Vajdaság
Szijjártó: Vučić elnöknek a vajdasági magyarság iránti hozzáállása a jó együttműködés alapja
Betűméret:             

Nem igazságos, hоgy a koszovói kérdés megoldása előfeltétele Szerbia uniós csatlakozásának vagy az integráció felgyorsításának, jelentette ki Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a Prva televíziónak nyilatkozva. „Nem igazságos, hogy ez előfeltétel legyen, és nem is lehet”, mondta.

Szijjártó szerint kár, hogy Szerbia az idei évben nem nyitott meg egyetlen fejezetet sem az uniós csatlakozási tárgyalások során, de – hangsúlyozta – ez az EU szégyene és nem Szerbiáé.

“Szerbia komoly ország és nem szabad vele így játszadozni. Az EU-nak nyíltan színt kell vallania, készen áll-e a tárgyalások felgyorsítására, vagy sem”, mondta a magyar diplomácia vezetője, aki dícsérő szavakkal illette Aleksandar Vučić szerb elnököt amiért figyeli és fontosnak tartja a vajdasági magyarság véleményét. Mint kifejtette, Magyarország rendkívül elégedett azzal, hogy a vajdasági magyarság képviselői a hatalmi koalíció részét képezik. „Vučić elnök hozzáállása fontos alapja annak a jó együttműködésnek, ami a két országot jellemzi”, nyilatkozta Szijjártó a Prva televíziónak megismételve, Magyarország síkraszáll Szerbia eurointegrációjának felgyorsításáért és úgy véli, az EU érdeke legalább annyira, hogy Szerbia a tagjává váljon, mint Szerbiának, hogy az unió része legyen.

Szerbia már készen áll hat újabb fejezet megnyitására, mondta Szijjártó, hozzátéve, nem érti, Brüsszelben miért utasítják el az európai integráció fontosabb kérdéseiről való tárgyalás lehetőségét. Elmondta, az EU-csúcson legutóbb felvetette azt a kérdést, hogy van-e jogi akadálya annak, hogy Szerbia megnyisson hat újabb fejezetet, és azt a választ kapta, hogy nem létezik ilyen akadály. “Ez pedig azt jelenti, hogy csak politikai akadály van, és azt is jelenti, hogy ha minden tagállam akarná, akkor megnyithatnánk ezt a hat fejezetet. Azoknak az európai országoknak, amelyek állítólag a bővítés mellett vannak, és állítólag támogatják a Nyugat-Balkán integrációját, ezt világosan ki kellene mondaniuk”, mutatott rá a magyar diplomácia vezetője.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
sistvan
2020. NOVEMBER 1. [ 3:19 ]

Minden Országnak megvannak a kereskedelmi és egyébb partnerei kapcsolatai nem lehet csak úgy azokat megszüntetni ha az EU nem karolja fel Szerbiját .


Nagybecskereken a városháza előtti Szabadság téren gyűltek össze a környék motorosai, hogy hivatalosan is megnyissák számukra az idényt. A cél az, hogy felhívják magukra a közlekedésben szereplő autósok figyelmét, hogy a szép időnek köszönhetően megnő a motorosok száma az utakon, és a közlekedés résztvevői legyenek...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 15:13 ]
A közlekedési rendőrök szombaton este Bácskossuthfalván, a szokásos közlekedési ellenőrzés keretében megállítottak egy tehergépjárművet. A sofőrről hamarosan kiderült, hogy erősen ittas állapotban van. Ezt erősítette meg az alkoholszonda is, ami 2,18 ezrelékes véralkoholszintet mutatott ki. A teherautót azonnal...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 11:33 ]
A szabadkai rendőrség egy 17 éves fiút vett őrizetbe, miután marihuánát és amfetamint talált nála, de a házkutatás során egy hangtompítóval ellátott maroklőfegyver is előkerült. A rendőrök a fiú lakásának átkutatása során kb. 1 kilogram marihuánát, kisebb mennyiségű amfetamint és négy digitális, a...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 10:46 ]
Beolvasás folyamatban