén 385 lakást és 300 falusi házat biztosít a betelepülőknek.

A tüntetők azt követelték, hogy minden migránst vessenek egészségügyi ellenőrzés alá. Magyarország okos módon kerítést épített déli határára, s ugyanezt meg kell tennie Szerbiának is. A tömeg ekkor azt kezdte skandálni, hogy: „Kerítést, kerítést!” A migránsok száma napról napra nő, annak ellenére, hogy a kormány ezt nem látja, de mi látjuk, s ugyanakkor növekszik a polgárok félelme is, mondta a vezérszónok.

A tüntetők referendumot követeltek a migránsválság kapcsán, hogy a nép eldönthesse, mit akar, akarják-e a migránsok jelenlétét vagy sem. Követelik a városi illetékesektől, hogy foglalkozzanak a biztonsági helyzettel.

A szónoklat után a körülbelül 200 tiltakozó végigsétált a korzón, majd utána visszatért Szabadka főterére. Bejelentették, hogy szükség esetén további tüntetéseket szerveznek.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Kiss lászló
2020. MÁRCIUS 1. [ 14:38 ]

Támogatom.


Senki
2020. MÁRCIUS 1. [ 7:36 ]

Igen,én is mellette vagyok.Annó határőrként szolháltam,és tudom milyen,vagy mit kellet tenni illegális határátlépés esetén.Manapság minden más.De minden migráns menjen haza,épitse a saját országát és ne akarjon rajtunk élőskodni.Mert ezek dolgozni soha nem fognak! Csak segélyeket,ingyen házat...aztán ha nincsenek megelégedve cirkuszolnak.Nem tufom,ahonnan jöttek milyen körülmények között éltek,ha már itt ennyire tudnak válogatni,ennyire tudják mik a jogaink n


Alfonz
2020. MÁRCIUS 1. [ 6:06 ]

Végre kezdenek az emberek észheztérni, ha már a politikusok erre nem képesek. Támogatom az összefogást és a betelepítések ellen is fel kellene hívni a politikusok figyelmét az "azonnali" leállításra és a kitelepítés megoldására a magyar lakta falvakból, mint pl. Martonos, Péterréve stb....


Vad Balkán
2020. FEBRUÁR 29. [ 19:57 ]

Tàmogatom! Végre ébred a szerb nép, hogy milyen veszélyt jelentenek a migrànsok! Kanizsàn jàrva séta közben mögém nyomult 3 migràns férfi! Igen kellemetlenül éreztem magamat! Nagy veszély ez mindenképpen!


Vicsek Annamária, a Fidesz új európai parlamenti képviselője, a Vajdasági Magyar Szövetség politikusa ma azt nyilatkozta, az új posztján az lesz a legfontosabb feladata, hogy kihasználjon minden tárgyalási lehetőséget annak érdekében, hogy támogassák Szerbiát abban, hogy mielőbb az EU teljes jogú tagjává váljon. Vicsek...
2024. JÚNIUS 13.
[ 15:25 ]
A zentai polgárok a holnapi naptól jelentkezhetnek a gázkazánok beszerzését támogató pályázatra. Lőrinc Király Lívia környezetvédelmi szakmunkatárs hírportálunknak elmondta, hogy az 1 millió 680 ezer dinár összértékű pályázatot az egyéni forrásokból származó levegőszennyezés csökkentése érdekében írták...
2024. JÚNIUS 12.
[ 21:22 ]
Meghalt egy középkorú motoros ma kora délután – akinek személyazonossága még nem ismert –, amikor a Szabadság hídon hátulról belerohant egy autóba. Dr. Zoran Krulj, a mentőszolgálat szóvivője a 021.rs-nek elmondta, hogy az orvoscsoport a helyszínen már csak a motoros halálát tudta megerősíteni. A balesetben a 21...
2024. JÚNIUS 12.
[ 16:27 ]
Beolvasás folyamatban